Klaus Iohannis a anuntat ca anul scolar incepe pe 14 septembrie. Trei scenarii pentru noul an scolar

91

Anul scolar 2020 – 2021 incepe in 14 septembrie, fiind luate in calcul trei scenarii – rosu, galben si verde – in functie de situatia epidemiologica. Scoala va incepe pe data de 14 septembrie pentru elevii din invatamantul preuniversitar. Anuntul a fost facut de presedintele Klaus Iohannis miercuri.

Decizia a fost luata la Cotroceni, intr-o sedinta la care alaturi de seful statului au participat premierul, mai multi ministri si seful DSU. Inceperea scolii inseamna ca majoritatea elevilor vor fi prezenti fizic in clase. Sunt in dezbatere trei scenarii, iar deciziile finale vor fi luate de autoritatile locale.

Loading...

Cele trei mari scenarii sunt stabilite in functie de numarul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimista, cea in care mai putin de o persoana la mia de locuitori este depistata cu COVID-19, in ultimele 14 zile.

Potrivit presedintelui Klaus Iohannis, Capitala se afla in acest scenariu, ceea ce inseamna ca elevii din Bucuresti vor putea merge la scoala.

Ministrul educatiei, Monica Anisie, a explicat la Antena3 ca, in cazul scenariului verde, in care este prevazut ca toti copiii sa mearga la scoala, acest lucru este obligatoriu, nu optional.

„Atat timp cat nu exista niciun pericol, nu vad de ce nu trebuie sa isi trimita parintele copilul la scoala. Decizia Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta este luata impreuna cu DSP. Deci daca de acolo se spune ca nu exista niciun pericol, nu vad de ce nu ar participa la cursuri elevii”, a afirmat Anisie.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune intre 1 si 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, in ultimele 14 zile.

in acest caz, prioritate sa mearga la scoala vor avea prescolarii, elevii din clasele 0-4, dar si elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, insa vor merge si la scoala, prin rotatie.

Scenariul rosu

Scenariul rosu, considerat de avarie, inseamna ca intr-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori in ultimele 14 zile.

in acest caz, scoala se inchide de tot, iar orele se vor face online.

Klaus Iohannis a dat asigurari ca in prezent, doar 50 de localitati din Romania s-ar incadra la scenariul rosu, iar in scenariul „galben”, cateva sute.

Scenariile se vor actualiza permanent, in functie de situatia epidemiologica locala. Pentru fiecare judet, Comitetul pentru Situatii de Urgenta, la propunerea scolii si a Inspectoratului scolar, va decide daca elevii vor merge la scoala sau vor invata online.

„Trebuie sa spunem inca de la inceput tuturor ca decizia este una descentralizata, la nivelul localitatii. Prin urmare, unitatea de invatamant stie cel mai bine care este situatia din punct de vedere al infrastructurii dar si din punct de vedere al imbolnavirilor. Prin urmare, in cadrul Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant, se stabileste scenariul, dupa care se va transmite catre Inspectoratul scolar Judetean care, impreuna cu DSP, analizeaza si din punct de vedere epidemiologic situatia dar si din punct de vedere a ceea ce scoala a decis in consiliul de administratia si impreuna in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta vor lua decizia suspendarii cursurilor”, a declarat Monica Anisie.

Cat vor dura orele si cum se vor desfasura

Monica Anisie a spus ca programul elevilor la scoala va fi unul normal, cu ora de curs de 45 sau 50 de minute, mentionand ca se ia in calcul realizarea circuitelor in cadrul unitatilor de invatamant la venirea copiilor, dupa modelul aplicat la examenele nationale.

Ea a mai spus ca activitatile sportive se vor desfasura in aer liber, precum si unele ore de curs. „Activitatile sportive se vor desfasura in aer liber, pentru activitatile de invatare decizia este la nivelul unitatii de invatamant. Ei se pot organiza, de exemplu: o lectie de muzica sau de pictura sa o faca si in aer liber atata vreme cat vremea o permite”, a explicat ministrul.

Intrebata daca la revenirea la cursuri elevii ar putea purta, in afara de masti, si viziere sau vor fi instalate paravane pentru banci, Monica Anisie a raspuns ca decizia trebuie sa fie si la nivel local.

„Din punctul meu de vedere, decizia ar trebui sa fie si la nivel local. Noi ar trebui sa dam cadrul dupa care sa lasam posibilitatea unitatilor de invatamant, directiilor de sanatate publica, impreuna cu autoritatile publice locale sa gaseasca o solutie, ca elevii sa poate masca, sa aiba viziera sau bancuta sa fie dotata cu pexliglas”, a adaugat ministrul educatiei.