Klaus Iohannis: „Daca partidele nu se inteleg, acest guvern interimar va ramane in functie pana cand se gaseste o solutie”

6

Președintele Kalus Iohannis a declarat, miercuri, că actualul guvern interimar va rămâne în funcție până se găsește o soluție la actuala criză politică. „Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o soluție”, a declarat șeful statului, înainte de participarea la summitul UE-Balcanii de Vest din Slovenia.

„Cred că este nevoie de zile bune până toată lumea coboară cu picioarele pe pământ. Această criză este diferită de altă criză. Politicienii au ajuns să aibă declarații anti-toți. Fiecare e împotriva fiecăruia. Așa nu se poate”, a declarat președintele.

Loading...

Acesta a precizat că actualul guvern interimar va rămâne în fucnție până va fi găsită o soluție „constituțională”. „Nu exclud niciun pas constituțional”, a spus Klaus Iohannis, întrebat despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate.

Șeful statului a criticat „entuziasmul total nemotivat în legătură cu căderea guvernului”.

„Am constatat ieri în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea guvernului. Am observat după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Au dărâmat un guvern și habar n-au ce se întâmplă după. Alții au țopăit și au zis că vor să suspende președintele. Vor doar circ. Alții au venit cu texte ca și cum acum s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliția. (…) Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că a ales să convoace abia luni consultările pentru ca „acest entuziasm nemotivat” să se stingă.

„Cineva trebuie să guverneze țara. Cineva trebuie să formeze guvernul. Am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat se stinge un pic. Lumea ajunge să își pune problema acum ce urmează și să începem discuții serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni mai îngrijorătoare”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta s-a arătat îngrijorat de situația pandemiei și de criza prețurilor precizând că „trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern”.

„Sunt foarte îngrijorat. Am primit datele despre pandemie. Avem peste 300 de decese astăzi este o catastrofă. Avem nevoie de un guvern, avem nevoie de abordări mature nu cinice. Și trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern”, a mai spus Iohannis.