Klaus Iohannis, apel la romani: Haideti sa protejam pensionarii nostri!

Presedintele Klaus Iohannis a facut, luni, un apel de protejare a celor mai vulnerabile persoane in fata coronavirusului: persoanele in varsta. Totodata, el i-a indemnat pe romani sa respecte intervalul orar 11:00-13:00 de cumparaturi, care este dedicat pensionarilor.

Declaratia integrala a presedintelui Iohannis:

Loading...

„Din pacate, astazi, in Romania, avem aproape 2.000 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19.

Dragi romani, este mult. Este deja foarte mult si trebuie impreuna sa ne straduim mai mult, mai bine ca sa ingradim raspandirea virusului.

Este nevoie sa respectam mai bine si mai mult indicatiile autoritatilor.

Nu uitati, nu va intalniti cu alte persoane, iar daca este obligatoriu sa va intalniti, evitati orice contact fizic! Nu va dati mana! Nu va imbratisati! Stati la distanta unii de altii!

Trebuie sa reusim impreuna sa ingradim raspandirea acestui virus. Trebuie sa reusim impreuna mai ales pentru categoriile cele mai vulnerabile. Iar cei mai vulnerabili sunt, dupa ne spun medicii si expertii, persoanele peste 65 de ani.

Autoritatile si-au facut treaba. Exista norme in vigoare. Acum depinde de noi, de noi toti sa le respectam!

On acest fel va rog pe toti sa-i protejam pe cei din categoriile vulnerabile! Haideti sa-i protejam pe cei peste 65 de ani! Haideti sa ii protejam pe pensionarii nostri!

S-a stabilit un interval, intre 11:00 si 13:00 in fiecare zi. Cei peste 65 de ani pot iesi din casa sa-si faca aprovizionarea. Haideti sa lasam acest interval doar lor!

Comerciantii au primit indicatii de la autoritati sa serveasca in acest interval persoanele care in alt interval nu pot iesi din casa.

Asadar, dragi romani, lasati intre 11:00 si 13:00 pensionarii sa-si faca aprovizionarea! Noi avem tot restul zilei la dispozitie ca sa o facem.

Am avut, adineauri s-a incheiat, o sedinta cu premierul Orban, cu mai multi ministri, si am discutat despre materiale de protectie, despre masti, halate, si asa mai departe.

in lume se gasesc tot mai greu. Este o problema reala. si in acest fel am inceput deja, cu cateva saptamani in urma, sa identificam producatori romanesti, producatori romani care vin si ofera astfel de materiale.

si primele rezultate n-au intarziat sa apara. Am aflat astazi, in sedinta, ca deja exista producatori de-ai nostri care s-au reprofilat, care vor produce masti, altii vor produce halate de protectie pentru medici. Altii deja incep sa lucreze la materiale mai complicate, de exemplu la ventilatoare, care sunt absolut necesare pentru sectiile de urgenta.

Iata, in acest fel, ne ocupa si acest segment si cu aceasta ocazie ma adresez antreprenorilor nostri: fiti proactivi! Veniti cu idei, veniti cu idei catre guvernanti, fiindca suntem interesati sa promovam produse romanesti in aceasta perioada cu precadere! Este o oportunitate foarte buna pentru mediul romanesc. Avem nevoie de aceste materiale, avem aceasta oportunitate.

Iar, in final, repet pentru toti: haideti sa respectam normele stabilite de autoritati, pentru a ingradi raspandirea acestui virus”.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sustinut luni, 30 martie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa, la finalul sedintei de evaluare si prezentare a masurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul Romaniei, domnul Ludovic Orban, Ministrul Finantelor Publice, domnul Vasile Citu, Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, domnul Virgil Popescu, Ministrul Apararii Nationale, domnul Nicolae Ciuca, Ministrul Fondurilor Europene, domnul Marcel Bolos, si Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, domnul Lucian Bode.

Transparenta face diferenta