Klaus Iohannis anunta o victorie majora a dreptei romanesti: S-a conturat o noua realitate politica, in care PNL si USR devin fortele schimbarii in bine

34

Presedintele Klaus Iohannis spune ca ca victoria in alegerile locale este o victorie majora a dreptei romanesti si ca PSD trece astfel in opoziţie. El adauga insa ca aceasta victorie trebuie confirmata si la alegerile parlamentare, pentru a asigura o majoritate care sa adopte reformele necesare Romaniei, inclusiv alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

„Ieri au avut loc alegerile locale in Romania in conditii cu totul speciale, generate de epidemia de COVID-19. Ceea ce am vazut pe tot parcursul zilei de duminica in majoritatea covarsitoare a sectiilor de vot a reprezentat o mobilizare exemplara. Felicit autoritatile implicate si pe toti membrii birourilor electorale care au facut posibil ca alegatorii sa-si exprime optiunile in conditii de maxima siguranta. Procesul de vot s-a desfasurat fara probleme majore si avem, iata, un nou exemplu ca, atunci cand autoritatile actioneaza cu raspundere, rezultatele se vad”, a spus Klaus Iohannis.

Loading...

„Le multumesc in mod special tuturor cetatenilor care au mers ieri la urne! Contributia voastra, dragi romani, face ca Romania sa fie o democratie vie si puternica. Am avut o prezenta buna la vot, cu atat mai mult cu cat, repet, ne aflam intr-o criza sanitara. Aceasta arata ca societatea romaneasca actioneaza cu maturitate si intelepciune. Implicarea fiecaruia dintre noi in momentele de decizie majora privind viitorul nostru este cea care va transforma Romania in tara pe care ne-o dorim. Asadar, in urma scrutinului pentru locale, victoria apartine in primul rand democratiei romanesti”, a continuat el.

„Totodata, a fost si o victorie majora a dreptei din Romania. S-a conturat astfel o noua realitate politica, cea in care Partidul National Liberal si USR devin fortele schimbarii in bine, iar Partidul Social Democrat trece in opozitie, cu unul dintre cele mai slabe rezultate. Este un val care a inceput la referendumul pe justitie pe care l-am convocat anul trecut, care a continuat cu caderea guvernului PSD si apoi cu votul de la alegerile prezidentiale”, a spus Iohannis.

„Pentru Partidul National Liberal, este un scor istoric, cea mai buna performanta electorala din ultimii 30 de ani. Felicitari, sunteti astazi cel mai mare partid din Romania, v-ati castigat credibilitatea prin munca si prin responsabilitatea cu care v-ati asumat gestionarea celei mai grele crize pe care o traverseaza Romania. Votul pe care vi l-au dat ieri romanii arata si ca administratiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc preluate in cat mai multe localitati.

Pentru USR-PLUS, o formatiune tanara, la inceput de drum, este de asemenea un scor foarte bun. Felicitari, ati dovedit ca perseverenta si proiectele bine pregatite va pot consolida ca partid si va pot asigura un loc important pe scena politica” a adaugat seful statului.

„Votul de ieri a fost unul pentru seriozitate in viata publica, pentru politicieni maturi si administratori competenti. Este, de asemenea, si un semnal clar transmis de cetateni ca doar prin colaborarea si pe viitor a formatiunilor de dreapta, Romania are sansa sa se modernizeze si sa se dezvolte. Romanii au votat pentru o directie noua, a bunului simt, a respectului fata de cetatean, a democratiei. Oamenii isi doresc comunitati administrate de lideri competenti, care isi tin promisiunile si isi asuma raspunderea oricat de dificil ar fi, indiferent de circumstante”, a subliniat presedintele.

„Administratia publica locala trebuie reconstruita pe o serie de piloni fundamentali, precum transparenta, integritate, profesionalism, toate puse in slujba unui principiu esential – interesul public. Romanii au aratat ca sunt din ce in ce mai implicati in viata comunitatilor si mai interesati sa ia parte la procesul decizional. Ma bucura foarte mult participarea in numar mare a tinerilor la acest scrutin si interesul crescut pe care l-au aratat pentru alegeri. Indiferent de culoarea politica, cei care au castigat increderea alegatorilor sunt obligati sa livreze ceea ce se asteapta de la ei, si anume, o administratie publica locala eficienta, performanta, care sa garanteze si sa ofere prosperitate”, a adaugat el.

Iohannis a mai spus ca votul din 27 septembrie „a reprezentat si un vot de blam la adresa minciunii, dezinformarii, stagnarii si incompetentei ridicate timp de decenii la nivelul de politici de stat de catre PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde multi baroni pesedisti se credeau invincibili. Pentru ca Romania sa se modernizeze, epoca PSD trebuie sa se incheie definitiv. Victoria dreptei la alegerile locale este una deosebit de importanta, fara precedent, dar este doar o victorie de etapa. incurajez partidele democratice sa continue dialogul, pentru a oferi romanilor incredere in perspectiva unei echipe de guvernare solide, responsabile, cu solutii pentru dezvoltarea Romaniei”.

„Mai avem un pas pentru a incheia acest val de schimbare. Victoria de la locale trebuie confirmata la alegerile din decembrie, cand majoritatea toxica ce a acaparat Parlamentul va putea fi oprita prin votul cetatenilor sa mai produca daune ireparabile. Doar in acel moment vom avea toate premisele care sa permita Romaniei sa se modernizeze cu adevarat.

Avem mare nevoie de o noua majoritate credibila, care sa impuna rapid reformele legislative atat de asteptate si de necesare. Printre acestea se numara si modificarea legii care sa asigure din nou alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Este un pas esential pentru a garanta in perspectiva alegerilor din urmatorul ciclu electoral o mai mare legitimitate celor care vor administra orasele si comunele timp de 4 ani”, a mai spus presedintele.

„ii felicit pe toti cei care au castigat mandate la alegerile de ieri, dar ii avertizez ca nu vor avea deloc o misiune usoara pentru ca asteptarile oamenilor sunt foarte mari. ii indemn, asadar, sa isi onoreze toate promisiunile cu onestitate si responsabilitate pentru a demonstra ca se afla in mod real in slujba celor care le-au incredintat destinele comunitatilor in care traiesc.

in incheiere, fac totodata un apel catre autoritatile locale sa organizeze tranzitia de putere la nivelul administratiilor cat mai rapid si fluent. Ne aflam in plina criza sanitara provocata de pandemia de COVID-19 si de implicarea tuturor factorilor – centrali si locali – depinde modul in care reusim sa gestionam aceasta situatie complicata”, a adagat el.