Klaus Iohannis, mesaj pentru parinti: Va incurajez sa ii trimiteti pe copii la scoala

36

Presedintele Klaus Iohannis considera legitime preocuparea si ingrijorarea parintilor legate de inceperea scolii in conditii de pandemie, dar spune ca decizia de a incepe anul scolar este una „corecta si necesara”.

Seful statului a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri, la Palatul Cotroceni.

Loading...

Mesajul presedintelui

Asa cum stiti, scoala incepe pe 14 septembrie, in conditii cu totul diferite fata de anii trecuti.

in acest moment, avem doar cateva localitati in care educatia se va relua exclusiv on-line, iar in altele se va desfasura in sistem hibrid, in functie de situatia epidemiologica si de conditiile logistice existente. Autoritatile centrale si locale, dar si conducerile unitatilor de invatamant au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de transmitere a COVID-19 in comunitatea scolara, dar eficienta lor depinde in buna parte de colaborarea cadrelor didactice, a parintilor si, evident, a elevilor. Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar, in acelasi timp, este foarte important sa constientizam ca, prin respectarea regulilor de baza, fiecare contribuie la siguranta intregii comunitati.

Limitarea accesului la educatie are consecinte negative majore pentru generatiile tinere si ne afecteaza tuturor viitorul. Asadar, decizia de a deschide scolile, desi nu este una usoara, este corecta si necesara.

Multumesc tuturor celor care au depus eforturi ca scoala sa poata incepe, pentru ca obiectivul unei educatii de calitate trebuie sa ramana prioritar, chiar daca ne confruntam cu o criza sanitara. Vreau sa evidentiez, totodata, eforturile autoritatilor locale de a asigura institutiilor de invatamant tot ceea ce este necesar pentru desfasurarea noului an scolar. Le multumesc, de asemenea, si dascalilor si conducerilor scolilor care, nu de putine ori, trebuie sa gaseasca solutii pentru a face posibila reluarea cursurilor in conditii de siguranta pentru copii si pentru cadre didactice.

Nu in ultimul rand, ma adresez si parintilor, care, in mod firesc, sunt preocupati si ingrijorati de modul in care vor evolua lucrurile incepand cu 14 septembrie: va incurajez sa ii trimiteti pe copii la scoala si sa le explicati ca, pentru un timp, scoala va fi diferita, dar, daca vom respecta cu totii regulile, vom depasi cu bine aceasta situatie.

Al doilea subiect la care vreau sa ma refer este cel al alegerilor locale din 27 septembrie. Aceste alegeri au fost deja amanate din cauza epidemiei. Acum au fost luate masuri care permit desfasurarea alegerilor astfel incat cetatenii care vin la vot sa fie protejati.

Nu stim, in acest moment, cat va mai dura pandemia si tocmai de aceea alegerile locale nu mai pot fi amanate pe termen nedefinit. Provizoratul si lipsa de legitimitate a alesilor care si-au finalizat de luni bune mandatul acordat de cetateni dauneaza atat comunitatilor locale, cat si democratiei noastre in ansamblu.

Campania electorala a inceput deja si, chiar daca este una atipica, partidele si candidatii isi pot prezenta public proiectele lor. Din pacate, nici din aceasta campanie electorala nu lipsesc initiativele complet demagogice, cu mariri de venituri inaplicabile pentru diverse categorii sociale. E o intrecere zilele acestea in Parlament in votarea unor astfel de proiecte, campionul populismului fara acoperire fiind, ca de obicei, Partidul Social Democrat.

Fac, de aceea, un apel la decenta politica. Crearea de false asteptari, imposibil de sustinut economic, sau contestarea unor masuri sanitare care isi dovedesc eficienta sunt practici electorale toxice, care fac rau oamenilor.

Dragi romani,

in aceasta campanie electorala, informati-va, comparati ofertele si proiectele electorale si alegeti in cunostinta de cauza. Comunitatile noastre vor creste si se vor dezvolta prin grija si responsabilitatea fiecaruia dintre noi, votandu-i pe cei care ne-au castigat increderea si ne reprezinta cel mai bine.

Va multumesc! Daca dumneavoastra din sala aveti intrebari, va rog sa poftiti.

Sesiune de intrebari si raspunsuri:

Jurnalist: Domnule Presedinte, ati multumit celor care s-au implicat in actiunile pentru deschiderea scolii. Exista insa multe semnale din tara, de la profesori, de la parinti, in legatura cu situatii mai degraba confuze, in multe localitati. De exemplu, pe lista localitatilor care intra pe scenariul rosu sunt comune in care primarii spun ca nu exista nici macar semnal la internet, copiii nu au tablete, deci e aproape imposibil ca scoala sa se desfasoare acolo exclusiv online. Pe de alta parte, in orase sunt parinti care ezita sa isi trimita cu copiii la scoala, chiar daca acele localitati ar fi pe scenariul verde. in aceste conditii, dumneavoastra, ca sef al statului si ca profesor, ce nota ati da autoritatilor care au fost implicate in acest proces, nu doar Ministerului, ci si autoritatilor locale?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Este cam neobisnuit sa se dea note inainte sa inceapa scoala, asa ca ma abtin la acest capitol. insa, dati-mi voie sa va spun un pic la modul mai general despre ce vorbim aici. Este firesc ca ne indreptam atentia si asupra exceptiilor, acolo unde lucrurile nu functioneaza.

