Klaus Iohannis: La inceputul anului viitor, prima transa de un milion de doze de vaccin

37

Klaus Iohannis a vizitat joi, dupa sedinta CSAT in care a fost aprobata strategia nationala de vaccinare, centrul organizat la Romexpo, unde romanii vor fi imunizati impotriva virusului Sars-Cov-2. Presedintele a declarat, la finalul vizitei, ca este posibil ca la inceputul anului viitor sa ajunga in Romania prima transa de un milion de doze de vaccin.

Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

Loading...

„Astazi, in cadrul sedintei extraordinare pe care am convocat-o la CSAT, a fost aprobata strategia de vaccinare impotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel putin cateva luni de zile. Am dorit sa fie o campanie foarte bine pregatita si, in consecinta, strategia, dupa parerea mea si dupa parerea specialistilor, este una foarte bine lucrata. Ea a fost in prealabil aprobata in cadrul Guvernului, acum este aprobata si in CSAT. Aceasta strategie prevede pasii care se vor face, principiile pe care se bazeaza intreaga strategie si foarte multe alte detalii despre vaccinare.

Toate aceste lucruri vor fi prezentate publicului pe larg maine, in cadrul unei conferinte de presa care va fi organizata la Guvern. Sunt foarte multe lucruri si in saptamanile si lunile care urmeaza vom avea o informare permanenta pentru publicul general, dar si pentru publicul specializat. Va exista inclusiv un site dedicat unde cei dornici de informatii suplimentare verificate vor putea sa vada ce se intampla.

Foarte, foarte pe scurt despre vaccinare. Pot sa va spun in acest moment ca este foarte posibil ca la inceputul anului viitor sa beneficieze Romania deja de prima transa de vaccin. Este posibil sa avem o prima transa cu un numar de aproximativ un milion de doze. in prima transa, repet, va fi vaccinat personalul medical – intregul personal medical – si persoanele din grupe de risc. Vaccinarea este voluntara, vaccinarea este sigura, vaccinarea este eficienta, vaccinarea se face planificat. Este foarte, foarte important de stiut ca aceste tipuri de vaccin care sunt acum in curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai inalt standard european si aceasta este o stire foarte importanta pentru romani.

Deja echipa care se ocupa de campania de vaccinare a facut verificari in unitati spitalicesti, intre medicii de familie, si sunt foarte bucuros sa va spun ca am aflat chiar astazi, in discutie, ca deja intentia de vaccinare este la un grad foarte mare. Se pare ca deja persoanele informate din zona medicala doresc in proportie de peste 80% sa se vaccineze. Este un lucru foarte bun si daca toate merg asa cum sunt planificate este posibil ca pana in vara sa terminam aceasta prima campanie de vaccinare,

Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare, fiindca pentru a permite vaccinarea unui numar foarte mare de persoane, vorbim de mai multe milioane de persoane care vor fi vaccinate in doar cateva zile, intentia este de a deschide astfel de centre de vaccinare. Ce avem astazi aici, si veti vedea imaginile, este un proiect pilot. Asa vor arata centrele de vaccinare, cu o zona de primire, o zona de discutie cu medicul, zona de vaccinare propriu-zisa, si o zona de asteptare dupa vaccinare. Exista un registru electronic unde vor fi inregistrare toate vaccinarile, un registru electronic, evident, confidential, dar este nevoie de o evidenta din mai multe puncte de vedere. Specificul mai multor tipuri de vaccin de data aceasta este ca necesita vaccinare in doua transe, deci personale care primesc aceste tipuri de vaccin vor trebui sa vina de doua ori la un interval care va fi comunicat.

Suntem bine pregatiti, asteptam vaccinurile si pot sa va spun ca personal sunt foarte multumit de munca depusa de Ministerul Sanatatii, domnul Ministru, domnul Secretar de Stat si domnul colonel Gheorghita care se ocupa de aceasta campanie de vaccinare. Abia astept sa vina vaccinul şi sa terminam cu aceasta campanie, sa ne apucam de reconstructie, sa refacem tot ce a fost lasat mai incet, sa repornim economia şi sa reajungem la normalitate.

Acum, foarte pe scurt, ceva si despre alta campanie, despre campania electorala. Este usor de observat ca in ultimele zile tot mai des auzim despre sondaje, toata lumea, toate partidele prezinta sondaje. intr-un fel este bine. Cam in toate sondajele, castigator este dat Partidul National Liberal, ceea ce este un lucru bun.

si eu imi doresc sa castige Partidul National Liberal, dar dati-mi voie sa va spun, dragi romani, alegerile nu se castiga in sondaje, alegerile se castiga la urne, alegerile se castiga prin vot.

Asadar, va rog sa mergeti şi sa votati! Este extrem, extrem de important. Aţi fost alaturi de mine in 2019, in primavara, la referendum, şi am reusit sa oprim ciopartirea legilor justitiei. Aţi fost alaturi de mine la alegerile prezidentiale şi, dragi romani, mergeti la vot!

Mergeti la vot ca sa nu patim ca in decembrie 2016, cand, printr-o prezenta scazuta la vot, a castigat PSD şi a urmat cosmarul de ani de zile, in care PSD şi-a batut joc de ţara, şi-a batut joc de justitie, şi-a batut joc de investitii publice. Asa ceva nu ne mai dorim!

In consecinta, va rog sa mergeti la vot! Votati! Alegerile se castiga prin vot. Aţi fost alaturi de mine, votati echipa cu care vom reconstrui Romania, votati pentru Romania normala!”.