Iohannis trage un semnal de alarma: „Nu e moral ca o mare companie sa incerce sa externalizeze profiturile. Topaiala economico-financiara duce si la astfel de excese”

5

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca „nu este moral” ca o mare companie sa isi externalizeze profiturile, dar a apreciat ca astfel de excese pot sa apara in cazul in care statul nu are o politica „inteleapta”, care sa creeze un cadru stabil si predictibil.

Loading...

„Nu este moral – si, cu siguranta, pentru multi este chiar foarte enervant – daca o mare companie incearca sa externalizeze profiturile. Dar, pe de alta parte, daca ne uitam la comportamentul statului, vorbind generic, in ultimii ani, ce sa creada conducerea unei companii? Daca de azi pe maine se schimba regula, daca de azi pe maine apare o masura de tipul ordonantei 114, daca de azi pe maine se schimba fundamental modul de impozitare sau felul in care care se percepe cotizatia unui angajat pentru contributia sociala. Este posibil ca liderii acelei companii sa considere ca, din pacate, Romania nu mai este un teren sigur si atunci apar astfel de tendinte si iata ca ne intoarcem la povestea pe care incerc sa o spun de cand am ajuns presedinte. Daca vrem ca Romania sa fie o tara prospera, sigura, care considera echitatea sociala o valoare de baza, atunci si politica statului sa fie o politica inteleapta pentru toti din Romania, sa fie o politica care creeaza un cadru stabil, sigur, predictibil si atunci toate celelalte lucruri pot fi usor-usor implementate. Aceasta topaiala economico-financiara de care am avut, din pacate, parte, in ultimii ani, duce si la astfel de excese „, a spus presedintele, prezent la evenimentul „Future Skills & Future of Work”, organizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate, la Romexpo.

Pe de alta parte, presedintele a remarcat ca exista si companii care sprijina organizatiile nonguvernamentale, miscarea sportiva sau artistica din Romania si a subliniat ca o astfel de contributie nu trebuie sa vina in urma unor masuri coercitive.

„O societate unde echitatea sociala nu este o valoare asumata are o problema, pentru ca se produce automat o polarizare atat de mare, incat apar categorii care pe urma foarte, foarte greu mai pot fi aduse impreuna. Cred in echitatea sociala, cred in raspunderea companiilor fata de societatea in care fac profit si sunt mult companii in Romania care au inteles acest lucru. Nu foarte multe. Sunt multe. si vedem cum ele au inceput sa sprijine ONG-uri. Unii sprijina miscarea sportiva, altii diferitele forme de arta si asa mai departe. Ceea ce insa nu pot sa accept este ca aceasta contributie catre societate sa apara din masuri coercitive. Statul trebuie sa aiba intelepciunea sa creeze un mecanism si masuri care vin in sprijinul companiilor care isi inteleg raspunderea sociala si atunci, deja, venim intr-o zona care in ultimii trei ani a fost profund neglijata. Masuri economice sanatoase, sustenabile, care creeaza un cadru de predictibilitate si atunci, cu siguranta, putem sa mergem mai departe pe impozitare, pe taxare si toate celelalte masuri care pot fi puse in practica”, a spus Iohannis.

Precizarile au fost facute dupa ce un tanar prezent la eveniment a pledat pentru „o atitudine mai sociala”, astfel incat corporatiile din Romania „sa isi asume o anumita responsabilitate sociala”, iar autoritatile publice sa incurajeze formarea sindicatelor in sistemul corporatist.