Inalta Curte ataca la CCR legea prin care se taie pensiile speciale!

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, miercuri, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la legea care elimina pensiile de serviciu ale magistratilor, adoptata de Camera Deputatilor, informeaza Agerpres.

Loading...

Potrivit unui comunicat al instantei supreme, decizia a fost luata de Sectiile Unite in prezenta a 103 judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum cerute de lege.

„Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in unanimitate, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare, a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu si indemnizatiile pentru limita de varsta, precum si pentru reglementarea unor masuri in domeniul pensiilor ocupationale (…), adoptata prin vot final in sedinta Camerei Deputatilor din data de 28.01.2020”, se precizeaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, sesizarea priveste actul normativ in intregime, fiind retinute vicii de neconstitutionalitate „atat de natura extrinseca, cat si intrinseca”.

Sectiile Unite au retinut ca se impune ca CCR sa examineze daca dispozitiile actului normativ incalca prevederile art. l alin. 5 din Constitutia Romaniei, in componenta sa referitoare la calitatea legii, in special prin faptul ca procedura parlamentara s-a derulat cu incalcarea prevederilor constitutionale referitoare la ordinea sesizarii camerelor Parlamentului in ceea ce priveste reglementarea unor aspecte tinand de autoritatea judecatoreasca.

Decizia luata de Parlament privind eliminarea pensiilor speciale este trista si stupefianta, declarase miercuri presedintele inaltei Curti de Casatie si Justitie, Alina Corbu.

ICCJ mai reclama omisiunea aprobarii unei modificari a Statutului deputatilor si senatorilor in sedinta comuna a celor doua Camere, incalcarea principiului bicameralismului, caracterul „incoerent si lipsit de previzibilitate” al procesului legislativ, caracterul „lacunar” si vidul legislativ creat in conditiile in care acelasi proiect de lege face referire la reglementarea in termen de sase luni a unor scheme de pensii ocupationale, discrepanta dintre intentia legiuitorului si realitatea reglementarii, deficiente privind activitatea de documentare si nerespectarea jurisprudentei Curtii Constitutionale.

„incalca principiul independentei judecatorilor, consacrat de art. 124 alin. (3) din Constitutie, si afectarea statutului constitutional al procurorilor, reglementat prin art.l32 alin.(l) din Constitutie, cu referire la art.l alin.(3) din Constitutie, in special prin nesocotirea aspectelor statuate in jurisprudenta Curtii Constitutionale (Decizia CCR nr.20/2000, Decizia CCR nr.873/2010), jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (…), precum si documente internationale adoptate de catre ONU, Consiliul Europei, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, Conferinta Presedintilor de Instante Supreme din Europa Centrala si de Est si neluarea in considerare a regimului de incompatibilitati si interdictii prevazut de lege pentru aceste categorii profesionale”, se mai arata in comunicat.

Alte critici se refera la incalcarea prevederilor art. 147 din Constitutie, care consacra caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale, dar si la incalcarea principiului nediscriminarii, „in special prin introducerea unui element de discriminare in cadrul corpului magistratilor, intre magistratii civili si cei militari”, precum si in cadrul familiei ocupationale care are printre atributii protejarea ordinii publice.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 247 voturi „pentru”, niciun vot „contra” si 21 de abtineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Documentul prevede eliminarea pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor si politistilor.

Si conducerea CSM a cerut sa fie primita de presedintele Klaus Iohannis, ca sa se planga de legea adoptata marti de Camera Deputatilor prin care se vor desfiinta pensiile magistratilor in cazul in care seful statului va promulga legea. intalnirea va avea loc joi, la Palatul Cotroceni.