Incendiu la Spitalul Judetean Ploiesti: Doi pacienti au murit carbonizati, iar o infirmiera a suferit arsuri. Spitalul nu avea autorizatie pentru securitatea la incendiu

8

Un incendiu a izbucnit joi dimineaţă în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde erau internați 20 de pacienţi cu COVID-19. Doi bolnavi, bărbaţi cu vârste de 74 şi 75 de ani, au murit carbonizaţi, iar o infirmieră a suferit arsuri după ce a încercat să stingă focul, scrie Hotnews.

Alţi 15 pacienți au fost evacuaţi, fiind transferaţi în clădirea principală a Spitalului Judeţean, în timp ce trei au refuzat transferul. Managerul spitalului, Bogdan Nica, spune că secţia era renovată, iar instalaţia electrică fusese verificată și există detectoare de oxigen. Spitalul nu avea însă autorizație pentru securitate la incendii. Incidentul are loc la mai puțin de o lună și jumătate de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în care au murit 7 pacienți. Este a patra tragedie în mai puțin de un an, după incendiile de la Piatra Neamț și Institutul „Matei Balș”.

Loading...

O echipă de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani a plecat joi la Ploieşti pentru a lua parte la cercetările de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, a declarat pentru Agerpres directorul executiv al INSEMEX Petroşani, Artur Găman.

De regulă, în cazuri similare celui de la Ploieşti, specialiştii INSEMEX ajută la prelevarea probelor de la faţa locului, alături de poliţişti şi procurori. În baza observaţiilor şi probelor adunate, experţii instituţiei elaborează un raport tehnic ce este predat autorităţilor judiciare care efectuează ancheta.

În procesul-verbal întocmit de pompieri în urma incendiului izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase din Ploiești se vorbeşte despre un posibil scurtcircuit produs la o priză, spune managerul Spitalului Judeţean, Bogdan Nica.

La Spitalul Județean Ploiești „instalațiile se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții care generează suprasolicitări ale circuitelor”, arata un raport ISU. Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competențele deținute, la Spitalul Județean din Ploiești, aplicând amenzi în valoare de aproape 90.000 de lei.

Cei 15 pacienți transferați după incendiu sunt în stare stabilă – 14 într-o secție COVID-19 și unul la Terapie Intensivă, anunță Ministerul Sănătății. Infirmiera are arsuri pe 20% din suprafața corporală și a solicitat să nu fie transmise public alte informații despre starea sa de sănătate.

Poliţia Prahova a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, a precizat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al instituției, Mihaela Florescu.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, Bogdan Nica, spune că incendiul izbucnit la Secţia de Boli Infecţioase nu ar fi pornit de la instalaţia de oxigen, ci probabil de la o scânteie produsă între pat şi parchet, pe fondul agitaţiei bolnavului, sau de la un aparat defect din salon. Secția a fost modernizată acum doi ani. Nu aveam autorizație, dar eram în curs de a o obține. Aveam dosarul depus de 2 luni. La controlul din februarie nu am avut nereguli.

Fiica infirmierei care a suferit arsuri în incendiul de la secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean a afirmat că aceasta lucra de 20 de ani în unitatea medicală. Tânăra a precizat că, din informaţiile pe care le-a primit, mama sa are arsuri de gradele unu şi doi. Femeia are 53 de ani, este conştientă, conform fiicei sale. Soţul femeii lucrează la Serviciul de Ambulanţă Prahova.