Klaus Iohannis, mesaj pentru deblocarea negocierilor: „Daca este Orban, il accept, daca este Citu, il accept”

60

Presedintele Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, ca asteapta de la cele trei partide care ar putea forma o coalitie de guvernare, o propunere de premier. Presedintele a preferat sa nu incline balanta in scandalul din interiorul PNL spunand ca l-ar accepta si pe Florin Citu si pe Ludovic Orban, daca sunt sustinuti de coalitie.

„Daca se inteleg PNL, USR PLUS si UDMR si vin cu o propunere, o voi accepta, ca este Orban, il accept, ca este Citu il accept, sau sa fie altcineva, dar la urma, sa vina si sa propuna pe cineva”, a declarat presedintele.

Loading...

Klaus Iohannis a spus ca a avut o discutie cu Ludovic Orban despre intentia sa de a fi din nou premier, insa a precizat ca partidele trebuie lasate sa negocieze o coalitie solida pentru a nu repeta greselile din trecut.

„Motivul principal pentru care cred ca nu s-au inteles pana acum este pentru ca sunt in negociere. E devreme sa vorbim despre un esec. Principalul motiv este ca au incercat, cel putin unii, sa negocieze via media, ceea ce nu se face, pur si simplu. O negociere se face intre partidele din coalitie si nu se comunica rezultate intermediare”, sustine Iohannis, care a mai zis ca astfel de comunicari „scad increderea publicului in partide”.

„Sa avem putin rabdare. Si pentru mine este important sa se formeze relativ repede un guvern pentru a gestiona pandemia, sa avem un guvern care se bazeaza pe o majoritate solida in Parlament”, a completat Iohannis.

Presedintele spune ca sunt sanse mici sa avem un Guvern instalat pana la Craciun.

„Optimal ar fi sa fie instalat noul guvern imediat dupa Craciun. Negocierile sunt insa negocieri. Ele merg uneori bine si rapid, dupa care se opresc. Nu cred ca e bine sa ii impingem de la spate”, este de parere presedintele.

Acesta a anuntat ca va convoca o noua runda de consultari imediat ce „se cristalizeaza” o solutie in urma negocierilor si a dat de inteles ca nu se va implica in discutiile dintre partide.

„Nu vreau sa repetam greselile din trecut, nu vreau sa avem discutii in contradictoriu. Vreau ca toate lucrurile sa fie clarificate inainte de formarea guvernului. Partidele de la noi sunt inca in etapa in care inca invata cum se negociaza coalitii, portofolii, programe de guvernare. stiti ca am mai avut coalitii si nu au functionat extraordinar de bine. De aceea nu m-am implicat in negociere. Ce sa caute presedintele intr-o negociere concreta intre partide? Acolo trebuie sa se inteleaga partidele”, a mai spus Klaus Iohannis.