Hamas a lansat peste 100 de rachete peste Tel Aviv, dupa ce Israel a distrus o cladire de zece etaje din Gaza

39

Miscarea islamista Hamas a anuntat marti seara ca a lansat 130 de rachete in directia metropolei israeliene Tel Aviv, unde au sunat sirenele, relateaza AFP.

Statele Unite au cerut marti Israelului si palestinienilor sa evite uciderile „profund regretabile” in randul civililor, dupa atacuri ale statului evreu lansate in represalii la atacurile cu rachete din Fasia Gaza, relateaza AFP, conform ziare.com

Loading...

„Pierderea de vieti de partea israeliana, pierderea de vieti de partea palestiniana, este ceva ce regretam profund (…). Orice deces in randul civililor este profund regretabil, fie ca este vorba de palestinieni sau israelieni”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Ned Price.

„Israelul are dreptul sa se apere, dar in acelasi timp regretam informatiile despre decesele civililor si dorim ca aceasta sa inceteze”, a insistat el. „Nu vrem sa vedem provocari. Provocarile pe care le-am vazut au dus la pierderi de vieti si este profund regretabil”, a indicat purtatorul de cuvant.

Atacurile cu rachete ale miscarii islamiste Hamas spre Israel si loviturile aeriene israeliene asupra Fasiei Gaza au continuat marti, fiind cea mai grava izbucnire a violentelor din ultimii ani, in pofida cererilor repetate la dezescaladare din partea Statelor Unite si a comunitatii internationale. Premierul israelian a promis ca va intensifica atacurile impotriva Hamas.

Ned Price a condamnat inca o data atacurile cu rachete lansate de Hamas, calificate drept „atacuri teroriste oribile”, si a aparat inca o data dreptul Israelului la autoaparare. El a afirmat de asemenea ca palestinienii au „dreptul la securitate”.

Seful diplomatiei americane, Antony Blinken, a avut marti o convorbire cu omologul sau israelian Gaby Ashkenazi pentru a „reitera acest mesaj important pentru dezescaladare”, potrivit purtatorului sau de cuvant.

„Continuam sa facem apel la calm, continuam sa lansam un apel tuturor partilor la dezescaladare si sa manifeste retinere in actiunile lor”, a adaugat Ned Price.

La randul sau, premierul canadian Justin Trudeau a cerut, de asemenea, marti o „dezescaladare imediata”. „Violenta si atacurile trebuie sa inceteze”, a declarat el presei.

„Atacurile cu rachete din partea Hamas sunt absolut inacceptabile. De asemenea, suntem profund preocupati de coloniile ‘israeliene’ si ‘expulzarile palestinienilor’ „, a adaugat premierul canadian.

Premierul Netanyahu a rugat populatia civila sa ramana in zonele protejate si sa urmeze cu strictete instructiunile autoritatilor.

„Va rog pe toti, fara exceptie, sa urmati cu strictete instructiunile Armatei – sa stati in zonele protejate – acest lucru este in mod clar salvator de vieti. Va mai spun un lucru in aceasta seara, aceasta campanie este de lunga durata. Cu hotarare, unitate si putere, vom restabili securitatea cetatenilor Israelului”, a transmis Benjamin Netanyahu, marti seara, pe Facebook.

Armata israeliana le-a transmis cetatenilor din Fasia Gaza ca ataca depozitele de arme ale Hamas, ascunse in cladirile civile din Gaza:

„Desi Hamas vrea sa va puna in pericol, va indemnam sa stati departe de locurile de armament ale Hamasului si sa ramaneti in siguranta. Scopul nostru este doar sa atacam teroarea”.

Autoritatile israeliene au suspendat marti seara zborurile catre Aeroportul International Ben-Gurion din Tel Aviv ca urmare a unui intens atac cu rachete lansate din Fasia Gaza de catre islamisti ai Hamas spre metropola israeliana, relateaza AFP.

„In cursul atacurilor intense (…), au fost oprite decolarile pentru a proteja cerul tarii”, a declarat pentru AFP Ofer Lefler, purtatorul de cuvant al aviatiei civile israeliene.

O femeie a fost ucisa marti seara langa Tel Aviv in cursul atacurilor cu rachete lansate de catre Hamas impotriva metropolei din statul evreu, a anuntat politia israeliana.

Decesul creste la trei numarul persoanelor ucise marti in Israel in atacurile cu rachete din Fasia Gaza. Potrivit armatei israeliene, peste 500 de rachete au fost lansate de luni seara spre Israel de diferite grupuri armate palestiniene din Gaza.

Hamas a indicat ca a lansat atacurile in reactie la distrugerea de catre armata israeliana, in Gaza, a unei cladiri cu 10 etaje, imobil in care se aflau birouri ale unor lideri ai miscarii islamiste armate palestiniene.

Cladirea cu zece etaje aflata in centrul orasului Gaza, in care se aflau birouri ale unor oficiali ai Hamas, a fost complet distrusa marti seara in urma unei lovituri aeriene israeliene, relateaza AFP.

Constructia situata la malul marii, s-a prabusit dupa ce a fost vizata de un atac aerian, in timp ce aviatia israeliana si-a intensificat atacurile in Fasia Gaza impotriva pozitiilor miscarii Hamas care continua sa lanseze rachete in spre statul evreu.

„Una dintre cele peste 130 de rachete care tocmai au fost lansate din Gaza spre Tel Aviv si centrul Israelului a lovit un autobuz civil. Intentiile Hamas sunt clare: ucideti civili israelieni. Nu vom sta si vom lasa acest lucru sa se intample”, se arata intr-o postare pe Twitter a Fortelor Armate Israeliene.

Israelul a anuntat ca isi va „intensifica” atacurile impotriva Hamas, a avertizat marti premierul Benjamin Netanyahu dupa moartea a doua israeliene in urma unor tiruri de rachete dinspre Fasia Gaza, enclava palestiniana aflata sub controlul acestei miscari islamiste armate, transmite AFP.

„Incepand de ieri (luni), armata a intreprins sute de atacuri impotriva Hamas si a Jihadului Islamic in Gaza (…) Si ne vom intensifica si mai mult puterea atacurilor”, a afirmat Netanyahu intr-o inregistrare video difuzata de serviciile sale, in care a prevenit Hamas ca „va lua o bataie la care nu se asteapta”.