Italia este noua campioana europeana, dupa ce a invins Anglia la loviturile de departajare

81

Nationala Italiei este noua campioana europeana, dupa ce a invins echipa Angliei cu scorul de 3-2 la loviturile de departajare, duminica seara, pe Stadionul Wembley din Londra, in finala EURO 2020, in care scorul a fost egal, 1-1 (0-1, 1-1), la finalul celor 120 de minute. Pentru Italia este cel de al doilea trofeu european câștigat.

Finala EURO 2020 a debutat fulminant cu cel mai rapid gol marcat vreodata in istoria Campionatului European. Englezul Luke Shaw a deschis scorul in minutul 1 și 57 de secunde, dupa o centrare in adâncime a lui Kieran Trippier, unul din jucatorii a carui selecție a fost contestata de iubitorii de fotbal englezi și care a fost unul din cei mai buni din teren, pâna la schimbarea sa, din minutul 70, cu Buyako Saka, arata Digi24.

Loading...

Italienii au trecut prin momente tensionate in minutul 23, când Jorginho a fost faultat dur și a necesitat intervenția echipei medicale. in cele din urma acesta a reușit sa reia jocul.

Italia a dominat teritorial, dar Anglia nu a lasat nici o breșa in aparare, „azzurii” nereușind sa iși creeze ocazii cu adevarat periculoase.

Prima șansa importanta a italienilor a fost creata de Federico Chiesa, al carui șut pe jos, din afara careului, a trecut puțin pe lânga bara porții lui Pickford, prins pe picior greșit.

Ciro Imobile a fost pus in situație clara de a marca, in al doilea minut suplimentar de joc, dar șutul sau din poziție centrala a fost respins de Stones. La faza imediat urmatoare, Verratti a izbutit sa trimita primul șut al italienilor pe spațiul pe porții lui Pickford, insa a fost unul slab, ușor reținut de goalkeeper-ul englez.

in ciuda faptului ca a intrat la vestiare in avantaj, Anglia a fost totuși dominata la capitolul statistic, unde Italia a punctat la posesie, cu 62 la suta, dar și la faze de poarta, cu 7 ocazii, fața de una singura, a Angliei.

Dupa pauza, Italia a bifat și primul cartonaș galben al meciului, primit de Barella. Italia a pus stapânire pe joc, pastrând posesia.

in minutul 51, Lorenzo Insigne a avut șansa de a egala din lovitura libera, insa șutul sau a trecut puțin pe lânga vinclul porții engleze.

Cea mai mare ocazie de gol de pâna atunci a meciului a venit in urma unei patrunderi aceluiași Insigne, care a șutat din apropiere la colțul scurt, mingea fiind respinsa de Pickford in corner.

Anglia și-a revenit ușor și Stones a trimis cu capul pe spațiul porții, abia a doua minge ce prindea cadrul buturilor italiene.

Golul egalizator este marcat in minutul 67. La capatul unui corner, Verratti a trimis cu capul spre poarta o minge retrimisa pe spate. Pickford a reușit sa respinga in bara, insa mingea a ajuns la Bonucci, care a trimis in poarta de pe linia porții.

Italia și-a continuat dominarea, având 67 la suta posesie, in condițiile in care antrenorul englez a schimbat sistemul, aruncând in lupta pe Buyako Saka și Jordan Henderson.

Ultimul sfert de ora, plus cele 6 minute suplimentare de joc, nu a mai consemnat faze de poarta importante, doar schimbarea lui Chiesa, accidentat, schimbând ușor raportul de forțe, dublat de un cartonaș galben primit de Chiellini

S-a trecut la cele doua reprize de prelungiri, marcate in primele 10 minute de un șut surpriza a lui Kalvin Phillips, din marginea careului, ramas fara rezultat.

In minutul 103, italienii il scot in evidența pe Pickford, care intervine decisiv, salvându-și echipa de la primirea unui gol iminent.

A doua repriza secunda de prelungiri s-a jucat intr-un ritm apropiat de primele 15 minute ale meciului.

Rând pe rând, cele doua echipe au mai bifat ocazii, un rol important avându-l cei doi portari, ale caror intervenții au dus meciul la lovituri de departajare.

A fost cea de a șasea finala continentala ce a necesitat prelungiri și abia a doua decisa la lovituri de departajare.