Irakul expulzeaza militarii americani de pe teritoriul sau!

7

Parlamentul irakian a decis, duminica seara, expulzarea a peste 5.200 de militari ai SUA care sunt stationati pe terioriul tarii.

Loading...

Prezent la sedinta extraordinara a Parlamentului, premierul Abdul Mahdi cerut sa fie luate masuri urgente pentru a pune capat prezentei trupelor straine in Irak.

Parlamentarii au votat apoi o rezolutie prin care se solicita expulzarea trupelor americane din tara.

Rezolutia solicita guvernului ”sa revoce cererea de asistenta din partea coalitiei impotriva Statului Islamic ca urmare a incheierii operatiunilor militare in Irak si obtinerii victoriei”. ”Guvernul irakian trebuie sa ia masuri pentru a pune capat prezentei oricaror trupe straine in Irak si sa le interzica folosirea teritoriului, spatiului aerian si apelor, indiferent de motiv”, se mai mentioneaza in text.

Premierul a declarat ca SUA au informat armata irakiana cu privire la planul de atac aerian impotruva lui Soleimani cu cateva minute inainte de a fi realizat. El a subliniat ca guvernul sau a refuzat sa acorde administratiei de la Washington permisiunea de a continua operatiunea.

Mahdi a mai sustinut ca generalul iranian Soleimani era in drum spre a se intalni cu el atunci cand l-au ucis americanii.

Anterior acestui vot din parlamentul de la Bagdad, coalitia internationala condusa de SUA a anuntat suspendarea activitatilor de sprijin si instructie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se afla personalul acestei coalitii, baze care au fost frecvent atacate in ultima vreme si sunt potentiale tinte ale unor represalii dupa uciderea generalului Soleimani.