Klaus Iohannis cheama partidele luni la consultari. PSD si PNL merg impreuna. Ciolacu a scapat porumbelul

193

Presedintele Klaus Iohannis a invitat partidele si formatiunile parlamentare la consultari, luni, la Palatul Cotroceni, in vederea desemnarii candidatului la functia de prim-ministru, a informat Administratia Prezidentiala.

„Am convocat luni, incepand cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, consultari cu partidele parlamentare pentru a incheia aceasta criza politica, iar tara sa fie guvernata de un Executiv puternic, sustinut de o majoritate solida”, a anuntat Iohannis pe Facebook.

Loading...

„In temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) si ale art. 103 alin. (1) din Constitutia Romaniei, presedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, presedintii partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, pentru consultari in vederea desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru”, arata Administratia Prezidentiala.

PSD, PNL si UDMR vor face parte din aceeasi delegati, cel mai probabil avandu-l pe Nicolae Ciuca in calitate de propunere de prim-ministru.

Ora 12:00

– Partidul National Liberal (PNL)
– Partidul Social Democrat (PSD)
– Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR)
Ora 12:30 – Uniunea Salvati Romania (USR);

Ora 13:00 – Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR);

Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minoritatilor Nationale.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat implicit, joi seara, ca PSD si PNL au o intelegere de cel putin doua luni. El a spus ca putea sa devina presedinte al Camerei Deputatilor de acum doua luni, noteaza Aktual24.

Intrebat de o jurnalista, dupa negocierile cu PNL, daca urmareste sa devina presedinte al Camerei Deputatilor, Ciolacu a raspuns: „Daca doream sa fiu presedintele Camerei Deputatilor eram de vreo doua luni”.

Insa PSD nu putea sa impuna un presedinte al Camerei Deputatilor fara voturile parlamentarilor PNL. In urma cu doua luni, la izbucnirea crizei politice dupa plecarea ministrilor USR din guvern, presedintele PNL Florin Citu repeta de cateva ori pe zi ca PNL nu are ce negocia cu PSD si ca „PSD este dusmanul poporului roman”.

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, s-a aratat convins, joi, ca a existat un scenariu prestabilit, pus la cale de Klaus Iohannis, prin care s-a urmarit excluderea USR de la guvernare si instalarea lui Nicolae Ciuca in functia de prim-ministru.

”Da, era un zvon persistent ca presedintele Iohannis il vrea premier pe Nicolae Ciuca si ca PSD este de acord”, a declarat Ghinea la Digi24, dupa ce PNL a decis in unanimitate ca Nicolae Ciuca sa fie propunerea de prim-ministru.

„De ce am stricat coalitia aia care mergea, daca tot au renuntat la Florin Citu? Daca Florin Citu s-a dat la o parte, atat de usor, in 5 minute? „, a subliniat Ghinea.

El a spus apoi ca mai mult ca sigur ca a existat un plan prestabilit privind „excluderea USR de la guvernare”.

„Nimic nu are logica decat daca mergem pe ideea unui scenariu prestabilit, cu un plan foarte clar in care niste baieti au zis gata, s-a terminat perioada asta de romantism si vin baietii si impart banii. Cred ca Nicolae Ciuca va avea o misiune foarte grea sa impace doua partide care nu se inteleg”, a mai spus Ghinea.