Guvernarile PSD au gonit romanii peste hotare. Raport OCDE: Diaspora romaneasca este a cincea cea mai numeroasa din lume!

10

Diaspora romaneasca este a cincea cea mai numeroasa din lume. Tot mai multi romani parasesc tara. Datele sunt confirmate oficial acum in primul raport complex care face o radiografie a diasporei romanesti, realizat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica la comanda Ministerului de Externe.

Loading...

Potrivit studiului, in 2015 – 2016, 3,4 milioane de romani cu varsta peste 15 ani traiau in strainatate, in tari membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Am ajuns ca in 2018, sa mai fim in tara doar 19,5 milioane fata de 22,4 cati eram in 2000.

Diaspora romaneasca este astfel a cincea cea mai numeroasa dupa tari furnizoare de emigranti precum Mexic, China, India si Polonia.

Diferenta majora este insa ca dupa rata de emigrare, adica numarul celor care parasesc tara anual, Romania este pe primul loc inaintea unor tari cu diaspore mai mari, cum ar fi Mexic, Polonia, Maroc sau Marea Britanie.

Cei mai multi romani au plecat in pribegie in anul 2007, odata cu intrarea in Uniunea Europeana: 560.000 de persoane. Daca in acelasi an, multi alegeau Italia sau Spania, odata cu criza din 2008 – 2009, romanii s-au indreptat mai ales spre Germania si ulterior spre Marea Britanie.

Pentru prima data, acest studiu face o radiografie a nivelului de pregatire a fortei de munca ce provine din Romania. Astfel, cei mai multi dintre cei care au plecat, adica 77% au cel mult studii primare si medii.

De precizat este ca doar Serbia are un procent mai mare de emigranti slab pregatiti. 6 din 10 romani fara pregatire prea multa au ajuns in Italia sau in Spania.

La polul opus, din cei peste 23% de emigranti cu studii superioare, cei mai multi au ales in ordine Germania, Statele Unite, Marea Britanie sau Canada.

In aceste conditii, nu e de mirare ca 39.000 de asistente medicale si peste 20.000 de doctori lucreaza oficial in strainatate.

Iar emigratia din Romania nu da semne de scadere, dimpotriva. intre 2009 si 2018, 26% dintre romani au spus ca si-ar dori sa plece in strainatate daca apare o oportunitate. Studiul i-a luat in considerare doar pe romanii de peste 15 ani care muncesc legal in tarile de adoptie, arata stirileprotv.