Klaus Iohannis anunta cea mai ampla campanie de impadurire din ultimii 30 de ani: „Padurile sunt aurul verde al Romaniei. Trebuie protejate si inmultite, este inadmisibil sa mai avem taieri ilegale”

11

Presedintele Klaus Iohannis a participat vineri la evenimentul de lansare a Campaniei Nationale de impadurire „O padure cat o tara”, pe santierul de impadurire Uliesti, din cadrul Ocolului Silvic Gaesti, judetul Dambovita. „Trebuie sa fim constienti ca problema climei este foarte serioasa, iar studiile arata ca cea mai eficienta masura de a combate schimbarile climatice este plantarea de paduri”, a declarat Klaus Iohannis, inainte sa planteze impreuna cu ministrul mediului si cu premierul Orban un stejar.

„Pentru mine personal e o mare bucurie ca putem sa incepem azi aceasta campanie de replantare.

Loading...

Padurile sunt aurul verde al Romaniei si acest aur trebuie protejat si inmultit. Avem inca paduri care sunt foarte valoaroase. Avem paduri care pot fi exploatate, dar daca ne uitam in jur, aici unde suntem astazi este un rest din ce pe vremuri se numea Codrii Vlasiei, care s-au intins cat vedeai cu ochii. Astazi mai avem doar cateva zone mici unde este padure.

Padurea trebuie protejata. E inadmisibil ca in secolul 21 sa avem taieri ilegale masive. si ii rog pe decidenti sa gaseasca noi instrumente pentru a proteja padurile Romaniei. Instrumentele folosite de guvernele PSD s-au dovedit a fi insuficiente. E nevoie de protectie. E nevoie acolo unde au fost paduri pentru exploatare sa se exploateze, dar in mod organizat si legal.

Romania se numara printre foarte putinele zone din Europa care mai are paduri virgine care trebuie protejate.

Mai e o categorie foarte importanta de paduri, cea pe care incepem acum sa o plantam.

E nevoie de mai multa padure in Romania. Avem probleme de mediu. in ultimele zile s-a discutat de poluarea puternica de peste tot din Romania. Se stie ca padurile sunt foarte importante pentru a da aer curat. Padurile curata aerul, contribuie la un mediu mai sanatos, mai curat.

Trebuie sa fim constienti ca problema climei este una foarte serioasa. si pentru noi, mai ales in sudul tarii, exista pericolul sa se formeze zone desertice. Toate studiile au dovedit ca cea mai eficienta masura este plantarea de paduri.

Daca vrem sa combatem incalzirea globala, plantarile sunt masuri cu multe benificii.

Este insuficient sa replantam, sa refacem padurea in zonele unde a fost taiata. E nevoie sa crestem semnificativ suprafata impadurita a Romaniei.”, a declarat Klaus Iohannis.

La campania de impadurire au fost prezenti si ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, premierul Ludovic Orban si premierul desemnat Florin-Vasile Citu.

„Codrul e frate cu romanul. Sa aratam ca si romanul este frate cu codrul. Sa aratam ca peste tot unde sunt probleme cu solul, cu aerul, putem sa asiguram un viitor pentru copiii nostri. Nu e suficient sa ne implicam doar noi in acesta campanie. Fiecare trebuie sa contribuie”, a declarat si Ludovic Orban.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat ca sunt 53 de milioane de copaci care vor fi plantati in cadrul campaniei „O padure cat o tara”.

„Sper ca impreuna sa reusim sa impadurim o padure cat o tara, si dincolo de masurile pe care le luam pentru opirerea defrisarilor ilegale, sa dam un semnal pentru a avea paduri cat mai frumoase, mai verzi si mai intinse. 53 de milioane de puieti vor ajunge pe santierele de impadurire. Facem prima centura verde in judetul Bihor, plantam pe terenuruile nisipoase de la Dabuleni. Vrem sa aratm ca prin solidarizarea institutilor statului vom avea cat mai multe paduri”, a declarat Alexe.

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, este cea mai mare campanie de impadurire din ultimul deceniu, urmand a fi plantate peste 2500 de paduri.

„Campania Romanii PLANTEAZa: O PaDURE CaT O tARa! are deja deschise peste 13.000 de santiere de impadurire, dispuse la nivel national, in toate judetele tarii. Precizam ca in cadrul celei mai mari campanii de impadurire din ultimul deceniu vor fi plantate peste 2500 de paduri de la ZERO, completate alte 7000 de paduri tinere, si impadurite circa 1000 hectare de terenuri degradate”, se arata in comunicatul de presa.