Klaus Iohannis a dezvaluit ce va discuta cu Trump! Vizele, gazele rusesti si apararea pe agenda intalnirii

6

Presedintele Iohannis a vorbit despre agenda intalnirii cu Donald Trump. Iohannis le-a precizat jurnalistilor, in discutia informala de marti, ca exista chestiuni foarte importante privind relatia Romania-SUA care trebuiau reiterate – atat parteneriatul strategic, cat si relatia economica, relatiile privind politica energetica, dar si sumele alocate apararii, adica celebra cota de 2% din PIB, unul dintre subiectele favorite ale lui Donald Trump.

Loading...

Presedintele a spus ca in Statele Unite exista inrgijorari privind cresterea dependentei Europei de gazele rusesti. In acest context, spune Iohannis, Romania isi doreste ca Exxon sa ramana in proiectul de explorare si exploatare a gazelor din Marea Neagra.

In primavara s-a vorbit despre intentia gigantului american de a renunta la proiect, ca urmare a modificarilor legislative anuntate de guvern. in acest context, Iohannis a spus ca, in opinia sa, la nivelul Guvernului exista disponibilitatea de a reanaliza “chestiuni care nu au fost foarte bine gandite”, printre care OUG 114 si legea off-shore.

Discutia dintre Iohannis si Trump ar putea atinge si subiectul inzestrarii armatei, dar si cel al vizelor – seful statului insistand sa puna problema eliminarii vizelor pentru romani. “Trebuie ca cineva sa ceara ca sa se lucreze la problema”, a spus Iohannis.

Presedintele a mai precizat ca la Washington exista ingrijorari legate atat de situatia de la Huawei, cat si de tehnologia 5G. “Unii de la noi nu sunt suficient de ingrijorați. Daca ii dai unei firme sa construiasca un camion si se strica, iei altul. Nu poți sa faci asta și cu 5G”, a spus Iohannis. El a indicat ca aceste chestiuni ar putea fi abordate si intr-un viitor CSAT, arata stirileprotv.