Dar, dati-mi voie sa va spun ca in mii si mii de scoli din Romania directorii, profesorii, consiliile de administratie, autoritatile locale au lucrat si au rezolvat problemele. Marea, marea majoritate a copiilor vor merge la scoala, lucrurile vor fi pregatite si vor functiona. Sigur, regretabil, ca in fiecare an – fiindca inca nu suntem acolo unde dorim sa ajungem, poate dupa ce implementam „Romania Educata” – mai exista si exceptii, mai exista si chestiuni nerezolvate, dar ele pot fi rezolvate si am constatat o implicare exemplara, nu numai la autoritatile centrale, ci si la autoritatile locale.

Poate faptul ca incepe scoala in campanie nici nu este asa rau. Fiecare primar, evident, are ambitia sa arate ca poate sa rezolve si problemele scolii, ceea ce este foarte bine. Sunt convins ca, si pentru aceste exceptii, unde problemele inca nu sunt rezolvate, din pacate, se vor gasi solutii in zilele urmatoare. Se vor implica si autoritatile centrale, acolo unde se poate, fiindca nu este posibil – si asta am spus-o din capul locului – nu este posibil ca de aici, din Capitala, sa se rezolve problemele fiecarei scoli din fiecare comunitate. Problemele se rezolva cel mai bine acolo unde apar si sunt convins ca solutii se vor gasi.

Jurnalist: Daca imi permiteti o continuare, nu va temeti, nu credeti ca exista riscul ca aceste exceptii sa vulnerabilizeze si mai tare niste categorii de copii care erau deja vulnerabili? Pentru ca exemplul pe care vi l-am dat, sunt localitati sarace in care nu exista…

Presedintele Romaniei: intotdeauna exista categorii vulnerabile si este treaba Guvernului si a autoritatilor locale sa se ocupe de ele, si se vor ocupa. Eu sunt convins ca nu toate problemele sunt inca rezolvate, dar am convingerea ca lumea se va implica si va gasi repede solutii. si acolo unde apar probleme importante, sunt convins ca inclusiv Guvernul se va implica pentru solutionarea lor si, in acest sens, am avut chiar mai multe discutii cu cei responsabili din Guvern. Multumesc.

Jurnalist: Domnule Presedinte, in ultima perioada tot mai multe voci din societatea civila, cetateni, simpli cetateni sau cum dorim sa le spunem, activisti, ONG-uri, grupuri civice atrag atentia asupra unei situatii pe care o considera o anomalie, mai exact asupra faptului ca in timp ce evenimentele electorale, de exemplu, sunt permise acum, s-a dat liber la ele, dreptul de a protesta nu este restituit. Oamenii acuza Guvernul ca a redat cetatenilor dreptul de a merge la restaurant si la cafenea, politicienilor dreptul de a organiza intalniri electorale, in schimb, dreptul fundamental de a protesta nu a fost restituit. Cei care ies in strada pentru a-si exprima varii nemultumiri sau doleante risca nu doar amenda, ci si dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor. Din cate stiu eu, aceste probleme i-au fost semnalate domnului premier Orban, societatea civila i-a adresat mai multe scrisori care, dupa stiinta mea, au ramas fara raspuns. As vrea sa va intreb daca considerati aceste probleme ridicate de cetateni drept fundamentate si, in cazul in care considerati ca doleantele lor sunt fundamentate, daca, in calitatea dumneavoastra de Presedinte mediator, intentionati sa va implicati, astfel incat oamenii sa poata protesta, desigur, cu respectarea normelor de distantare sociala, etc..

Presedintele Romaniei: E o problema cu siguranta foarte interesanta. Eu as fi de parere ca daca se respecta normele care sunt impuse si pentru altfel de adunari, in conditii de stricta legalitate, cred ca s-ar putea organiza si forme de protest. Eu cred ca autoritatile care se ocupa de asa ceva mai degraba se tem de nerespectarea normelor. Ati vazut, asa cum am vazut si eu, ca au fost anumite manifestari unde toate normele au fost practic ignorate, or, asa ceva nu ne ajuta pe niciunii, nici pe protestatari, nici pe cei care vor sa isi vada linistiti de viata lor. Deci, in principiu, in masura in care s-ar respecta toate normele in vigoare, chestiunea s-ar putea discuta.

Jurnalist: Ar fi acest lucru un subiect de discutie intre dumneavoastra si Premierul Orban?

Presedintele Romaniei: in masura in care exista un astfel de interes, cu siguranta, autoritatile se vor ocupa de asta.

