Google da o noua lovitura! A creat primul computer cuantic, mai puternic decat orice alt supercalculator!

5

Compania Google sustine ca a construit primul calculator cuantic, care poate efectua operatii matematice dincolo de abilitatile celor mai multe dintre actualele supercomputere. Este un moment crucial, anticipat de mult timp de cercetatori, informeaza cotidianul Financial Times.

Loading...

Un document elaborat de specialisti Google obtinut de FT, postat cu cateva zile inainte pe un site al NASA, arata ca procesorul computerului a putut efectua in doar trei minute si 20 de secunde un calcul care pentru cel mai avansat computer clasic actual, numit „Summit”, ar necesita aproximativ 10.000 de ani.

Specialistii Google afirma ca acest lucru inseamna ca a fost atinsa „suprematia cuantica” – adica posibilitatea computerelor cuantice de a efectua operatii matematice imposibile pana acum.

„Acest avans semnificativ comparativ cu toti algoritmii clasici cunoscuti ofera o atingere experimentala a suprematiei cuantice in privinta unei operatii computerizate si anunta inceputul mult anticipatei paradigme de programare. Din ceea ce stim, acest experiment marcheaza primul calcul care poate fi efectuat doar pe un procesor cuantic”, au scris autorii.

Sistemul poate efectua doar un singur calcul, de tip tehnic, explica specialistii, astfel ca mai sunt necesari ani pana la utilizarea computerelor pentru rezolvarea unor probleme la nivel practic.

Dar specialistii Google considera ca este „un moment crucial spre programarea complet cuantica”. De asemenea, ei anticipeaza ca puterea computerelor cuantice se va extinde in mod „dublu exponential” comparativ cu Legea lui Moore, aplicabila sistemelor cu circuite integrate in prima era a computerelor.

Chiar daca exista deja prototipuri ale asa-numitelor computere cuantice, dezvoltate de companii precum IBM sau firme de tip start-up de genul Rigetti Computing, acestea pot efectua doar sarcini similare cu cele realizate de computerele clasice, dar mai rapid. Computerele cuantice vor avea functii care depasesc fizica clasica, oferind avansuri exponentiale. Un raport elaborat in anul 2018 de Boston Consulting Group arata ca acestea ar putea „schimba mizele in domenii precum criptografia sau chimia (in stiintele practice, agricultura si industria farmaceutica), in plus, in inteligenta artificiala, in deprinderea de cunostinte de catre sistemele automatizate, in logistica, productia industriala, finante si energie”.

O echipa a Google condusa de John Martinis, un fizician de la Universitatea California / Santa Barbara, preconiza ca va putea atinge suprematia cuantica la sfarsitul anului 2017. Dar sistemul construit, format din 72 de biti cuantici, s-a dovedit prea greu de controlat. Sistemul a fost modificat, fiind creat unul cu 53 de biti cuantici, numit Sycamore. Sistemul a primit sarcina de a demonstra ca un generator de numere aleatorii era intr-adevar aleatoriu. Chiar daca sarcina are putina aplicabilitate practica, specialistii Google afirma ca „alte utilizari initiale ale acestui sistem de programare” includ deprinderea automata de informatii, cazuri din stiintele practice si chimie.

„Este vorba de un moment semnificativ, este prima data cand cineva a aratat ca un sistem cuantic poate depasi computerele clasice. Este o realizare extraordinara”, apreciaza Steve Brierley, fondatorul firmei de tip start-up Riverlane.

Google nu a facut niciun comentariu pe aceasta tema.

Alti specialisti au avertizat ca suprematia cuantica nu trebuie supralicitata, argumentand ca sistemele cuantice nu vor depasi rapid computerele traditionale, astfel ca nu va fi o revolutie a programarii computerizate.