Gabriela Firea, primarul „voucher”, ofera 10 milioane de euro taximetristilor din bani publici sa-si ia masini noi! Taximetristii au afaceri de 30 de milioane de euro

14

Consilierii municipali au adoptat, astazi, proiectul de hotarare al Gabrielei Firea numit „rabla taxi”. Potrivit acestui proiect, Primaria Capitalei va acorda 5500 de vauchere in valoare de cate 3000 de euro fiecare taximetristilor care detin masini poluante pentru a-si achizitiona masini cel putin Euro 6, hibride sau electrice. Anul viitor vor fi acordate 3000 de vauchere, iar in anul 2021 restul de 2500.

Loading...

Primarul General Gabriela Firea a explicat ca vaucherele sunt destinate atat companiilor de taxi, cat si celor 1000 de taximetristi independenti. De asemenea, vaucherele sunt destinate doar firmelor sau taximetristilor din Bucuresti, nu si celor din Judetul Ilfov, a dat asigurari edilul Capitalei. Masura este menita sa contribuie la efortul de imbunatatire a calitatii aerului. De acum inainte, nu vor mai fi admise numai taximetre Euro 6, hibride sau electrice. Taximetrele fac parte din sistemul de transport public, a subliniat Firea.

De asemenea edilul sef a mai tinut sa mai sublinieze ca aceasta masura nu este una singulara, ci se inscrie intre celelalte masuri dedicate imbunatatirii calitatii aerului, precum innoirea parcului STB. Gabriela Firea a mai explicat si ca imprumutul aflat pe ordinea de zi a sedintei de astazi nu este legat de vaucherele din programul rabla taxi, ci reprezinta o refinantare a unui imprumut mai vechi. Actuala administratie a platit 190 de milioane de euro din datoria publica a Bucurestiului.

Consilierul municipal Roxana Wring a afirmat ca acordarea vaucherelor pentru taximetristi ar putea constitui un ajutor de stat. Directorul Directiei de Transport a Primariei Capitalei a raspuns ca Municipalitatea va cere avizul Consiliului Concurentei asupra regulamentului de acordare a vaucherelor.

Ciprian Ciucu, consilier municipal PNL, a afirmat ca proiectul de hotarare nu a parcurs etapa dezbaterii publice. in plus, proiectul nu este insotit de un regulament de acordare a vaucherelor. Mai mult decat atat, serviciul de taximetrie din Bucuresti ar fi o rusine, iar Primaria Capitalei ar da bani firmelor de taxi jumatate din suma necesara pentru innoirea parcului auto, a sustinut Ciucu.