Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, in discursul tinut la sedinta solemna a Parlamentului, ca Unirea de la 1918 este „expresia efortului colectiv al unei natiuni de a transforma in realitate visul intregirii”. El a evocat eroismul soldatilor romani, viziunea familiei regale, iscusinta oamenilor politici, implicarea decisiva a elitelor vremii, hotararea minoritatilor nationale, dar mai ales contributia romanilor simpli, care au dus la indeplinierea obiectivului Unirii. „Marele castig al acestui an este ca romanii au spus ca vor o Romanie proeuropeana, o tara prospera cu sisteme publice performante, cu o justitie independenta si o clasa politica aflata in slujba cetatenilor”, a mai afirmat Iohannis.
Discursul integral al presedintelui Iohannis
„La 30 de ani de la caderea comunismului si recucerirea libertatii noastre, celebram Ziua Nationala cu gandul la generatiile care au facut posibila Romania democratica si europeana de astazi.
Marea Unire de la 1918 a reprezentat expresia efortului colectiv al unei natiuni de a transforma in realitate visul intregirii.
Eroismul soldatilor romani, viziunea Familiei Regale, iscusinta oamenilor politici, implicarea decisiva a elitelor vremii, hotararea minoritatilor nationale, dar mai ales contributia romanilor simpli au condus la indeplinirea obiectivului Unirii.
in zbuciumatul secol trecut, Marea Unire a deschis calea reformelor, modernizarii si dezvoltarii, care a fost insa curmata brusc de cel de-al Doilea Razboi Mondial si de instalarea dictaturilor. Artizanii Unirii au sfarsit in inchisorile comuniste tocmai pentru ca au refuzat sa-si renege credinta in Romania libera, independenta si suverana.
Aducem, asadar, astazi un cuvenit si pios omagiu tuturor inaintasilor care s-au jertfit pentru propasirea natiunii romane, sporind, cu fiecare generatie, prin truda si sange, aceasta lucrare de glorie, astfel incat noi si copiii nostri sa putem privi inainte cu deplina incredere in viitor.
Aparand principiile de capatai ale natiunii noastre europene, multi romani au pierit in razboaie ori in negura anilor grei de dictatura. Sunt romanii care si-au dat viata pe fronturile de lupta, in teatrele de operatii din intreaga lume pentru apararea intereselor Romaniei, in inchisorile comuniste sau in zilele sangeroase ale lui Decembrie 1989.
Avem datoria de a le pastra tuturor acestor eroi memoria vie si de a ne angaja ferm ca nu vom mai permite niciodata ca drepturile si libertatile individuale sa fie incalcate, iar sacrificiul lor banalizat.
Libertatea, egalitatea si democratia, principii prevazute in Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, s-au aflat la temelia noului stat si au reprezentat, deopotriva, idealurile pentru care s-a murit in temnitele comuniste si in Decembrie ’89.
Trecutul nostru este unul al contrastelor. Avem, pe de o parte, momente remarcabile, figuri emblematice, care au jucat un rol fundamental in modernizarea si transformarea Romaniei, iar, pe de alta parte, avem o mostenire grea si dureroasa, reprezentata de anii grei ai dictaturii, care au adus cu sine distrugerea democratiei si a statului de drept, calcarea in picioare a demnitatii umane, ingradirea drepturilor fundamentale, politici criminale, dezinformare, tortura si foarte multa suferinta.
Faptele de vitejie ale inaintasilor, hotararea si curajul cu care au luptat pentru indeplinirea obiectivelor nationale, jertfa de pe campurile de lupta, forta extraordinara cu care s-au opus regimurilor criminale ale secolului XX trebuie sa ne fie modele si sa ne ghideze toate actiunile pe care le intreprindem pentru binele tarii noastre.
in schimb, atrocitatile si abuzurile petrecute in timpul regimului comunist trebuie sa reprezinte o lectie deosebit de importanta, pe care sa ne-o asumam onest si din care sa invatam ca democratia, libertatea si drepturile omului sunt cele mai de pret bunuri pe care le avem, pentru care trebuie sa luptam necontenit, cu toata forta de care dispunem.
Orice atac la adresa demnitatii umane si a statului de drept, necombatut eficient, poate deschide oricand calea unor abuzuri.
Pericole exista si vor exista, insa faptul ca avem o societate matura si vigilenta, cetateni cu un pronuntat simt civic, care isi cunosc drepturile si care nu ezita sa lupte pentru ele, reprezinta o garantie esentiala pentru viitorul democratic al Romaniei.
Cele trei decenii de la Revolutia din Decembrie ’89 au insemnat treizeci de ani de tranzitie anevoioasa. insa faptul ca astazi Romania este stat membru al Uniunii Europene si al NATO si are un parteneriat strategic solid cu Statele Unite ale Americii dovedeste, fara echivoc, ca fundatia pe care am construit-o in acesti ani este solida si ca avem o democratie functionala.
