Iohannis nu a stat pe ganduri si a aprobat inceperea urmaririi penale a lui Tariceanu. Fostul premier, acuzat ca a luat spaga 800.000 de dolari

13

Administratia Prezidentiala a anuntat, miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis a incuviintat inceperea urmaririi penale impotriva lui Calin Popescu Tariceanu. Acesta este acuzat de DNA de luare de mita.

Loading...

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justitiei, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmarire penala a domnului Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu, in calitate de fost prim-ministru in perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, sub aspectul savarsirii de catre acesta a unei infractiuni de luare de mita, prevazuta de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 si art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmand a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, luand in considerare si Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008”, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca dosarul de luare de mita pe care i l-a deschis DNA reprezinta o „dorinta de razbunare a presedintelui Iohannis”. Tariceanu sustine ca a ramas „singurul opozant” al lui Klaus Iohannis.

„Interpretez aceasta redeschidere a dosarului ca o dorinta de razbunare a presedintelui Iohannis si de inlaturare totala de pe scena politica romaneasca a singurului opozant pe care domnia sa il are.

Mandatul al doilea al lui Klaus Iohannis incepe sa semene din ce in ce mai mult cu al doilea mandat al lui Traian Basescu, mandat dominat de abuzurile pe care le stim cu totii. Este clar ca presedintele Iohannis merge pe acelasi drum de politizare a justitiei, de inlaturare prin intermediul procurorilor DNA a opozantilor, dorindu-si cu ardoare sa fie singurul dictator dintr-o tara europeana in secolul XXI.

Nu ma impotrivesc procesului de justitie si nu as avea cum, dar nici nu pot sa fiu, prin tacere, complicele revenirii justitiei in campul ‘tactic’ si politic. Asa ca, pana cand un judecator din Romania va hotari definitiv si irevocabil ca sunt vinovat de vreo fapta penala, o sa ma lupt in continuare cu toti cei care vor sa repuna pe picioare sistemul nasit de Basescu”, a scris Tariceanu pe Facebook.

Directia Nationala Anticoruptie cere Parchetului General sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pentru inceperea urmaririi penale pe numele lui Calin Popescu-Tariceanu pentru luare de mita, pe vremea cand acesta ocupa functia de prim-ministru.

„In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de o persoana, la data faptelor avand functia de prim-ministru, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita”, informeaza un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, solicitarea are in vedere ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca persoana pentru care se cere efectuarea urmaririi penale ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007 – 2008, de la reprezentantii unei companii austriece foloase materiale in valoare de 800.000 USD, constand in plata unor servicii de consultanta.

„In schimb, acesta si-ar fi exercitat atributiile, astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentand un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore”, sustin anchetatorii.

DNA precizeaza ca dosarul a fost constituit in 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat la cererea autoritatilor judiciare austriece.

„La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul Romaniei sa incuviinteze efectuarea urmaririi penale fata de aceeasi persoana (la acea data avand functia de senator), pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita, iar la data de 3 iunie 2019 Senatul a respins cererea de incepere a urmaririi penale a persoanei respective”, explica Directia Nationala Anticoruptie.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmarire penala cu privire la fapte si alte persoane, intre care un om de afaceri trimis in judecata.

„Ca urmare a administrarii unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus mentionata cu referire la fostul demnitar”, mentioneaza DNA.