Kim Jong-un a decretat ca animalele de companie, cainii, sunt un simbol al „decandentei” capitaliste si a ordonat ca patrupedele din Phenian si imprejurimi sa fie stranse de autoritati. Stapanii cainilor se tem insa ca acestia vor fi transformati in alimente pentru a fi distribuite populatiei infometate.
Dictatorul nord-coreean a anuntat in luna iulie ca detinerea unui animal de companie este impotriva legii, afirmand ca a avea un caine reprezinta o „ramasita a ideologiei vicioase burgheze”.
Autoritatile au identificat acum familiile care au caini considerati animale de companie si le obliga sa ii predea. In caz contrar acestia vor fi luati cu forta, relateaza ziarul „Chosun Ilbo” din Coreea de Sud, citat de Daily Mail. Publicatia scrie ca unii dintre caini sunt trimisi in gradini zoologice de stat sau sunt vanduti restaurantelor care prepara carne de caine, scrie Aktual24.
Carnea de caine a fost considerata de multa vreme o delicatesa in Peninsula Coreeana. Totusi aceasta traditie de a consuma caini se estompeaza treptat in Coreea de Sud. Chiar si in aceste conditii, se estimeaza ca un milion de caini sunt crescuti pentru a fi consumati in fiecare an in sud.
Cel mai bun prieten al omului este acum in meniul de baza, intr-o serie de restaurante unde se consuma caini in Phenian. Carnea de caine este cel mai mult consumata in lunile calde si umede de vara. Coreenii cred ca aceasta furnizeaza energie si rezistenta celor care o consuma.
Proprietarii de animale de companie il „injura pe Kim Jong-un pe la spate”, dar nu pot face nimic. Interzicerea animalelor de companie a fost o surpriza pentru multi cetateni din clasa de mijloc. Acestia au inceput sa tina caini dupa Festivalul Mondial al Tinerilor si Studentilor din 1989.
Regimul dorea astfel sa-si imbunatateasca imaginea pe plan mondial. Era un simbol al dezvoltarii economice si al rafinamentului. In octombrie 2018, Kim insusi a prezentat o pereche de caini de vanatoare indigeni „pungsan” lui Moon Jae-in, presedintele sud-coreean. A fost intr-un moment de relaxare a relatiilor dintre cele doua tari.
Un raport recent al ONU a afirmat ca 60% din cele 25,5 milioane de persoane din Coreea de Nord se confrunta cu „lipsuri alimentare”. Acestea au fost agravate de sanctiunile internationale impuse regimului pentru programele sale de rachete nucleare cu raza lunga de actiune. Situatia a fost agravata si de inchiderea frontierei cu China din cauza pandemiei de coronavirus. Beijingul este principalul sustinator al Phenianului si in mare parte sursa de hrana pentru oamenii din Coreea de Nord.