Inalta Curte: Deschiderea unui cont pe Facebook/internet cu numele altei persoane este infractiune

19

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca este infractiune fapta unei persoane de a deschide si utiliza un cont pe o retea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fara acordul acesteia informatii, fotografii si imagini video.

Instanta suprema a fost sesizata de Curtea de Apel Brasov in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, intr-un dosar in care un barbat a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si 8 luni inchisoare pentru santaj, fals informatic si violarea vietii private, dupa ce a deschis un cont fals pe o retea de socializare si pe un site pentru adulti, unde a postat fotografii si filmulete compromitatoare cu aceasta, informeaza Agerpres.

Loading...

Potrivit actului de acuzare, in decembrie 2018, barbatul respectiv si-a amenintat fosta iubita ca, daca nu va relua relatia cu el, va da publicitatii pe internet mai multe fotografii care o infatisau dezbracata si filmulete in care cei doi apareau intretinand relatii sexuale.

Ulterior, barbatul a creat pe un site de adulti un profil cu numele femeii, unde a postat fotografii cu ea dezbracata si un filmulet in care fosta iubita intretine relatii sexuale cu el, precum si un profil fals pe Facebook cu numele persoanei vatamate, de pe care a trimis altei persoane fotografii cu femeia dezbracata.

La judecarea apelului, judecatorii de la Curtea de Apel Brasov au decis sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu pronuntarea unei chestiuni de drept: „Daca fapta de a deschide si utiliza un cont pe o retea de socializare deschisa publicului (retea care nu solicita dovezi din care sa reiasa folosirea numelui real de catre detinatorul unui cont), furnizand ca nume de utilizator numele unei alte persoane si introducand date reale vizand aceasta persoana (informatii, fotografii, imagini video etc.) realizeaza conditiile de tipicitate ale infractiunii de fals informatic, prevazuta de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerintele ca actiunea de introducere a unor date informatice sa fie realizata fara drept si, respectiv, sa aiba ca rezultat date necorespunzatoare adevarului”.

Curtea de Apel Brasov a motivat sesizarea prin faptul ca in dosare asemanatoare privind savarsirea infractiunii de fals informatic prin creare de conturi false pe retelele de socializare instantele au dat decizii contrare, de la condamnare la achitare sau schimbarea incadrarii juridice.

Instanta suprema a decis in acest caz ca este infractiune fapta unei persoane de a deschide si utiliza un cont pe o retea de socializare pe numele unei alte persoane, fara acordul acesteia.

„Fapta de a deschide si utiliza un cont pe o retea de socializare deschisa publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane si introducand date personale reale care permit identificarea acesteia, intruneste doua dintre cerintele esentiale ale infractiunii de fals informatic prevazuta in art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca actiunea de introducere a datelor informatice sa fie realizata fara drept si cea ca actiunea de introducere a datelor informatice sa aiba ca rezultat date necorespunzatoare adevarului”, se arata in hotararea ICCJ.