Jurnalist: Ieri a aparut in spatiul public documentul prin care fostul ministru de Finante, Eugen Orlando Teodorovici, o informa pe Viorica Dancila, intr-o sedinta de guvern din octombrie 2019, asupra faptului ca bugetul Romaniei nu isi permite pentru anul 2020 o crestere a punctului de pensie cu 40%, intrucat nu ne-am fi incadrat in deficitul bugetar de 3%. Mai mult, se facea referire la faptul ca singura solutie este ca majorarea punctului de pensie sa se faca cu un procent diferit. in schimb, vedem, PSD face presiuni, de la inceputul anului, asupra majorarii punctului de pensie cu 40%, desi, iata, stim dupa acest document care erau intentiile PSD. Totodata, astazi, Guvernul a atacat la Curtea Constitutionala dublarea alocatiilor, iar Marcel Ciolacu a avut o critica la adresa Guvernului, spunand, si citez aici: „Nu va crapa obrazul de rusine!”. V-as intreba… Aceasta critica era la adresa Guvernului. V-as intreba cum vedeti aceste presiuni facute de PSD si as insista pe acest document, care arata ca intr-adevar PSD stia de anul trecut ca nu exista bani pentru majorarea punctului de pensie cu 40%.

Presedintele Romaniei: Nu ar fi existat, se pare, bani, nici in conditiile in care nu am fi avut aceasta epidemie si in conditiile in care nu am fi avut aceasta criza economica. Acum, cand avem si pandemia si criza economica, este clar ca bugetul s-a restrans considerabil. Totusi, si eu, si premierul, si ceilalti membri din Guvern si-au dorit o crestere si pentru pensionari, si s-a realizat. Atat s-a putut, atat s-a realizat. Acelasi lucru este valabil si pentru esalonarea dublarii alocatiilor pentru copii. Noi ne dorim aceste lucruri, dar toata lumea trebuie sa inteleaga ca, daca ni le dorim, nu inseamna ca bugetul tarii permite tot ce ne dorim. si atunci, revin la ce am mai spus si este destul de regretabil, ca Partidul Social Democrat nu a inteles nimic de aici si continua sa dea impresia unor persoane ca s-ar fi putut mai mult. Nu s-ar fi putut mai mult, si aceste incercari ale PSD de a corecta prin Parlament ceva ce nu se poate, adica finantele tarii, este pur si simplu jalnica, este o abordare populista electoralista care nu le face cinste.

Jurnalist: Daca imi permiteti o completare, dupa parcursul la Curtea Constitutionala, daca cele doua proiecte, vorbim de majorarea pensiilor si dublarea alocatiilor, vor ajunge la dumneavoastra pentru promulgare, ce veti face, le veti promulga?

Presedintele Romaniei: Asta o sa va spun atunci, dar este destul de clar ca mai mult decat s-a decis pana acum prin rectificarea bugetara nu este posibil in acest an. Finantele publice nu pot fi extinse, oricat de mult ne-am dori. Asta este realitatea, nu ne convine. Nu am vrut pandemia, nu am vrut criza economica, dar trebuie sa gestionam treburile publice in asa fel incat lucrurile sa functioneze si in acest an, si in anul viitor, si peste cinci ani si asa mai departe. Deci, eu cred ca trebuie sa ajungem sa intelegem cu totii ca o abordare responsabila este cea mai sanatoasa pentru fiecare roman.

Jurnalist: Tot despre situatia economica si cum merge economia in perioada urmatoare voiam sa va intreb. Traim o perioada in care economia a suferit cea mai mare scadere din istoria recenta, sa spunem, nici moneda nationala nu o duce mai bine, se depreciaza in fiecare zi, iar bancherii si finantistii spun ca este doar inceputul, sa ne asteptam si la mai mult. Asa ca, in acest context economic complicat, Guvernul a anuntat ca lucreaza deja la legea bugetului de stat pentru anul urmator si nu este exclus sa vedem chiar reduceri de venituri in domeniul bugetar si poate o inghetare a pensiilor pentru anul viitor. As vrea sa stiu daca veti sustine o astfel de lege a pensiilor si veti promulga o lege a bugetului de stat care prevede astfel de taieri sau inghetari de venituri. Multumesc.

Presedintele Romaniei: Dati-mi voie sa va spun ca nu s-a vehiculat niciodata vreo taiere de salarii sau de pensii. Asta este o prostie pesedista aruncata in spatiul public din motive electorale. Nu are nimeni de gand asa ceva. insa, este clar ca bugetul pentru anul viitor trebuie construit cu mare grija si cred ca este la fel de evident ca e de preferat ca bugetul pentru anul viitor sa fie discutat si aprobat de noul parlament care va rezulta din alegerile parlamentare, si nu de acest parlament, unde vedem niste abordari total neprincipiale si neconforme cu realitatea. Dar, inca o data, ca sa nu ramanem cu o impresie gresita, nu se discuta despre taieri de salarii si pensii. Este exclus asa ceva. Economia a suferit un recul semnificativ in trimestrul II, care a trecut, intre timp isi revine. si, noi credem ca in continuare economia Romaniei isi va reveni si va permite reluarea unui parcurs normal, care, evident, parcurs normal include cresteri, de salarii, de pensii, de alocatii, de investitii si asa mai departe. Deci, noi ne pregatim pentru an de crestere, nu an de reducere si, ca aceasta crestere sa fie semnificativa si pentru ca sa avem investitii foarte importante, care au fost tot, amanate, pentru asta m-am batut si eu in Consiliul European, pentru a obtine fonduri europene semnificative, lucru care, din fericire, s-a reusit.

Jurnalist: si, daca imi permiteti o scurta observatie, pentru ca am vazut ca v-ati atins masca de mai multe ori, cum credeti ca elevii care vor incepe scoala vor reusi sa respecte masurile de igiena si sa poarte masca, in acest context?

Presedintele Romaniei: Eu sunt convins ca se vor obisnui foarte repede. Copiii se obisnuiesc repede, chiar si cu lucrurile mai putin placute.

Jurnalist: Surse din cadrul Partidului National Liberal sustin ca premierul Ludovic Orban este nemultumit de activitatea mai multor ministri din cabinetul sau. Unul dintre acesti ministri ar fi chiar ministrul Educatiei, Monica Anisie, pentru modul in care a gestionat acest inceput de an scolar. Un alt exemplu ar putea fi cel al ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, care de la inceputul mandatului sau a promis ca va rezolva situatia in cazul Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. si, un alt caz ar fi chiar al ministrului Transporturilor, Lucian Bode, cel care de altfel a fost criticat inclusiv de fosti demnitari pentru explicatia pe care a dat-o in privinta accidentului in care a fost implicat. intrebarea mea este, domnule Presedinte, pe dumneavoastra ce va nemultumeste la acesti ministri sau altii din Guvernul actual?

Presedintele Romaniei: Nu am de gand sa fac o evaluare a ministrilor nici in aceasta seara, nici altadata, asta este o activitate care e rezervata premierului, care isi evalueaza echipa probabil atunci cand va considera. insa, povestea cu nemultumirile si cu remanierile este o poveste simpla de campanie. Nu stiu ce surse aveti, dar cel putin eu n-am discutat cu premierul despre posibile remanieri sau nemultumiri, nici nu este cazul. Acum sunt probleme urgente, importante de rezolvat si vor fi rezolvate. Iar atunci cand premierul va decide sa faca o schimbare in Guvern, atunci probabil imi va spune acest lucru si vom dezbate chestiunea. Dar, inca o data, nu s-a discutat, nu este o tema.

Jurnalist: Dar, despre modul in care a fost gestionata aceasta incepere a noului an scolar de catre Ministerul Educatiei, in speta ministrul Educatiei, sunteti multumit in aceste momente?

Presedintele Romaniei: Situatia este asa de complicata si asa de neobisnuita incat lucrurile au fost greu de rezolvat si da, am ajuns, iata, sa ne pregatim pentru ziua de luni cand incepe scoala si marea majoritate, cum am spus, mii si mii de scoli sunt pregatite, copiii sunt pregatiti, parintii abia asteapta sa inceapa scoala, deci lucrurile au fost rezolvate, cu toate ca am avut conditii vitrege cum n-am avut de la Revolutie incoace niciodata.

Jurnalist: As reveni putin la problema redeschiderii scolilor. Ati vorbit dumneavoastra despre exceptii si despre scoli care intra in categoria exceptii, insa vorbim aici despre 5.000 de unitati de invatamant care nu au acces la internet, numar confirmat chiar de vicepremierul Raluca Turcan. V-as intreba in acest context daca totusi sunteti multumit de cum au gestionat autoritatile redeschiderea scolilor, avand in vedere ca, repet, vorbim despre 5.000 de scoli care nu au acces inca la internet.

Presedintele Romaniei: Accesul la internet nu se rezolva de Guvern, accesul la internet se rezolva de operatorii privati si da, se lucreaza si la aceasta chestiune, stiu ca au fost chiar mai multe discutii cu operatorii si, pe parcurs, lucrurile se vor rezolva. insa, daca ne uitam la ce dificultati au fost de inlaturat, ce multe complicatii au aparut si au trebuit rezolvate, cred ca rezultatul este unul poate chiar neasteptat de pozitiv. stiti foarte bine ca s-a discutat in fel si chip despre inceperea anului scolar, daca sa inceapa, daca sa nu inceapa, discutii care s-au purtat in spatiul public. Noi am fost convinsi de la inceput ca anul scolar trebuie sa inceapa, copiii trebuie sa se intoarca la scoala si peste tot unde apar probleme trebuie gasite solutii. Unele s-au gasit de catre autoritatile centrale, altele s-au rezolvat de catre autoritatile locale, altele s-au rezolvat chiar in scoala, sau in consiliul de administratie sau chiar rezolvari au venit din partea cadrelor didactice. Deci, iata un efort comun, neobisnuit, intens, admirabil, pentru care am si tinut sa multumesc, la inceputul interventiei mele, celor implicati.

