Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: „Mostenirea lasata de arhitectii Unirii reprezinta temelia pe care sa continuam modernizarea Romaniei”

13

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj duminica, pe 24 ianuarie, cu prilejul implinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane. La 162 de ani de la Unirea Principatelor, ca multe dintre idealurile de la 1859 ii anima inca pe romani, spune seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis vorbeste despre momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei si al Tarii Romanesti, ca de un eveniment gandit „cu iscusinta” de cei din interiorul si din afara statului, romani devotati si prieteni straini care au sustinut nobilul ideal al Unirii, potrivit mesajului postat de Administratia Prezidentiala.

Loading...

„Aducem astazi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Romane din 1859. Intr-o simbioza politica si sociala cu adevarat istorica, poporul si elitele vremii si-au impus telul in interiorul si in afara granitelor: unitatea romanilor din cele doua Principate, Moldova si Tara Romaneasca. Acest moment stralucit nu s-ar fi putut infaptui fara contributia decisiva a unei personalitati remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei si al Tarii Romanesti, a fost un eveniment gandit cu iscusinta de cei din interiorul si din afara statului, romani devotati si prieteni straini care au sustinut nobilul ideal al Unirii. Printr-o inovatie politica si juridica greu de imaginat in climatul european de atunci, unionistii generatiei pasoptiste au infruntat fortele potrivnice si au realizat primul pas important in faurirea Romaniei moderne”, spune presedintele.

Reformele care au urmat Unirii Principatelor Romane au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare si armonizare a spatiului politic si social romanesc cu cel european.

In doar cativa ani de mandat, Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura institutionala, administrativa si juridica a statului roman modern prin adoptarea unui nou Cod Civil si prin impunerea impartirii atributiilor administrative la nivel central si local, fiind, totodata, si initiatorul unor ample reforme agrare si fiscale, precum si al unui pachet de legi dedicat invatamantului romanesc.

„Mostenirea lasata de arhitectii Unirii din 1859, deopotriva institutionala si simbolica, reprezinta temelia solida pe care sa continuam modernizarea Romaniei, una dintre directiile majore fiind consolidarea invatamantului romanesc, care sa ofere o educatie accesibila si performanta”, afirma Klaus Iohannis, care ii invita pe romani, la 162 de ani de la Unire, sa faca din proiectul sau, „Romania Educata”, unul dintre pilonii centrali ai urmatorilor ani.

„Este o datorie a celor de la guvernare, a dascalilor, a intregii societati”, afirma Klaus Iohannis.

Presedintele mai spune ca este necesar sa se depaseasca centralismul administrativ, „un veritabil obstacol in calea modernizarii actuale a Romaniei”.

Klaus Iohannis mai afirma ca „multe dintre idealurile care i-au animat pe unionistii de la 1859 ii anima inca pe romani”.

„In acelasi timp, Romania are un nou rol istoric, iar parcursul de acum se leaga indisolubil de apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO. Asa cum in lipsa unui crez unionist cele doua Principate nu ar fi devenit un singur stat, fara principiile democratice care ne-au calauzit drumul spre integrarea euro-atlantica nu putem sa intarim institutional statul pe mai departe. Cea mai pretioasa lectie a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unitatii si a solidaritatii, atat de frumos exprimata in imnul Unirii Principatelor: „eu ti-s frate, tu mi-esti frate!”. Indiferent de obstacole, atat timp cat ne dorim cu totii o Romanie mai buna, vom putea sa ne atingem telul daca ramanem uniti si avem ca deziderat binele intregii natiuni”, mai spune presedintele Iohannis, in mesajul sau.

Iohannis i-a indemnat pe romani sa sarbatoreasca si sa onoreze Romania in fiecare zi si le-a urat tuturor romanilor „La multi ani”.