Guvernul PSD vrea pensii speciale pentru primari! Codul Admnistrativ, declarat neconstitutional, ar putea fi adoptat prin OUG!

9

Dupa bataia incasata la alegerile eurorparlamentare PSD cauta o solutie pentru a recupera la alegerile locale si parlamentare, unde primarii au un rol determinant. Astfel, Executivul vrea sa le faca o surpriza placuta alesilor locali. Codul Administrativ, care cuprinde prevederea legata de introducerea pensiilor speciale pentru alesii locali, a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale. Guvernul vrea sa adopte acest Cod prin Ordonanta de Urgenta, desi legea nu a trecut de controlul de constitutionalitate, dupa adoptarea in Parlament, anul trecut. Interesant este ca cel care a coordonat comisia speciala pentru Cod a fost chiar actualul presedinte al Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.

Loading...

Codul Administrativ pastreaza pensiile speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a publicat, in transparenta decizionala, textul Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) privind Codul administrativ al României. in Cod se precizeaza ca „primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, beneficiaza de indemnizatie pentru limita de vârsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de vârsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare. (3) Cuantumul indemnizatiei pentru limita de vârsta prevazut la alin.(1) se acorda in limita a 3 mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. (…) (7) Indemnizatia pentru limita de vârsta se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public”, arata textul OUG. Alte prevederi din noul Cod Administrativ se refera la hotarârile privind administrarea patrimoniului, care se adopta cu majoritatea absoluta a consilierilor locali in functie. Sunt, deasemenea, si o serie de reglementari cu privire la persoanele care au dreptul sa aiba un cabinet sau cancelarie in subordine, printre care se numara primari, viceprimari, dar si premierul, vicepremierul, ministrul sau secretarul din stat din cadrul Executivului.

„Din discutiile cu primarii am inteles interesul major pentru Codul administrativ. Vreau sa ii asigur pe toti primarii, indiferent de culoare politica, pentru ca vor beneficia toti, ca voi da Codul administrativ prin ordonanta de urgenta, pentru ca am convingerea ca acesta va aduce ordine in sistemul administrativ”, spunea premierul Viorica Dancila, intr-o conferinta de presa sustinuta la Frasin, in judetul Suceava, in campania electorala. intrebata când va fi adoptat actul normativ, premierul a raspuns: „Probabil iunie – iulie, dupa alegeri, nu as vrea sa se interpreteze ca am dat acest… Nu il vom da inainte pentru a nu crea anumite interpretari, il vom da dupa alegeri”. Asociatia Municiilor din România (AMR) a transmis Guvernului ca este de acord cu adoptarea in procedura de urgenta a Codului administrativ, depunând si câteva observatii la actul normativ. in noiembrie 2018, judecatorii CCR au admis sesizarea presedintelui Klaus Iohannis si a Opozitiei cu privire la introducerea pensiilor speciale si articolul privind folosirea limbii minoritatilor in administratia locala sunt neconstitutionale.