Jurnalist: Compania care se afla in faza finala de testare a unui vaccin impotriva COVID a oprit acest demers pentru ca un voluntar s-a imbolnavit brusc, in conditiile in care este prima companie cu care Uniunea Europeana a semnat un astfel de contract, iar Romania a cerut de la Comisia Europeana 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID. Ce asteptari sunt in acest moment si daca ne aflam cumva in acelasi punct in lupta impotriva pandemiei?

Presedintele Romaniei: Trebuie sa ne uitam si la ce au spus alte oficialitati care sunt foarte informate. De exemplu, Organizatia Mondiala a Sanatatii a spus din capul locului ca este foarte putin probabil sa avem un vaccin in anul 2020. Este posibil sa avem un vaccin la mijlocul anului 2021. Sigur, companiile Pharma lucreaza intens, este si interesul lor si e, evident, interesul societatilor noastre sa avem acest vaccin, de aceeasi si Uniunea Europeana, de exemplu, a oferit sprijin inclusiv financiar pentru companiile care lucreaza la dezvoltarea unor vaccinuri, insa rezultatul final il vom sti atunci cand primul vaccin agreat, aprobat va fi pe piata, pana atunci nu putem decat sa speram ca lucrurile se vor desfasura mai repede.

Jurnalist: Daca imi permiteti, o precizare? Romania ce va face in acest caz? Va astepta ce decizie va lua Comisia Europeana in privinta unui vaccin sau va lua un alt contract cu o alta tara care poate descopera un vaccin inainte? Va ramane Romania la cele 10 milioane de doze si atat? Multumesc.

Presedintele Romaniei: in aceasta situatie si in pandemia in care ne aflam, nu cred ca cineva isi imagineaza ca undeva se dezvolta un vaccin si fugim repede acolo si cumparam vaccinul. Aceste lucruri nu mai sunt posibile. Suntem o mare familie, suntem oamenii de pe Pamant care cu totii ne dorim sa avem un vaccin si atunci aceste intelegeri care s-au facut si la ONU si in cadrul Uniunii Europene evident ca se vor respecta si, in masura in care un vaccin valabil, testat si acceptat apare, va exista o colaborare stransa pentru a oferi in termenul cel mai scurt tuturor natiunilor interesate acest vaccin.

Jurnalist: As dori sa va intreb, tot referitor la deschiderea anului scolar – Executivul a promis 250.000 de tablete si pana in momentul de fata s-au achizitionat 82.000 dintre acestea. Saptamana trecuta ati declarat ca sperati ca Guvernul sa gaseasca o solutie pentru elevii care nu au acces la invatamantul on-line. Mai sunt patru zile pana cand incepe scoala. Ce solutie v-a comunicat Guvernul ca a gasit pentru cei 168.000 de copii care nu au acces in prezent la invatamantul on-line?

Presedintele Romaniei: Trebuie sa fim foarte realisti. in masura in care nu s-a realizat achizitia, din motive birocratice sau altele, ne confruntam cu o situatie care este nesatisfacatoare si este, pe de alta parte, evident ca trebuie rezolvata cat se poate de repede. Daca pana in 14 septembrie nu toti copiii care au nevoie vor avea tableta, atunci si Guvernul, si autoritatile locale vor lucra sa aiba tablete in 15, sau in 16, sau in 17 septembrie, fiindca, din pacate, pandemia nu va disparea nici intr-o saptamana, nici in doua, si lucrurile vor trebui rezolvate cat mai urgent. Momentan, se lucreaza la un scenariu prin care autoritatile locale vor achizitiona tablete si se vor face decontarile de la Guvern, iar daca nici asta nu functioneaza, atunci vor fi gasite metode alternative de achizitie directa pe loturi mici. Deci, s-a lucrat, exista solutii, vor fi puse in practica, insa este posibil ca intr-o localitate sau intr-alta nu tot sa fie pregatit perfect in 14 septembrie. Dar cred ca trebuie sa fim realisti. Daca lucrurile sunt rezolvate in marea majoritate, atunci si guvernantii, si autoritatile se pot concentra pe acele exceptii unde inca trebuie lucrat si sunt convins ca in termenul cel mai scurt se vor rezolva foarte multe din problemele care inca nu sunt total eliminate.

Jurnalist: Care ar fi, din punctul dumneavoastra de vedere, termenul limita, o data anume, pana la care Guvernul, impreuna cu autoritatile, trebuie sa gaseasca aceste solutii?

Presedintele Romaniei: Cat mai repede posibil!

Jurnalist: Domnule Presedinte, la ceremoniile de deschidere a anului scolar, de fiecare data, alaturi de parinti, elevi si profesori, se aflau si oamenii politici. Cum vedeti aceste participari in contextul pandemiei si al campaniei electorale? Dumneavoastra veti participa luni la aceasta deschidere de an scolar?

