Klaus Iohannis o pune la punct pe aservita din fruntea CSM. Presedintia raspunde acuzatiilor CSM: Iohannis a respins propunerea in functia de ministrul al Justitiei a „cetateanului” Dana Girbovan

6

Administratia Prezidentiala precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca raspuns la atacurile violente ale Sectiei de judecatori a CSM, controlata de Lia Savonea, ca „intrucat induce ideea ca un judecator poate ocupa o functie de ministru, opinia Sectiei pentru judecatori a CSM este ingrijoratoare si de natura sa vulnerabilizeze, prin ea insasi, independenta si prestigiul justitiei si al statutului de judecator”.

Loading...

„Presedintele Romaniei nu a justificat respingerea propunerii in functia de ministru al justitiei a judecatorului Dana-Cristina Girbovan, ci a cetateanului roman Dana-Cristina Girbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o functie de ministru intr-un guvern politic si care a si inaintat demisia din magistratura.

Orice alta perspectiva ar insemna ca fie propunerea transmisa de prim-ministru pentru functia de ministru al justitiei era in contradictie flagranta cu Legea fundamentala, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost in dezacord cu propriul sau statut profesional.

Intrucat induce ideea ca un judecator poate ocupa o functie de ministru, opinia Sectiei pentru judecatori a CSM este ingrijoratoare si de natura sa vulnerabilizeze, prin ea insasi, independenta si prestigiul justitiei si al statutului de judecator.

Sectia pentru judecatori a CSM trebuie sa explice cum ar fi putut Presedintele Romaniei sa numeasca in functia de ministru un judecator, asa cum se afirma explicit in comunicatul transmis public. Ingerinte cu adevarat grave la adresa independentei justitiei sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesionisti ai actului de justitie, care par sa condamne tocmai faptul ca Presedintele Romaniei a respectat legile si Constitutia tarii.

Ar fi fost indicat ca, inainte de a transmite comunicatul de presa, semnatarii sa fi parcurs recomandarile Comisiei de la Venetia, potrivit carora judecatorul trebuie sa demisioneze inainte de a concura pentru o functie politica, deoarece, chiar daca nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumita tendinta politica, in detrimentul independentei. Comisia de la Venetia considera, totodata, ca judecatorii nu ar trebui sa se puna intr-o pozitie in care independenta sau impartialitatea lor ar putea fi periclitate.

Prin opiniile exprimate, Sectia pentru judecatori a CSM nu ar trebui sa faca politica, ci sa promoveze in mod real independenta justitiei si a fiecarui judecator in parte, nepartinitor si in limitele competentelor sale constitutionale”, se afirma in comunicat.

Afirmatiile presedintelui Klaus Iohannis despre Dana Girbovan reprezinta „un vadit atac la adresa independentei si prestigiului justitiei”, sustine Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

„In raport de afirmatiile presedintelui Romaniei formulate in ziua de miercuri, cu ocazia respingerii propunerii de numire in functia de ministru al Justitiei a unui judecator, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii condamna public astfel de acte ca fiind ingerinte deosebit de grave la adresa independentei justitiei”, se arata intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Sectiei pentru judecatori subliniaza „in mod ferm” ca motivarea prezentata public de catre presedintele Romaniei pentru justificarea respingerii propunerii in functia de ministru al Justitiei a unui judecator, prin referiri „nejustificate si nedovedite” cu privire la independenta si probitatea sa profesionala, reprezinta o incalcare grava a independentei si prestigiului justitiei.

Potrivit sursei citate, Consiliul Superior al Magistraturii si puterea judecatoreasca, prin instantele judecatoresti, sunt singurele autoritati indreptatite prin dispozitiile expres prevazute in Constitutie si in legislatia organica sa decida daca un judecator are sau nu toate calitatile cerute de dispozitiile legale pentru exercitarea functiei.

„Afirmatiile presedintelui Romaniei la adresa persoanei propuse pentru functia de ministru al Justitiei, persoana care a indeplinit functia de judecator mai mult de 19 ani, reprezinta, in lipsa oricarei constatari a veridicitatii acestora in cadrul mecanismelor legale si constitutionale anterior amintite, un vadit atac la adresa independentei si prestigiului justitiei”, precizeaza Sectia din cadrul CSM.

Sectia pentru judecatori mai arata ca a subliniat in nenumarate ocazii si reitereaza in circumstantele actuale ca, indiferent de climatul social si politic, reprezentantii institutiilor statului trebuie sa dea dovada in discursul public de echilibru si prudenta, iar nicio situatie nu poate justifica incalcarea garantiei constitutionale a independentei justitiei.

„Nu in ultimul rand, Sectia pentru judecatori considera ca programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justitiei ar fi contribuit la imbunatatirea conditiilor din justitie si este condamnabil ca disputele politice au fost considerate mai importante decat dezvoltarea unui sistem de justitie mai bun in folosul cetateanului”, se mai arata in comunicat.

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca respinge numirea Danei Girbovan in functia de ministru al Justitiei.

„Resping propunerea pentru ministrul Justitiei. Nu voi tolera sa fie ignorat votul dat in 26 mai, cand s-a blocat prin votul romanilor programul PSD si ALDE de a destructura justitia, de a opri lupta anticoruptie si de a baroniza total Romania. PSD si ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea institutiilor si nu voi tolera propuneri care sunt total impotriva valorilor democratice in care cred majoritatea romanilor si in care cred si eu”, a spus Iohannis.