Klaus Iohannis, mesaj pentru romani: Pana la finalul anului economia isi va reveni si lucrurile vor intra in normal. Vom sprijini oamenii si firmele

11

Presedintele Klaus Iohannis a avut miercuri o sedinta de lucru la Palatul Cotroceni pentru criza COVID-19, la care au participat premierul Ludovic Orban si mai multi ministri din cabinet. Presedintele a declarat la finalul intalnirii ca in sedinta de maine Guvernul va adopta o rectificare bugetara prin care vor fi alocati mai multi bani pentru sanatate si pentru somajul tehnic. De asemenea, Iohannis a vorbit si despre amanarea ratelor pana la 9 luni.

Declaratia presedintelui:

Loading...

„Am avut astazi, impreuna cu premierul Ludovic Orban si cu mai multi ministri din Guvernul Romaniei, o intalnire foarte importanta.

Am discutat despre starea economiei romanesti in aceasta perioada de criza, am discutat despre protectia sociala a romanilor in aceasta perioada de criza si am discutat despre finantele publice ale Romaniei in aceasta perioada de criza.

Am putut sa constat ca la nivelul Guvernului exista multe proiecte foarte bune. Exista foarte multa implicare si dorinta de a rezolva problemele in asa fel incat si romanii, si firmele romanesti sa treaca cat se poate de bine prin aceasta criza.

Este nevoie de masuri speciale in vremuri speciale. Noi am inteles ca si romanii au probleme imense, fiecare in felul lui, am inteles ca si firmele au probleme foarte mari.

Dorim sa venim cu masuri de sprijin, si pentru oamenii simpli, si pentru economia romaneasca, pentru firmele romanesti, pentru a nu sacrifica mai mult decat este absolut necesar pentru a trece prin aceasta criza.

Fiindca, dragii mei, criza se va termina la un moment dat si noi ne dorim cu totii ca, atunci cand criza sanitara se termina, Romania sa fie in stare, sa fie in situatia sa repornim imediat economia si sa revenim la o viata normala, care va veni, pe care ne-o dorim cu totii.

Doua chestiuni as vrea sa spun in acest context, doua masuri pe care le-am convenit impreuna cu premierul si cu ministrii care au participat la aceasta intalnire.

Prima – si cred ca este foarte importanta – se contureaza o rectificare bugetara, o rectificare bugetara extraordinara, care se face in aceasta stare de urgenta pe doua paliere. Este nevoie de rectificare bugetara pentru a aloca mai multi bani pentru sanatate. Sanatatea oamenilor este prima prioritate si pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, si de oameni, dar si de bani.

A doua chestiune se refera la oamenii, la romanii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, ca se inchide firma sau intra in somaj tehnic. si atunci este nevoie de bani pentru a veni in sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se aloca pentru somaj tehnic.

Deci, pe de-o parte, este nevoie de rectificare bugetara pentru a avea grija de sanatate, de domeniul sanatatii. Pe de cealalta parte, de domeniul somajului tehnic, deci de protectie sociala.

A doua chestiune, care cu siguranta ii va bucura pe foarte multi – Guvernul este pregatit ca maine sa dea Ordonanta de urgenta care permite amanarea platii ratelor la banca, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adica pentru oamenii care au rate la banca, dar si pentru firmele din Romania.

La cererea celor care au datorii la banci, plata ratelor se poate amana cu pana la noua luni, deci, practic, ratele pot fi amanate pana la sfarsitul acestui an.

Suntem convinsi ca pana atunci economia isi va reveni, oamenii isi vor reveni si atunci lucrurile vor intra mult mai usor intr-o normalitate.

Iata deja o serie de masuri foarte concrete, care se vor constitui in facilitati reale atat pentru oamenii simpli, cat si pentru firmele din economia romaneasca”.