Klaus Iohannis convoaca partidele la consultari dupa referendum!

12

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca 6,5 milioane de romani au raspuns „da” la ambele intrebari ale referendumului si vointa lor trebuie pusa in practica. El a spus ca a convocat partidele parlamentare la consultari.

Loading...

Declaratiile presedintelui Iohannis

„S-a terminat numararea voturilor la referendum si sunt foarte bucuros sa anunt ca 6.500.000 de romani au raspuns cu „DA” la cele doua intrebari. Mai exact, la fiecare dintre aceste intrebari au raspuns sase milioane si jumatate de romani cu „DA”. Acum suntem in momentul in care trebuie sa decidem cum sa punem in practica ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a gasi cele mai bune proceduri, metode, solutii, am decis sa convoc partidele parlamentare la consultari pe aceasta tema, fiindca este evident, ceea ce a decis poporul trebuie sa fie pus in practica, adica sa fie pus in Constitutie. Asta se face in Parlament in prima faza. Asadar, am decis si am trimis chiar adineaori invitatiile pentru zilele de marti si miercuri, saptamana viitoare, pentru a gasi impreuna cele mai bune solutii.

O a doua chestiune pe care o aduc in discutie fiindca este legata de vot. Am primit propuneri pentru ministri si ma voi referi doar la una dintre aceste propuneri, celelalte le discutam cu alta ocazie. Imaginati-va ca PSD nu a gasit altceva mai bun de facut decat sa mi-l propuna pe domnul Corlatean, artizanul catastrofei la alegerile din strainatate din 2014, de la alegerile prezidentiale. Deci, nu e suficient ca PSD si-a batut joc de romani in 2014, ca PSD si-a batut joc de romani in 2019, indrazneste PSD sa mi-l propuna pe artizanul catastrofei de a alegerile din strainatate din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivita si pot sa va spun acum, la cald, ca aceasta propunere va fi clar respinsa. Titus Corlatean nu va fi ministru la nimic.

Jurnalist: in legatura cu referendumul, ati discutat astazi si cu premierul Viorica Dancila acest subiect, intelegem ca, cel putin din opiniile publice ale reprezentantilor partidelor, sunt toti dispusi pentru aceste discutii de transpunere a masurilor adoptate de romani prin referendum. Cum vedeti aceasta modificare? Pentru ca trebuie modificata Constitutia si ultima data parlamentarii s-au blocat la aceasta modificare a Constitutiei cand aveau o majoritate covarsitoare.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu cred ca se va bloca nimic fiindca deja de la inceput marea majoritate a politicienilor au spus ca sunt de acord cu aceste modificari, poporul a votat in proportie covarsitoare pentru aceste schimbari si, in fond, nu cred ca exista vreun fel de problema in a transpune aceste modificari in Constitutie.

Jurnalist: Se poate modifica si altceva la Constitutie, adica putem vorbi de o modificare mai larga a Constitutiei sau strict aceste transpuneri ale referendumului?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Sincer, eu nu as merge pe o modificare mai larga a Constitutiei fiindca ultima data aici s-au blocat lucrurile. Avem un referendum, avem opinia poporului, aceste modificari trebuie operate si cred ca este foarte bine posibil.

Jurnalist: Avem pentru a doua oara acest scandal al votului din diaspora si peste cateva luni urmeaza alte alegeri importante. Ce vedeti facut pentru a nu mai avea aceste cozi cu zeci de mii de oameni care nu reusesc sa voteze?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asa cum am spus ieri, voi forma un grup de lucru care trebuie sa caute solutii si le voi propune celor care pot transpune pe urma in legislatie sau in hotarare de guvern aceste solutii. Am inceput deja cateva discutii informale si sunt convins ca se gasesc solutii rapide pentru a nu repete acest fiasco la alegerile prezidentiale din aceasta toamna,

Jurnalist: Vedeti o discutie posibila pentru adoptarea votului prin corespondenta. Sunt mai multe initiative de acest tip in Parlament?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Voi avea astfel de discutii si sunt convins ca vom gasi solutii

Jurnalist: Este nevoie si de o evaluare a ambasadorilor, a corpului diplomatic? Cel putin cei de la PSD sustin ca in afara de o evaluare in cazul ministrilor acuzati ca nu au organizat referendumul, ar trebui sa faca si o evaluare a activitatii, a modului in care ambasadorii s-au implicat in organizarea referendumului si alegerilor.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Auziti, aceasta catastrofa a fost organizata de guvernul PSD-ist. Nu au decat sa evalueze, sa faca ce vor, insa vina politica este clar la Guvern. Nu are rost sa cautam in alta parte, sa cautam ca un portar la o ambasada nu s-a inteles cu un votant. Este evident ca vinovati sunt ministrul de Externe si ministra de Interne. Drept pentru care le-am cerut demiterea. Poate nu m-ati inteles bine ieri. Cei doi au umblat pe la televiziuni sa spuna ca nu-si dau demisia. Nici nu ma intereseaza. Eu am cerut demiterea lor ca si sanctiune politica.

Jurnalist: Ce v-a raspuns premierul ieri?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Ramane sa mai judece putin chestiunea.

Jurnalist: Cum vedeti aceasta situatie in care s-a negociat de catre premierul Romaniei cu Calin Popescu-Tariceanu, astfel incat acesta ulterior ar putea fi salvat de un vot in Senat, ca sa nu inceapa urmarirea penala pe numele sau?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da. Nu stiu daca au fost astfel de discutii si ce continut au avut, dar stiti bine ca daca vine vorba de stat de drept, de respectarea regulilor, eu sunt total, dar total impotriva unor astfel de trocuri politice si sper ca nu s-a facut asa ceva.

Jurnalist: Veti putea colabora mai bine cu Marcel Ciolacu, ca presedinte al Camerei Deputatilor?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asteptam sa vedem cum se comporta noul presedinte ales al Camerei si ce influenta va avea asupra procesului de legiferare.

Jurnalist: in momentul de fata, vedeti oportuna o motiune de cenzura din partea opozitiei?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, foarte clar ca este oportuna. Cum sa nu fie oportuna? Dupa ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare, cred ca opozitia deja scrie la ultimele fraze din motiunea de cenzura. Cel putin as face eu asa.

Jurnalist: Dar nu vi se pare ca parlamentarii sau partidele din opozitie nu se inteleg de niciun fel? Chiar astazi am vazut un atac al lui Dan Barna la adresa lui Ludovic Orban, care spune ca promoveaza aceasta ciupeala oportunista. Deci sunt atacuri, dar nimeni nu vrea sa intre la guvernare. Asta e!

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceste asperitati o sa dispara pe parcurs. Va doresc o dupa-amiaza buna si ne vedem cu proxima ocazie la consultari!”