Klaus Iohannis, dupa violentele de luni seara: „Condamn cu fermitate orice incercare de a captura politic protestele pentru a le transforma in vectori de propagare a urii, xenofobiei si antisemitismului”

38

Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, o prima reactie dupa violentele comise se manifestantii de luni seara. „Intolerabile si complet de neacceptat sunt manifestarile violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan in spatele unor revolte indreptate impotriva unor masuri menite sa protejeze viata si sanatatea tuturor”, subliniaza presedintele.

Comunicatul integral al presedintelui Klaus Iohannis

Loading...

Romania este o democratie functionala si matura, in care libera exprimare a opiniilor este garantata. Libertatea de gandire nu poate fi ingradita, toti avem dreptul la opinie si dreptul sa ne-o putem exprima public. Acesta este un principiu nenegociabil si fundamentul unei societati libere.

Demonstratiile si protestele sunt firesti, legitime si fac parte din structura oricarei democratii functionale.

Intolerabile si complet de neacceptat sunt manifestarile violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan in spatele unor revolte indreptate impotriva unor masuri menite sa protejeze viata si sanatatea tuturor. Inclusiv ale celor care protesteaza si neaga efectele dramatice ale unei pandemii care a imbolnavit peste o suta de milioane de oameni si a rapus milioane de suflete la nivel global.

Condamn cu fermitate orice incercare de a captura politic protestele pentru a le transforma in vectori de propagare a urii, xenofobiei si antisemitismului. Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriasa in aceste momente dificile pentru tara noastra.

Violenta, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun in pericol viata romanilor, extremismele de orice fel promovate in numele dreptului la libera exprimare sunt toxice si nocive. Ura si violenta nu duc niciodata la rezultate constructive pentru societate si, in mod cert, aceste comportamente reprobabile nu reprezinta Romania.

Tara noastra a reusit pana acum sa depaseasca toate asa-numitele valuri ale pandemiei tocmai pentru ca cetatenii, in marea lor majoritate, au inteles necesitatea masurilor, le accepta, le respecta si le multumesc pentru asta.

In acelasi timp, fricile, temerile si nemultumirile romanilor, in aceasta perioada extrem de dificila, sunt firesti si indreptatite. Stiu ca este din ce in ce mai greu, stiu ca suntem obositi dupa mai bine de un an de criza sanitara. Stiu ca este descurajant ca restrictiile nu pot fi inca ridicate, desi cu totii ne-am dori ca acest lucru sa fie posibil imediat.

Din pacate, aceste masuri sunt singurele care ne pot ajuta sa reducem raspandirea coronavirusului. Cu cat le respectam mai bine, cu atat mai scurta va fi perioada in care este necesara impunerea lor.

Aceasta este o alegere pentru viata, pentru viata si sanatatea cat mai multor romani. Sunt deja mult prea multe familii din Romania care au pierdut pe cineva drag din cauza acestui virus teribil. Eforturile si sacrificiile tuturor, chiar daca sunt foarte grele, salveaza vieti, salveaza vietile celor dragi noua.

Nu exista alta alternativa pentru a stopa o crestere galopanta a numarului de imbolnaviri, care ar duce la blocarea sistemului sanitar, cu consecinte dintre cele mai dramatice.

Virusul nu are culoare politica, nici opinii. Actioneaza fara discernamant si infecteaza oamenii indiferent daca acestia cred sau nu in existenta sa. De aceea aceasta pandemie este atat de periculoasa, pentru ca toata lumea este expusa infectarii, iar cei mai vulnerabili dintre noi risca sa faca forme extrem de grave. Dar nimeni nu este complet ferit in fata COVID-19, nici macar tinerii.

Singurele cai prin care vom stopa aceasta pandemie sunt, pe de o parte, restrictiile menite sa stopeze mobilitatea si aglomerarile umane iar, pe de alta parte, vaccinarea.

Vestea buna este ca, in Romania, campania de vaccinare este bine organizata si accelereaza in fiecare zi.

Vedem deja in tarile care au fost puternic afectate de pandemie si care au vaccinat o buna parte din populatie cum imunizarea influenteaza in bine rata de infectare.

Dupa un an de lupta cu aceasta teribila pandemie incepem, asadar, sa intrezarim finalul si sperantele noastre ca aceasta perioada grea se va incheia curand sunt pe deplin justificate si indreptatite.

Trebuie sa mai avem putina rabdare si sa trecem impreuna, asa cum am facut-o de fiecare data, peste aceasta situatie de criza. De aceea, in aceste momente solidaritatea este atat de importanta.

In acelasi timp, autoritatile responsabile cu gestionarea pandemiei trebuie sa faca mai mult, sa dialogheze mai mult cu oamenii, sa le explice de ce au fost implementate unele masuri, care este eficienta si eficacitatea lor, ce speram sa se intample si, mai ales, sa le ofere milioanelor de romani care respecta masurile, fac sacrificii si renunta temporar la confortul si libertatile lor, un orizont de timp rezonabil la care spera ca aceste masuri vor produce efecte si vor fi ridicate.

Intr-o pandemie in care singura certitudine a fost incertitudinea, toti facem greseli. Nu au existat retete certe, ci doar o adaptare permanenta a masurilor pentru a castiga un razboi inegal cu un virus a carui principala componenta este impredictibilitatea.