Doamnelor si domnilor senatori si deputati,
Lasam in urma un an electoral incarcat. Desi ne-am confruntat cu numeroase tensiuni si conflicte, cu instrumentalizarea politica a unor teme sensibile si cu incercari de adancire a faliilor din societate, marele castig al acestui an este faptul ca romanii, prin votul lor, au spus clar si raspicat ca vor o Romanie pro-europeana, puternic atasata valorilor democratiei si ale statului de drept, o tara prospera, cu sisteme publice performante, cu o justitie independenta, cu o clasa politica aflata in slujba cetatenilor.
Prin alegerile facute la referendum, la scrutinul european si la cel prezidential, romanii au votat pentru a nu uita cine suntem si incotro vrem sa ne indreptam. Ce legatura mai puternica cu idealurile istorice pe care le celebram in aceste zile decat aceasta reconfirmare ferma a identitatii noastre nationale!
Gratie tuturor acestor rasunatoare victorii ale votului democratic din acest prim an al celui de-al doilea veac de existenta a tarii noastre, am dovedit, fara putinta de tagada, ca romanii, in ciuda imprejurarilor dificile, sunt europeni autentici si impartasesc si isi asuma aceleasi valori si repere ca ceilalti cetateni ai batranului nostru continent.
De la tribuna celui mai reprezentativ for al democratiei, tin sa transmit astazi un gand bun si acelor romani pe care viata si istoria i-au risipit in patru zari, dincolo de granite, dar care au dovedit, prin participarea uluitoare ca numar si optiune, ca sunt parte integranta a natiunii noastre.
Diaspora noastra ramane nu doar cu gandul, dar si cu fapta, puternic ancorata in viata societatii romanesti. Acest devotament fata de tara trebuie recunoscut si in mod institutional – de exemplu, prin sporirea considerabila a numarului reprezentantilor legitimi ai romanilor de peste hotare.
Onorata audienta,
intr-o Europa in care, in unele state, democratia este asaltata de lideri populisti lipsiti de simtul raspunderii, de contestarea primejdioasa a unor valori considerate pana ieri inalienabile, de decizii incompatibile cu respectul datorat partenerilor si aliatilor, romanii au ales, fara echivoc, valorile etice si politice care i-au inspirat si pe vizionarii parinti fondatori ai Uniunii Europene.
Noi, cei care conducem destinele natiunii noastre, avem datoria fundamentala fata de cei pe care ii reprezentam sa le respectam pe deplin aceste optiuni, iar vointa lor sa fie lege pentru noi!
Nu exista decat un singur mod de a solidariza o societate, spunea Nicolae Iorga, si acela este idealul in jurul caruia trebuie stranse toate energiile si resursele.
Avem nevoie, mai mult ca oricand, de coeziune in jurul marilor proiecte nationale, de unitate, consens, toleranta si solidaritate. Doar asa vom putea construi tara pe care ne-o dorim.
Clasa politica si guvernantii trebuie sa-si concentreze eforturile pentru a raspunde nevoilor societatii, iar parteneriatul cu cetatenii sa fie unul onest si credibil.
Romania trebuie sa devina tara in care cei plecati sa-si doreasca sa revina, iar romanii de aici sa dispuna de toate resursele necesare pentru implinirea aspiratiilor.
Reformarea marilor sisteme publice, modernizarea administratiei publice, intarirea institutiilor statului si redarea increderii cetatenilor in acestea, valorificarea energiilor creative ale romanilor, protejarea identitatii nationale, a patrimoniului si a resurselor, asigurarea stabilitatii economice si dezvoltarea durabila, promovarea valorilor democratice sunt doar cateva dintre obiectivele pe care trebuie sa le ducem la indeplinire.
Nu va fi usor, dar am invatat, din trecutul nostru, ca orice proiect de anvergura necesita multa munca, seriozitate si profesionalism. Rezultatele insa sunt remarcabile atunci cand romanii isi doresc si sustin toate aceste cauze nobile.
Ma onoreaza si ma responsabilizeaza, in acelasi timp, sa fiu parte a proiectului de reconstructie a Romaniei. Sunt increzator in capacitatea noastra, ca natiune, de a face lucrurile sa functioneze, astfel incat Romania sa fie in consonanta cu valorile si principiile in care credem.
Noi suntem artizanii Romaniei viitoare si de actiunile noastre depind modernizarea si dezvoltarea pe care le asteptam de atat de mult timp.
impreuna, sa facem Romania normala, tara puternica pe care au visat-o inaintasii, societatea democratica la care au sperat cei care si-au dat viata pentru libertate in urma cu 30 de ani, o singura tara, prospera, a tuturor, asa cum si-o doresc tinerii nostri!
La multi ani, Romania!
La multi ani, romani!”