Inaltarea Domnului. Ce trebuie sa faca astazi credinciosii!

5

Inaltarea Domnului 2019, traditii si obiceiuri. Crestinii praznuiesc astazi inaltarea lui Iisus la ceruri, care marcheaza 40 de zile de la inviere. Praznicul are loc joia din a 6-a saptamana dupa Pasti.

Loading...

In fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste praznicul inaltarii Domnului. Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca.

Astfel, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei, scrie crestinortodox.ro.

Aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub numele de Ispas. inaltarea Domnului marcheaza ziua in care crestinii se saluta unul pe celalalt cu „Hristos S-a inaltat!” si „Adevarat S-a inaltat!“.

In aceasta zi, Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Maslinilor. La aceasta minune au mai luat parte si Apostolii si cei doi ingeri. Acestia din urma le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos, si le-au cerut sa nu fie coplesiti de durerea despartirii de Mantuitor.

Eusebiu din Cezareea, in lucrarea „Despre sarbatoarea Pastilor” din anul 332 mentioneaza pentru prima oara sarbatoarea inaltarii Domnului. Din scrierile acestuia, putem deduce faptul ca inaltarea Domnului se tinea in aceeasi zi cu Rusaliile, la 50 de zile dupa inviere. Abia la sfarsitul secolului al IV-lea, inceputul secolului al V-lea, sarbatoarea inaltarii Domnului s-a sarbatorit in alta zi decat Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile), si anume, la 40 de zile dupa inviere. Aceasta data a ramas pana in ziua de astazi neschimbata.

Adesea inaltarea lui Hristos, ca si invierea Sa au fost intelese ca fiind niste lucrari ale Tatalui asupra Fiului Sau. Evanghelistul Luca spune ca Hristos i-a luat pe ucenicii Sai, i-a dus spre Betania si acolo si-a ridicat mainile, i-a binecuvantat si pe cand ii binecuvanta, S-a departat de ei si S-a inaltat la cer (Luca 24,50-51).

Si in Evanghelia lui Marcu, in versetul 19 din capitolul 16, se spune ca Iisus Hristos S-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta Tatalui. Astfel, Tatal il iubeste pe Fiul in Sfantul Duh nu doar ca Dumnezeu ci si ca om.

Obiceiuri de inaltarea Domnului

In popor exista credinta ca odata cu inaltarea Domnului, se inalta si sufletele celor adormiti de la Saptamana Luminata incoace. Sufletele care rataceau, deveneau strigoi si provocau neajunsuri oamenilor si animalelor. De aceea, in aceasta zi se practicau ritualuri magice de aparare: erau culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati apotropaice (leustean, alun, paltin); se buciuma la raspantia drumurilor si pe dealuri; oamenii se incingeau peste brau cu ramuri de leustean; si erau date de pomana bucate pentru morti.

In popor, sarbatoarea inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele ciobanului care a stat ascuns dupa pietre, a urmarit uimit si apoi a povestit inaltarea Domnului.

De Ispas, in unele zone, oamenii isi pun la brau frunze de nuc, pentru ca se crede ca si Iisus a avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean, ca sa fie feriti de rele si de boli.

In aceasta zi se sfintesc plantele de leac, leusteanul, paltinul si alunul. Tot in traditia populara se spune ca cine moare de Ispas nu mai trece prin Judecata de Apoi, ci ajunge direct in Rai.

La inaltarea Domnului sunt, in unele zone, Mosii de Ispas, cand se fac pomeniri pentru morti, mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar oamenii isi pun la ferestre frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu.