Presedintele Klaus Iohannis ia in considerare convocarea unei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare al tarii (CSAT) pentru a discuta despre permiterea accesului controversatei companii chineze Huawei la licitatia pentru frecventele necesare retelelor de tip 5G, relateaza Mediafax.
Potrivit sursei citate, presedintele a declarat, intr-o discutie informala cu presa, ca ar trebui sa discute in CSAT despre permiterea accesului companiei chineze Huawei la licitatia pentru frecventele care vor fi utilizate in retelele de tip 5G.
„La noi inca nu sunt suficient de ingrijorati unii de la noi privind Huawei si 5G”, a spus Iohannis, in contextul in care statul roman intentioneaza sa lanseze in al patrulea trimetru al anului in curs o licitatie privind frecventele necesare pentru retelele de tip 5G.
Licitatia va fi deschisa tuturor companiilor, inclusiv celor care utilizeaza echipamente ale grupului chinez Huawei Technologies Co.
De-a lungul anilor Huawei a avut o ascensiune controversata si marcata de scandaluri, primul de talie internationala avand loc in 2003, cand compania Cisco a dat in judecata concernul chinez pentru ca i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost banuita de nenumarate ori de spionaj in favoarea regimului comunist chinez, primind interdictii de participare la licitatii guvernamentale in mai multe tari, pe motive de securitate.
Desi Huawei si guvernul comunist chinez au negat cu tarie acuzatiile privind spionajul, cateva tari, precum Australia, Japonia si Noua Zeelanda, au interzis participarea Huawei la contracte guvernamentale.
Mai nou, in luna mai a.c., administratia SUA a plasat Huawei pe o lista comerciala neagra, impreuna cu alte 68 de companii afiliate din peste 24 de tari.
Dupa includerea Huawei pe lista neagra a SUA, o serie de companii hi-tech americane, precum Google si Microsoft, si-au suspendat legaturile cu compania chineza.
In plus, SUA a avertizat aliatii europeni sa evite utilizarea echipamentelor Huawei in retelele lor 5G, amenintand ca, in caz contrar, isi va revizui politica de distribuire a informatiilor cu respectivele guverne. Un raport media a sugerat, de asemenea, ca Departamentul de Stat american a facut presiuni asupra Coreei de Sud sa renunte la echipamentele LG, deoarece acestea ar contine componente produse de Huawei.