Klaus Iohannis: La acest moment avem 3.065 de paturi de ATI si 2.252 de ventilatoare

22

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, dupa sedinta de lucru de la Cotroceni la care au participat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, vicepresedintele Societatii Romane de ATI, Dorel Sandesc, si seful Sectiei ATI I, de la spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Carol Davila” Bucuresti, Dan Corneci, ca in Romania sunt in acest moment 3.065 de paturi ATI, iar capacitatea sistemul sanitar va creste pe viitor prin accesarea de fonduri europene.

Declaratia presedintelui Klaus Iohannis:

„Situatia epidemiologica atat la nivel european, cat si la nivel national se agraveaza, din pacate, constant si numai in ultima zi am avut peste 100 de romani care au pierdut lupta cu virusul.

Loading...

Ne asteapta o perioada foarte dificila si sunt necesare eforturi sustinute pentru a tine sub control epidemia. Lupta cu virusul se desfasoara pe doua fronturi – pe de o parte, in zona de preventie, prin care incercam limitarea transmiterii infectiei, si pe de alta parte in spitale, acolo unde bolnavii de COVID-19 au nevoie de ingrijire si de tratament de specialitate.

De aceea, am dorit sa am o discutie aplicata cu experti recunoscuti de Terapie Intensiva si Ministrul Sanatatii, care mi-au prezentat o analiza a resurselor de la Terapie Intensiva la nivel national, sectiile ATI la nivel national – si cand vorbim de resurse, ma refer atat la paturi dotate cu aparatura specifica, cat si la personalul medical.

Guvernul a elaborat o strategie de crestere a capacitatii de terapie intensiva la nivel national chiar de la inceputul pandemiei.

in tot acest timp, Ministerul Sanatatii a desfasurat mai multe proiecte de achizitie de ventilatoare, monitoare, paturi si alte echipamente necesare sectiilor de Terapie Intensiva, astfel ca, la acest moment, avem, conform rapoartelor din sectiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensiva – pentru toti pacientii, nu doar COVID, deci, in total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare si o serie intreaga de echipamente achizitionate cu diverse surse de finantare.

La acestea se adauga cinci unitati de Terapie Intensiva mobile, doua spitale modulare si un modul ATI, cu un total – acestea suplimentare – de 169 de paturi.

In ceea ce priveste doar ventilatoarele ATI functionale, va dau doar un exemplu, ca sa intelegeti cum s-a lucrat: in perioada aprilie-octombrie 2020, cresterea capacitatii de ventilatoare la nivel national a fost de 73%, si pana in decembrie se adauga inca 15%, asta insemnand ca, practic, de la inceputul pandemiei pana acuma, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare!

Planul strategic pentru urmatoarea perioada prevede etape clare de implementare si urmareste deschiderea unor noi capacitati de terapie intensiva distribuite la nivel national, precum cele de la Oradea, Constanta, Craiova, in locatii nou construite cu destinatii de Terapie Intensiva sau care se vor transforma in sectii de terapie intensiva.

Si aici am solicitat foarte concret date despre Bucuresti. si aici vom avea, in sapte spitale, o extensie a capacitatii de Terapie Intensiva si pot sa va spun in urmatoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar fata de ce exista acum, 123 de paturi de Terapie Intensiva.

Asadar, autoritatile au actionat si au planuri clare, bine puse la punct, astfel incat sa poata fi asigurate conditiile necesare in sectiile de Terapie Intensiva pentru ingrijirea pacientilor in stare grava.

Astfel, accesarea fondurilor europene prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) va duce inca la o crestere a capacitatii de gestionare a crizei sanitare. Numai pentru ventilatoare mecanice, de exemplu, cresterea din aprilie 2020 pana in aprilie 2021 va reprezenta o crestere de 146%, conform datelor pe care mi le-au prezentat specialistii. Este uimitor!

in urma analizei nevoilor spitalelor, se va achizitiona, prin proceduri specifice – iarasi din fonduri europene – intreaga gama de aparatura si echipamente necesare dotarii unitatilor sanitare, de la monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de anestezie, la ecografe si aparate RT-PCR.

Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o crestere semnificativa la fiecare dintre acesti indicatori, cifrele fiind calculate cu precizie de specialisti.

De exemplu, fiindca am vorbit de paturile de Terapie Intensiva – 662 de paturi de acest fel, de inalta performanta, au fost deja avizate pentru finantare prin acest program si se va realiza in perioada urmatoare.

Pentru a stopa insa raspandirea virusului, este nevoie si de implicarea noastra, a tuturor cetatenilor. Oricate masuri ar lua autoritatile, acestea nu vor fi suficiente daca nu suntem cu totii parte a acestui efort national de a salva cat mai multe vieti.

Va multumesc si va doresc tuturor multa sanatate!”, a declarat presedintele.