Guvernul Citu vrea sa elimine voucherele de vacanta pentru bugetari in acest an

108

Guvernul pregateste adoptarea unei ordonante de urgenta prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subventii si indemnizatii acordate angajatilor din sectorul bugetar. Potrivit surselor guvernamentale prin aceasta OUG ar fi vizata eliminarea voucherelor de vacanta, masura prin care s-ar face economii la bugetul de stat de circa 1,2 miliarde de lei.

Ordonanta ar urma sa fie adoptata miercuri si sa reprezinte doar un prim pas pentru reducerile bugetare anuntate. Premierul a anuntat luni, 8 februarie, in sedinta Biroului Politic National ca nu se vor mai acorda vouchere de vacanta in acest an pentru bugetari. Anul acesta se vor folosi doar voucherele de vacanta acordate in 2019 si 2020 care nu au fost folosite, urmand ca din 2022 sa se reia acordarea acestora, daca bugetul o va permite.

Loading...

Totodata, sporurile pentru angajatii din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajatilor din prefecturi vor fi eliminate si va fi redusa indemnizatia de hrana pentru anumite categorii de bugetari, argumentul guvernului fiind acela ca unii dintre ei primesc indemnizatii de hrana egale cu doua salarii minime pe economie. Costurile totale pentru indemnizatiile de hrana s-ar ridica la 800 milioane de lei.

Si transportul gratis pentru studenti ar urma sa fie limitat, probabil prin impunerea unui numar maxim de calatorii, transmite Digi24.

Inainte de a se intalni cu conducerea PNL, premierul a declarat ca Legea bugetului este finalizata si va fi facuta publica marti sau miercuri dimineata cel tarziu, iar tinta de deficit ramane asumata la „7 – 7,1%”.

„Va fi in dezbatere publica maine sau poimaine. Am avut de clarificat cateva masuri, care vor fi printr-o ordonanta de urgenta sau amendamente in Parlament, cu cei de la coalitie, cu coalitia de guvernare. Legea bugetului este finalizata, va fi in transparenta publica maine sau miercuri dimineata, cel mai tarziu”, a afirmat Florin Citu la Parlament, intrebat despre Legea bugetului de stat.

Premierul a precizat ca tinta de deficit asumata prin proiectul Legii bugetului este intre „7% si 7,1%”. Citu a spus ca, deocamdata, nu a primit planurile de restructurare de la companiile de stat cu pierderi.

„Si v-am spus ca restructurarea se poate face in doua feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am facut anul trecut, limitam subventiile numai catre companiile care sunt profitabile si celelalte trebuie sa vina cu un plan de restructurare”, a explicat Citu.

Intrebat despre sporurile din sectorul bugetar, Citu a mentionat: „Despre aceste amendamente vorbim, ele exista, ori prin ordonanta, ori vor fi in Parlament, e vorba de o plafonare in acest moment, dar urmeaza o Lege a salarizarii care va lega sporurile de performanta in sectorul bugetar”.

De asemenea, premierul a confirmat ca va reduce subventia publica pentru partide.