Presedintele Romaniei: Dati-mi voie sa va spun ca, dupa parerea mea, aceste festivitati nu trebuie organizate in acest an. Sunt evenimente unde vine multa lume, este greu de controlat accesul, este greu de tinut oamenii la distanta. Ganditi-va ca vin copii care vin prima data la scoala. Nici nu-si cunosc invatatoarea sau invatatorul, nu stiu de cine sa asculte. Este posibil sa se inghesuie si atunci sa avem exact efectul opus fata de cel pe care ni-l dorim, adica sa se respecte distanta, sa poarte masti, si asa mai departe. Parerea mea – nu sunt ministru al Educatiei, dar parerea mea este ca nu este bine sa se organizeze astfel de festivitati de inceput de an scolar in conditii de pandemie.

Pe cale de consecinta, nu voi participa la niciun fel de festivitate de inceput de an, dar voi avea un mesaj video pentru elevi si pentru dascali.

Jurnalist: Aseara, in Sectorul 1 s-a petrecut un episod grotesc de campanie, cu injurii strigate la portavoce, intre reprezentantii PSD, pe de-o parte, si membri PNL-USR-PLUS, pe de alta parte. Cum ati caracteriza campania electorala de pana acum? Concret, ce asteptari aveti de la PNL la alegerile locale?

Presedintele Romaniei: in orice campanie, din pacate, cel putin in ultimii ani, au fost si excese. Eu imi sa nu mai fie si cu totii ne dorim campanii decente, civilizate, unde candidatii isi prezinta oferta electorala si injuraturile. Sper sa prindem vremurile cand astfel de manifestari nu mai au loc in timpul campaniilor electorale.

Daca ma intrebati ce asteptari am de la PNL – Partidul National Liberal este, fara doar si poate, cel mai important partid in ziua de astazi pe scena politica din Romania si trebuie sa demonstreze acest lucru si la alegerile locale. Eu ma astept la un rezultat record din partea Partidului National Liberal. Ma astept sa aiba mai multi alesi locali, mai multe primarii, mai multe consilii judetene decat au avut vreodata in ultimii 30 de ani.

Jurnalist: Dar va asteptati sa aiba PNL mai multe primarii si mai multi alesi locali decat PSD? Adica sa devina cel mai mare partid si din punct de vedere matematic?

Presedintele Romaniei: PSD ocupa peste jumatate din pozitiile din administratia locala la momentul acesta si ma astept ca PSD sa nu mai ocupe jumatate din pozitiile din administratia locala. Exista tot felul de sondaje, care arata votul politic, dar stim foarte bine – la alegeri locale conteaza si candidatul, persoana candidatului, si atunci este bine sa avem asteptari rezonabile. Asteptarea mea este ca Partidul National Liberal sa obtina, de data aceasta, cele mai multe mandate pe care le-a obtinut vreodata.

Jurnalist: Elevii de clasa a VIII-a incep acest an fara manualul de Romana, care este o materie de examen, si, desi nu este prima data si primul an in care elevii nu au toate manualele pe banci, putem spune ca acesta este un esec 100% al Guvernului liberal, pentru ca licitatia a inceput in 5 decembrie 2019, la putin timp dupa instalarea Guvernului, si pana in acest moment, dupa noua luni, nu exista, nu a fost acordat contractul, deci nici macar nu se stie cine va face acest manual. Domnule Presedinte, cum vedeti dumneavoastra faptul ca in noua luni nu s-a putut nici macar sa fie acordat acest contract cuiva ca sa faca manualul?

Presedintele Romaniei: Este o problema care mi s-a adus la cunostinta si evident ca sunt nemultumit, insa nemultumirea mea nu se indreapta doar punctual asupra cuiva care nu a reusit sa contracteze manualul, ci intregul sistem pare ca nu functioneaza. Uitati-va la tot felul de achizitii care nu au putut fi facute fiindca metodele birocratice sunt atat de complicate incat pana si Guvernul, iata, se gaseste in imposibilitatea de a achizitiona tablete. Totusi, nu e vorba de o racheta cu care se zboara pe Marte, este vorba de niste tablete cu care sa invete copiii care nu pot merge fizic la scoala. si cred ca intregul sistem de achizitii trebuie reevaluat si trebuie gasite metodele prin care aceste achizitii sa fie corecte. Rezultatul, din partea mea, sa fie contestabil, dar totul sa se petreaca intr-un termen rezonabil de scurt, si atunci cu siguranta si astfel de probleme vor putea sa fie eliminate.

Sa stiti ca nu incerc sa iau partea cuiva, dar problema cu manualele nu este noua, este o vesnica problema si ne arata ca intreg sistemul este prost gandit, nu functioneaza, si am pretentia ca dupa alegerile parlamentare sa ne apucam foarte serios de treaba, nu doar sa implementam generic „Romania Educata”, ci sa gasim metodele cele mai bune pentru a face si procedurile de achizitie, corecte, dar in asa fel incat ele sa aiba o finalizare intr-un timp previzibil si intr-un timp util pentru a putea pune manualul, de exemplu, pe banca elevului.

