Klaus Iohannis a primit premiul „Otto cel Mare”: Accept acest premiu european in numele compatriotilor mei

23

Presedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la festivitatea de decernare a Premiului „Otto cel Mare”, la Magdeburg, in Germania. Presedintele a primit distinctia pentru „onorarea marilor merite in procesul european de unificare”.

In discursul sustinut in cadrul festivitatii de decernare a premiului, Iohannis a vorbit despre proiectul european, despre nevoia de solidaritate si de unitate in interiorul Uniunii Europene si despre atasamentului Romaniei fata de procesul unificarii si al constructiei europene.

Loading...

„Accept acest premiu european in numele compatriotilor mei. Sustinerea lor entuziasta pentru cauza europeana, pentru valorile si principiile care ne unesc in Europa imi da incredere sa actionez in continuare pentru ca Romania sa se afle, alaturi de celelalte state membre, alaturi de Presedintia germana a Consiliului Uniunii Europene, in centrul procesului de consolidare a proiectului european. Consider acest premiu o reconfirmare a crezului permanent al ţarii mele intr-o Europa unita in pace si democratie. Acest premiu este si un indemn pentru mine, personal, de a transmite mai departe cetatenilor romani, tinerilor in primul rand, convingerea ca impreuna vom reusi sa depasim multiplele provocari ale lumii de astazi”, a transmis presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele a sustinut ca proiectul european are nevoie in aceste momente de unitate, coeziune si solidaritate.

„Aceste principii sunt cu atat mai importante in contextul crizei sanitare cu care ne confruntam. Este evident ca un raspuns adecvat la o criza de asemenea magnitudine si cu implicaţii atat de complexe nu poate fi decat un raspuns european comun si coordonat”, a declarat acesta.

Iohannis spune ca este nevoie de leadership pentru ca proiectul european sa fie intarit.

„Realitatea recenta ne-a aratat ca nu izolarea, actiunea individuala sau replierea nationalista reprezinta solutia pentru statele membre si cetateni, ci actiunea comuna in intarirea competentelor europene si in dezvoltarea mecanismelor europene de actiune. Este nevoie asadar sa demonstram leadership. Astfel proiectul european va iesi intarit din aceasta grea incercare! Pe de alta parte, criza a aratat ca suntem interdependenţi nu numai in interiorul Uniunii, dar si in raport cu mediul global”, a transmis seful statului.

Presedintele a vorbit si despre relatia transatlantica si despre consolidarea acesteia.

„Pe acest fond ni s-a intarit convingerea ca trebuie sa consolidam legatura transatlantica, care este de importanta vitala pentru noi si reprezinta fundamentul civilizatiei occidentale. Uniunea Europeana si SUA fac parte din aceeasi comunitate de valori, iar ceea ce apropie cele doua maluri ale Atlanticului este mult mai important si profund decat diferentele din prezent”, a mai spus Klaus Iohannis.

in cadrul festivitatii Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Heiko Mass, a rostit un laudatio. La ceremonie au fost prezenti Reiner Haseloff, Premierul landului Saxonia Anhaltina, Rainer Robra, Ministru de Stat si sef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltina, precum si Lutz Trűmper, Primarul general al orasului Magdeburg.

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o data la doi ani, personalitatilor si organizatiilor care au merite deosebite in procesul european de unificare si in promovarea gandirii europene. Distinctia a fost acordata pentru prima data in anul in 2005, cu ocazia aniversarii a 1200 de ani de existenta a orasului Magdeburg.

Printre personalitatile carora li s-a decernat pana in prezent aceasta distincţie se numara Cancelarul Germaniei Angela Merkel, fostul Presedinte al Germaniei Richard von Weizsäcker, fostul Presedinte al Letoniei Vaira Vīķe-Freiberga, precum si fostul inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate Federica Mogherini. in anul 2015, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a fost prima instituţie distinsa cu acest premiu.