Ionel Danca: Daca impreuna nu oprim raspandirea COVID-19, va fi tot mai greu sa relansam economia

29

Seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, afirma, intr-o postare facuta duminica pe pagina sa de socializare, ca „trebuie sa intelegem cu totii un lucru foarte simplu, indiferent de optiunea noastra politica, oricate eforturi ar face Guvernul, daca impreuna nu oprim raspandirea virusului Covid-19, va fi tot mai greu sa revenim la normalitate si sa relansam economia”.

Postarea integrala a lui Ionel Danca

Loading...

Incep aceasta postare prin a spune foarte clar ca relansarea economica este prioritatea noastra si ca in niciun caz nu vrem alte restrictii care pot afecta economia.

Din pacate, suntem intr-o noua zi cu peste 1000 de infectari. Vidul de legislatie pentru combaterea raspandirii infectiilor cu noul Coronavirus, provocat de atacuri politico-juridice iresponsabile in plina pandemie, combinat cu o propaganda obscura de decredibilizare a pericolului Covid, ne-au adus din nou intr-o situatie limita.

Momentul nu este usor din punct de vedere sanitar si tot planul nostru de a relansa economia depinde acum de un efort comun, colectiv, national, de a respecta regulile pentru limitarea raspandirii epidemiei cu noul Coronavirus.

De la inceputul pandemiei, noi, Guvernul Orban, am avut un plan, planul de a salva sanatatea si viata oamenilor si in acelasi timp am adoptat rapid toate masurile necesare de sprijin pentru a salva locurile de munca si companiile de la faliment. in continuare, in fiecare sedinta de Guvern, intr-un ritm fara precedent, am adoptat noi programe guvernamentale pentru relansarea economica.

Programul IMM Invest a ajuns aproape la epuizarea plafonului de 15 miliarde lei pentru credite pentru investitii si capital de lucru, am platit indemnizatia de somaj tehnic de 75% din salariul mediu brut in valoare de 4,6 miliarde lei pentru 1,4 milioane de romani, decontam in continuare 41,5% din salariu mediu brut pentru angajatii care se intorc la munca, am amanat ratele bancare pentru 300.000 de beneficiari pentru o perioada de 9 luni, alaturi de multe alte masuri de sprijin care sunt in vigoare si produc efecte pentru companiile si angajatii afectati de criza.

Noi programe economice din Planul National de Investitii si Relansare Economica au fost adoptate in ultimele sedinte de Guvern: schema de garantare pentru companiile mari cu un plafon de 8 miliarde Lei, programul de garantii IMM Leasing pentru achizitia de echipamente si utilaje in valoare de 1,5 miliarde Lei, programul de asigurare a lichiditatii in economie IMM Factor prin garantarea platilor comerciale intre companii, majorarea plafonului de garantare la Noua Casa pentru achizitia de locuinte noi de pana la 140.000 Euro, supracontractarea proiectelor de investitii pentru microintreprinderi si IMM-uri din Programul Operational Regional cu peste 1 miliard de Euro, lansarea programelor de start-up pentru studenti in valoare de 150 milioane Euro si a celor de antreprenoriat rural pentru procesarea produselor agricole in valoare de 200 milioane Euro.

in acelasi timp, alte programe importante din Planul National de Investitii si Relansare Economica sunt finalizate si in curs de avizare si aprobare: programul de granturi pentru repornire de 1 miliard de Euro pentru companiile afectate de criza, apelul de proiecte pentru digitalizarea companiilor in valoare de 150 milioane Euro, sprijinirea programului flexibil de munca, decontarea a 41,5% din salariu pentru sezonieri si a 35% din plata zilierilor.

Dar toate aceste masuri de sprijin si programe guvernamentale de investitii in economie depind de limitarea raspandirii epidemiei Covid-19. Acesta este adevarul iar noi nu vrem in niciun caz sa ne intoarcem la masuri de restrictii care sa afecteze economia. De aceea, este esential sa nu irosim efortul tuturor de pana acum si sa facem un nou efort comun pentru a limita raspandirea infectiilor cu Coronavirus.

Trebuie sa intelegem cu totii un lucru foarte simplu, indiferent de optiunea noastra politica, oricate eforturi ar face Guvernul, daca impreuna nu oprim raspandirea virusului Covid-19, va fi tot mai greu sa revenim la normalitate si sa relansam economia.