Jurnalist: O scurta completare, domnule Presedinte. Credeti ca a fost un timp prea scurt pentru PNL sa invinga sistemul mostenit?

Presedintele Romaniei: Acest Guvern nici nu a fost pus in functiune ca sa invinga vreun sistem mostenit. Acest Guvern, daca ne amintim si cred ca ne amintim cu totii, a fost pus in functiune sa gestioneze treburile publice pana la alegerile parlamentare, sa aprobe bugetul si sa rezolve problemele curente. Le-a rezolvat pe acestea, s-a ocupat de pandemie, s-a ocupat de rezolvarea problemelor ocazionate de inceputul anului scolar si de multe alte lucruri si sunt convins ca dupa alegerile parlamentare va exista un cadru parlamentar si guvernamental cu care atunci chiar putem sa ne apucam sa rezolvam si aceste ramaneri in urma sistemice create de PSD.

Jurnalist: Ati vorbit despre temele abordate in cursul acestei campanii electorale si unul dintre subiectele aduse in discutie a fost chiar eficienta Politiei Locale. Unii lideri politici au fost foarte critici la adresa acesteia si chiar au invocat posibilitatea desfiintarii, astfel incat sa fie integrata in cadrul Politiei Nationale. As vrea sa va intreb daca dumneavoastra sunteti multumit de activitatea Politiei Locale. si daca nu, cum vedeti solutionat aceasta problema, prin instrumente legislative sau altele?

Presedintele Romaniei: Cred ca trebuie sa vedem lucrurile asa cum sunt. Exista politii locale care functioneaza foarte bine, si cunosc o astfel de Politie Locala din propria mea experienta. Sunt si politii locale care este evident ca au oarece probleme de management sau de functionare. Parerea mea personala este ca nu trebuie desfiintate, dar trebuie clarificata atributia Politiei Locale, atributia Politiei Nationale, felul cum colaboreaza, felul cum se controleaza metodologic si managerial si unele, si altele. Cred ca este nevoie de imbunatatirea cadrului legislativ, dar si imbunatatirea aspectelor foarte punctuale si la unii, si la altii, si atunci putem sa ii facem sa functioneze asa cum sunt ganditi, pentru cetatean.

Jurnalist: Daca imi permiteti, una dintre criticile aduse a fost tocmai aceasta ca ele ar fi, in anumite situatii, controlate de catre autoritatea locala, respectiv de catre primar. Credeti ca exista riscul acesta, se poate face ceva pentru a diminua o astfel de problema?

Presedintele Romaniei: Da, Politia Locala este subordonata Primarului. Este si normal, primarul este ales sa conduca treburile publice in comunitatea pe care o conduce, insa trebuie sa o faca in asa fel incat totul sa fie in folosul comunitatii si nu in alt folos.

Jurnalist: As avea o intrebare de politica externa si una de interes national, va rog.

Presedintele Romaniei: Parca era vorba de una, dar haideti sa o consideram o intrebare si o completare.

Jurnalist: Ministrul roman de externe a anuntat recent ca Romania disponibilizeaza 100.000 de euro pentru societatea civila si presa independenta din Belarus, iar mesajul transmis astazi de ambasadorul Romaniei la Minsk, de a o sustine pe Svetlana Alexievici, impreuna cu alti colegi din Uniunea Europeana, este limpede. Intentionati sa o invitati pe Svetlana Tihanovskaia, asa cum s-a dus astazi la Varsovia? si, daca sunteti de acord cu ce spune colegul dumneavoastra de familie politica, Manfred Weber, ca Presedintele din Belarus trebuie sanctionat international.

Presedintele Romaniei: Vedeti, aceste chestiuni le discutam in cadrul Uniunii Europene si cautam solutii si abordari comune, fiindca daca exista 27 de opinii fata de situatia din Belarus, atunci nici una din ele probabil nu va fi foarte convingatoare. Pana acum, abordarile au fost comune si vor ramane in continuare comune. Evident, in masura in care lucrurile evolueaza spre anumite chestiuni punctuale, o sa informez opinia publica. Dar nu mi se pare ca este o tema pe care putem sa discutam asa, daca si parca. Deocamdata, actiunile care au fost facute din partea Romaniei sunt cele pe care le cunoasteti. La sfarsitul lui septembrie vom avea Consiliul European, unde rediscutam aceste chestiuni, si atunci voi informa opinia publica despre masurile pe care le planificam.

Jurnalist: Iar cea de a doua intrebare era legata de inceputul anului scolar. Tabletele mai devreme sau mai tarziu – mai tarziu, spunea astazi domnul Citu – vor veni. Problema este cu retelele de transmisie. in foarte multe parti din tara semnalul nu exista. Credeti ca, dat fiind ca este vorba despre o problema de securitate nationala, educatia, ar fi fost indicat sa discutati subiectul in Consiliul Suprem de Aparare a tarii si sa implicati, eventual, si STS, care e totusi mai puternic decat niste parteneri comercial care au interese comerciale?

