Klaus Iohannis: Alegerile parlamentare trebuie sa aiba loc

11

Presedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, ca alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie 2020 trebuie sa aiba loc. „Cu cat am putea sa amanam alegerile?”, a intrebat seful statului.

„O democratie nu functioneaza fara alegeri. Am spus aceste lucruri si inainte de alegerile locale si am pledat pentru organizarea lor. Am vazut cu totii ca a functionat rezonabil de bine, nu au fost incidente epidemiologice. Insa, este clar ca daca numarul de cazuri creste, campania electorala se va desfasura in conditii mai speciale decat la alegerile locale.

Loading...

Insa alegerile trebuie sa aiba loc, nu putem sa continuam fara un Parlament cu puteri depline. Acest Parlament este unul care expira pe 20 decembrie, asa scrie in Constitutie. Dupa care, chiar daca ar ramane, nu mai are puteri depline, nu mai poate sa dea legi organice”, a spus Klaus Iohannis, in conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, potrivit Digi24.

„Cu cat am putea sa amanam alegerile? Constitutia ne spune maximum trei luni si atunci ajungem la sfarsitul iernii. Nu cred ca cineva isi imagineaza ca situatia epidemiologica peste trei luni va fi net mai buna in iarna spre primavara, fata de 6 decembrie. Chiar daca admitem, conditiile sunt speciale, suntem in pandemie, avem din pacate foarte multe persoane bolnave, trebuie sa gasim o forma prin care facem campanie, mai mult online decat fizic, mai mult prin televizor, radio decat fizic si sa mergem la vot. Actul de votare in sine nu este mai periculos decat mersul dupa paine. Ati vazut, la alegerile locale organizarea a fost buna, au fost circuite diferite pentru intrare si iesire, s-a dezinfectat, s-a masurat temperatura, deci lucrurile au fost bine controlate si asa va fi si pe 6 decembrie la alegerile parlamentare”, a adaugat seful statului.