Klaus Iohannis, mesaj transant catre coalitia de la putere: Umilintele la care au fost supusi romanii la alegerile din 26 mai nu trebuie sa se mai repete!

4

Klaus Iohannis a cerut guvernului sa intocmeasca urgent un proiect de lege care sa fie adoptat de Parlament in acesta sesiune, astfel incat sa fie asigurat dreptul de vot tuturor romanilor.

Loading...

Declaratia integrala a presedintelui

„Umilintele la care au fost supusi cetatenii romani la scrutinul din 26 mai nu trebuie sa se mai repete niciodata. Zeci de mii de oameni au fost nevoiti sa stea ore intregi la cozi infernale pentru a-si exercita dreptul constitutional la vot. Foarte multi dintre acestia nici macar nu au mai apucat sa voteze. A fost o situatie des intalnita, cu precadere in sectiile de votare din strainatate.

Dreptul de vot, garantat de Constitutia Romaniei, este unul fundamental, castigat prin multe sacrificii de romani in Decembrie ’89 si avem obligatia sa asiguram toate conditiile ca acest drept sa poata fi exercitat de toti cetatenii romani.

Votul tine de esenta oricarui regim democratic si niciun cost nu este prea mare pentru a gasi acele mecanisme electorale functionale, care sa permita fiecarui roman, din tara si din strainatate, sa isi exprime optiunea.

Indiferent de contextul politic, toate institutiile abilitate ale statului, si in special Parlamentul, Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe si Autoritatea Electorala Permanenta, au obligatia sa ia toate masurile pentru a elimina factorii identificati ca au condus la impiedicarea votului.

Aceste masuri trebuie sa vizeze toate tipurile de alegeri – alegerea Presedintelui Romaniei, alegerea autoritatilor administratiei publice locale, alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European si inclusiv toate tipurile de referendum – cu posibilitatea elaborarii in viitorul apropiat a unui Cod Electoral care sa unifice si sa omogenizeze prevederile legale privind procesele electorale.

Imediat dupa incidentele inregistrate pe 26 mai, am anuntat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administratiei Prezidentiale.

tin sa multumesc, in acest context, tuturor romanilor din tara si din strainatate care, dand dovada de un simt civic deosebit, ne-au transmis propunerile lor pentru imbunatatirea conditiilor de vot.

in urma dialogului consistent cu reprezentanti ai autoritatilor responsabile, precum si ai organizatiilor non-guvernamentale si experti in domeniul electoral, au fost identificate masurile necesare care trebuie urgent adoptate pentru a ne asigura ca toti cetatenii isi pot exercita votul in conditii decente.

in acest sens, solicit Guvernului sa elaboreze urgent un proiect de lege care sa poata fi adoptat de catre Parlament pana la finalul actualei sesiuni parlamentare, prin care sa propuna masurile administrative adecvate incepand de la alegerile prezidentiale din toamna acestui an.

Solicit, totodata, partidelor si formatiunilor parlamentare sa depuna toate eforturile pentru ca proiectul de lege sa respecte pe deplin standardele de conduita electorala si exigentele in materie, astfel incat situatiile de la scrutinul din mai sa fie evitate.

Daca situatia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constitutionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea in regim de urgenta a proiectului de lege care urmeaza sa fie supus dezbaterii, astfel incat proiectul de lege sa fie adoptat inaintea urmatoarei sesiuni parlamentare.

Reamintesc ca Acordul Politic National pentru consolidarea parcursului european al Romaniei, pe care l-am initiat, prevede in mod explicit angajamentul partidelor semnatare de a transpune in legislatie, in cel mai scurt timp, masurile necesare asigurarii – atat in tara, cat si in strainatate – a exercitarii depline si efective a dreptului de vot de catre cetatenii romani.

Am transmis astazi o scrisoare prim-ministrului Romaniei si presedintilor celor doua Camere, in care sunt prezentate detaliat solutiile identificate la nivelul grupului de lucru al Administratiei Prezidentiale care se impun a fi introduse rapid in legislatia electorala.

Aceste masuri vizeaza: debirocratizarea procesului de votare in sectiile de votare din strainatate; dotarea corespunzatoare a sectiilor de votare; modificarea legislatiei electorale in privinta procedurilor de urmat la inchiderea sectiilor; marirea numarului de sectii de votare din strainatate; introducerea votului anticipat pentru alegerea Presedintelui Romaniei; extinderea exercitarii dreptului de vot prin corespondenta, care exista deja pentru parlamentare, la alegerea Presedintelui Romaniei si la toate celelalte tipuri de alegeri.

Atentionez autoritatile statului roman ca au obligatia si responsabilitatea de a pune in aplicare aceste masuri, pentru a se asigura ca toti cetatenii romani, din tara sau din strainatate, isi vor putea exercita neingradit dreptul la vot”, a spus Iohannis.