Klaus Iohannis a anuntat ca va cere Parlamentului sa se reuneasca in sedinta extraordinara pentru alegerea primarilor in doua tururi!

6

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi seara, dupa ce Guvernul si-a asumat angajarea raspunderii pe alegerea primarilor in doua tururi, ca imediat ce proiectul de lege va fi trimis la Parlament ii va cere acestuia sa se reuneasca intr-o sedinta extraordinara pentru adoptarea legii.

Loading...

Declaratiile presedintelui Iohannis transcrise de Administratia Prezidentiala

Jurnalist: Buna seara! Domnule Presedinte, doua documente foarte importante adoptate astazi in sedinta de Guvern. Prima, asumarea raspunderii pentru alegerea primarilor in doua tururi. Este un demers pe care l-ati vrut in felul acesta, asumarea raspunderii si nu ordonanta de urgenta?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Astazi Guvernul a decis sa isi angajeze raspunderea pe modificarea Legii alegerilor primarilor. in speta, se doreste revenirea la alegerea in doua tururi, care este absolut corecta, democratica si normala. Este o alegere foarte potrivita pe care a facut-o Guvernul si ii sprijin total in acest demers. Este, dupa parerea mea, am spus-o de multe ori, dar imi face placere sa o spun si astazi. Este, dupa parerea mea, calea corecta de alegere a unui primar in doua tururi, in asa fel incat cel putin jumatate plus unul din alegatorii din comunitate sa aleaga persoana care va fi primar. in acest sens, ii incurajez sa mearga mai departe si pot sa va spun chiar mai mult. Astazi s-a decis in Guvern ca se va angaja raspunderea. in foarte putin timp documentul va fi trimis la Parlament si, imediat ce documentul va ajunge la Parlament, eu voi cere Parlamentului sa se intruneasca intr-o sesiune extraordinara pentru a discuta aceasta noua lege pentru care isi angajeaza raspunderea Guvernul.

Jurnalist: PSD a anuntat deja ca va depune o motiune de cenzura. in cazul in care va reusi sa creeze o alta majoritate in Parlament si va veni cu o propunere de premier la dumneavoastra, veti accepta aceasta propunere? Dupa ce trece motiunea?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Haideti sa le luam una dupa alta. Deocamdata, Guvernul a spus ca isi angajeaza raspunderea, dupa care vom convoca Parlamentul, dupa care vom vedea. Sigur, asa, declaratii se fac la cald, cum se spune, si toata lumea isi declara acceptarea sau dimpotriva. Asta cu motiunea, drept sa va spun, sunt destul de sceptic.

Jurnalist: PSD si UDMR acuza faptul ca astfel de modificari ale legislatiei electorale ar fi neconstitutionale si nici nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, este un argument invocat in ultima vreme tocmai de cei care timp de 3 ani de zile au demonstrat ca au vrut sa reduca democratia din Romania, cum s-a exprimat cineva din PSD. Nu, nu este nici neconstitutional, nici macar nu contravine normelor Consiliului Europei. Este o modificare care da mai multe optiuni alegatorului si nu mai putine optiuni. Deci, nu este o modificare in sensul restrangerii unor drepturi sau a unor oportunitati. Dimpotriva, se revine la alegerea in doua tururi, asa cum a fost pana acum cativa ani, o chestiune ceruta insistent si de partide de-a lungul anilor, dar si de cetateni. si, in acest sens, am verificat cu specialistii din Administratia Prezidentiala – nu, nu contravine niciunei norme.

Jurnalist: Presedintii de Consilii Judetene nu vor fi alesi direct din randul consilierilor judeteni. De ce nu a fost inclusa si aceasta modificare in proiectul de asumare a raspunderii, pentru ca, la nivel declarativ, liderii PNL sustineau aceasta masura la un loc cu alegerea primarilor in doua tururi?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Asta cred ca trebuie sa intrebati la Guvern. Guvernul si-a angajat sau isi angajeaza raspunderea pentru alegerea primarilor in doua tururi. Dupa parerea mea, este adevarat ca trebuie sa se revina si la alegerea Presedintelui Consiliului Judetean din randul consilierilor judeteni si nu prin alegere directa. Cu siguranta exista o gandire la nivel de Guvern si cu siguranta, la momentul potrivit, Guvernul va va spune cum vede lucrurile.

Jurnalist: Exista totusi doua decizii ale Curtii Constitutionale care spun ca aceasta lege privind alegerile nu poate sa fie modificata cu sase luni inainte de alegerile locale. Suntem cumva la limita, adica in iunie ar trebui sa fie acele alegeri locale. Care ar fi varianta? Se ignora deciziile Curtii Constitutionale sau se va gasi o varianta sa se incheie toata aceasta procedura in acest timp scurt?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Acele decizii s-au dat pe alte spete si nu suntem in niciuna din ipotezele din acele decizii ale Curtii.

Jurnalist: in discutia pe care ati avut-o cu domnul Ludovic Orban saptamana trecuta, varianta cu care a plecat de aici pentru doua tururi era angajarea raspunderii sau s-a discutat si despre ordonanta de urgenta? Pentru ca ieri, pe parcursul zilei, s-a vorbit foarte mult despre posibilitatea adoptarii unei ordonante de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, s-a vorbit foarte mult in spatiul public despre aceasta chestiune si este bine, fiindca revenirea la alegerea primarilor in doua tururi este solutia corecta.

Jurnalist: Daca motiunea de cenzura trece, se ajunge la alegeri anticipate. Daca motiunea de cenzura pica, se ajunge la alegerea primarilor in doua tururi. Ce ati prefera mai degraba, sa se ajunga la anticipate sau alegerea primarilor in doua tururi?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Acum vorbim despre un document care este pregatit in Guvern si am spus foarte clar ca eu sustin acest demers pe care l-a facut Guvernul.

Jurnalist: Deci prioritatea este alegerea primarilor in doua tururi.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Acum vorbim, evident, despre angajarea raspunderii pe alegerea primarilor in doua tururi.

Jurnalist: Ati primit asigurari din partea Premierului referitor la aceasta motiune de cenzura, ca ea nu va trece?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Nu cred ca Premierul sau cineva poate sa dea o garantie ca trece sau nu trece. Este un demers parlamentar, care nu a fost initiat. Deci, vorbim despre ceva ce nu este. Singurul lucru cert este angajarea raspunderii de catre Guvern.

Jurnalist: PSD si UDMR au in total 228 de parlamentari. Ar mai fi nevoie de cel putin 5 voturi. Ar trebui ca parlamentari de la PNL, PMP sau alte partide sa voteze aceasta motiune, astfel incat Guvernul sa pice.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Sincer, mi s-ar parea de-a dreptul ciudat ca aceasta motiune sa fie votata de PNL. Doar nu e vorba de PSD, care isi da jos propriul guvern.

Jurnalist: Daca nu va trece aceasta motiune, ramane in discutie inca o varianta in care Premierul sa demisioneze? Adica vom avea alegeri in doua tururi si atunci, pentru a ajunge si la anticipate…

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da, cu siguranta se gasesc solutii pentru anticipate, cum sa nu. Va multumesc, va doresc o seara buna!