Guvernul prelungeste starea de alerta! Ludovic Orban: Nu introducem nicio restrictie noua

24

Ludovic Orban a anuntat, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri, ca Executivul va adopta proiectul de Hotarare privind prelungirea starii de alerta si masurile care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Premierul a spus ca nu va fi introdusa nicio restrictie, dar ca va astepta pana ce legea care urmeaza sa fie votata miercuri in Senat privind carantina si izolarea sa fie promulgata de presedinte si sa intre in vigoare inainte de a o reintroduce in Hotararea Guvernului.

„Acum am vorbit la telefon si in sfarsit am o veste buna, domnule Arafat, stimati colegi. Se pare ca s-au inteles in Comisie si vor finaliza raportul la lege (privind carantina si izolarea – n.red.) si astept sa fiu informat cand este convocat plenul pentru a participa la plen ca sa sustin proiectul de lege in plen.

Loading...

Practic, nu introducem nicio restrictie noua (la HG pentru prelungirea starii de alerta – n.red.). Pastram acelasi dispozitiv. Singura problema pe care o avem pana sa se aprobe legea (privind carantina si izolarea – n.red.) este ca va trebui sa scoatem din Anexa 3 textul legat de izolare si carantinare si sa-l introducem imediat dupa intrarea in vigoare a legii. O sa facem o sedinta de Guvern extraordinara.

Avem un oarecare temei legal in legea 55, articolul (5), numai ca in decizia CCR exista referire la procedurile prin care se realizeaza deciziile de izolare, carantinare, sa nu avem niciun fel de discutie pe tema asta. Prefer sa asteptam votarea legii, promulgarea de catre presedinte, publicarea in Monitorul Oficial, intrarea in vigoare si imediat sa facem o sedinta de Guvern pentru a reintroduce in anexa 3 masura izolarii si carantinarii”, a declarat Ludovic Orban, conform Digi24.

De asemenea Executivul va adopta in sedinta si raportul privind actiunile intreprinse pe perioada starii de urgenta (16 martie-15 mai), care va fi transmis Parlamentului.

Ludovic Orban i-a multumit vicepremierului Raluca Turcan pentru coordonarea echipei de elaborare a raportului si a spus ca este un document „extrem de voluminos”.

„Este rezultatul tuturor ministerelor care au fost implicate in gestionarea crizei sanitare si economice pe toata perioada starii de urgenta. Este un raport extrem de amplu, temeinic si care reflecta munca Cabinetului pe care dvs il conduceti. Are 233 de pagini. Este focalizat pe 14 domenii”, a spus Raluca Turcan.