Presedintele Romaniei: in Romania s-a luat de mult decizia ca retelele acestea sa fie puse la dispozitie de operatori privati. si asta s-a implementat de 30 de ani incoace, cu rezultate acceptabile. Romania este printre tarile cu retele rapide si accesibile. Evident ca nu peste tot acoperirea este inca optimala. S-a discutat cu operatorii, se vor stradui si operatorii de retele si evident ca statul, prin STS, acolo unde poate, da o mana de ajutor si problemele se vor rezolva pas cu pas.

Jurnalist: Buna seara! Daca rectificarea bugetara va fi modificata in Parlament de PSD, cu maririle aferente de pensii si salarii, asa cum isi doresc social-democratii, ce veti face cu legea atunci cand aceasta va ajunge la dumneavoastra?

Presedintele Romaniei: Eu cred ca aceasta lege, daca va fi modificata asa cum sustineti ca exista surse care spun, nu poate fi aplicata. Pentru simplul motiv ca banii nu exista!

Bani exista fix atatia cat a hotarat Guvernul prin rectificarea bugetara, fiindca ei au toate datele si cunosc situatia reala.

Asadar, chiar daca eu, premierul, Guvernul ne dorim majorari, ele vor fi facute in masura si in ritmul in care bugetul tarii permite aceste majorari. si daca in Parlament se gaseste o majoritate parlamentara care ignora realitatile economice ale Romaniei, nu se va schimba nimic.

Ba mai mult, exista o decizie a Curtii Constitutionale, care spune foarte clar ca nici o majoritate parlamentara nu poate decide in detrimentul finantelor publice ale tarii.

Deci, lucrurile sunt destul de clare. in privinta majorarilor si a bugetelor se poate face atat cat face actualul Guvern. si nici o lege, din pacate, nu va face sa avem mai multi bani acum in bugetul tarii. Pentru a avea mai multi bani, trebuie sa ne straduim cu totii mai mult, sa investim mai mult, sa atragem bani europeni, sa dezvoltam autostrazi, cai ferate, sa ajutam IMM, sa ajutam somerii, lucruri pe care le face Guvernul, le-a facut si le va face si in continuare.

Jurnalist: Buna seara! Spuneati chiar in inceputul acestei conferinte faptul ca au fost luate masuri pentru protectia cetatenilor in momentul in care vor merge la vot. Exista insa o situatie prezentata chiar si de ministrul Sanatatii, conform careia accesul persoanelor care au o stare febrila va putea fi facut in sala de vot, intr-adevar, intr-o cabina speciala, dar intrebarea este daca va ingrijoreaza o astfel de situatie, daca sustineti o astfel de situatie, daca ati cerut lamuriri din partea ministrului Sanatatii si poate chiar daca s-a pus in discutie o alternativa, si anume urna mobila. Multumesc!

Presedintele Romaniei: Da, am discutat aceasta chestiune, si cu premierul, si cu ministrul Sanatatii, si o s-o mai discutam. Este o situatie foarte speciala si, da, intreaga pandemie ma ingrijoreaza, ne ingrijoreaza pe toti, dar asta nu inseamna ca stam ingrijorati si nu facem nimic. Noi facem, sa miscam lucrurile. si pentru asta trebuie sa ne miscam in pregatirea alegerilor locale. si, intr-adevar, solutia mentionata de dumneavoastra cu o cabina special destinata persoanelor cu anumite simptome este deocamdata solutia in discutie si solutia vehiculata. Va fi discutata cu expertii, cu specialistii in continuare si in final, in scurt timp, vom avea cele mai clare solutii.

si aici este nevoie de foarte multa atentie. Pandemia nu dispare pana la alegeri si trebuie sa avem cu totii grija, si de noi, si de ceilalti, trebuie luate masuri sanitare speciale in asa fel incat nici un alegator sa nu se trezeasca infectat din localul de vot, nimeni din comisie sa nu fie pus in pericol si asa mai departe. si sunt convins ca aceste probleme se vor rezolva.

Jurnalist: Domnule Presedinte, considerati ca depesedizarea Romaniei prin absorbtia in PNL este un succes?

Presedintele Romaniei: si cum ar functiona depesedizarea prin absorbtie in PNL? Va referiti desigur la tema trecerilor unor persoane dintr-un partid intr-altul. Sunt cazuri exceptionale, mi-am exprimat opinia si o cunoasteti foarte bine si s-a cam terminat. Daca ati observat cumva, s-a cam terminat.

Jurnalist: Ati avut discutii in acest sens, de a limita acest…

Presedintele Romaniei: Puteti sa presupuneti sau sa va folositi sursele, dar va spun ca s-a cam terminat. Multumesc!