Gabriela Firea a bagat Bucurestiul in faliment si a ajuns la fundul sacului! Primarul Capitalei taie de la invatamant si spitale!

12

Bucurestiul se sufoca si se prabuseste la propriu in mandatul Gabrielei Firea. Primaria Capitalei vrea sa-si reduca, la jumatatea anului, bugetul de cheltuieli alocat pentru acest an cu 608,5 milioane lei (129 milioane euro), aproximativ 9% din bugetul alocat initial.

Loading...

La inceputul anului, primaria estimase un buget total al cheltuielilor pentru bugetul local de 6,865 miliarde lei. Acum, potrivit proiectului, primaria vrea sa reduca bugetul la 6,257 miliarde lei. Rectificarea arata o scadere importanta a veniturilor estimate pentru acest an.

Astfel, la inceputul anului, institutia estima venituri de 6,822 miliarde lei, iar acum, estimarea este redusa la 6,213 miliarde lei. Pe langa salarii, alte cheltuieli importante sunt reduse de la ”bunuri si servicii”, minus 31,1 milioane lei, din care numai bugetul pentru reclama si publicitate sufera o reducere de 2,5 milioane lei. in plus, bugetele alocate deplasarilor interne si internationale sufera o reducere totala de 2,8 milioane lei.

Totodata, este redus cu 10 milioane lei bugetul alocat pentru lucrarile de consolidare si reabilitare a fostului sediu din Bd. Regina Elisabeta 29-31 al Primariei Sectorului 5, cladire monument istoric. Mai mult, este redus bugetul alocat pentru ordine publica cu 8,34 milioane lei, din care cel alocat politiei locale este taiat cu 3,445 milioane lei.

Totodata, suma alocata protectiei civile si protectiei impotriva incendiilor este taiata cu 4,9 milioane lei. Un alt buget redus considerabil, minus 35,681 milioane lei, este cel alocat invatamantului. Din acesta, 8 milioane lei sunt taiate din suma alocata constructiei de gradinite.

O reducere importanta este la sectiunea ”cultura, recreere si religie”, unde suma totala este redusa cu 90,28 milioane lei, aproape 12%. La sanatate, bugetul este redus cu 11 milioane lei, fiind afectata suma alocata Spitalului Metropolitan.

Suma alocata pentru ”locuinte, servicii si dezvoltare publica” este redusa cu 87,25 milioane lei. Din aceasta suma, 26,26 milioane lei sunt reduse din bugetul alocat dezvoltarii de locuinte, iar 21 milioane lei din cheltuielile pentru reteaua de alimentare cu apa.

Bugetul alocat subventiilor pentru energia termica este redus cu 300 milioane lei, 37% din total. Bugetul alocat modernizarii si reabilitarii strazilor este, de asemenea, redus cu 53,6 milioane lei. Sunt reduse sumele alocate pentru modernizarea infrastructurii in Piata Sudului si Piata Eroii Revolutiei. De asemenea, este redus bugetul alocat pentru strapungerea Buzesti-Uranus.

Primarul Capitalei Gabriela Firea a declarat in 10 iunie ca toate orasele si municipiile sunt intr-o situatie dificila din punct de vedere financiar si ca Guvernul Romaniei, ”cel care a fost condus de facto de fostul presedinte al partidului”, este vinovat.Ea a anuntat ca Primaria a solicitat un imprumut de la Trezorerie, precizand ca spera ca miercuri sa fie aprobat, ”pentru a plati o factura la gaze”.

Ulterior, mai multi primari s-au intalnit cu premierul Viorica Dancila pentru a incerca deblocarea situatiei.

Dupa ultima intalnire, primarul Sectorului 3, Robert Negoita, care este si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, afirma ca premierul s-a angajat ca banii care le-au fost opriti administratiilor locale pe primele trei luni ale anului sa fie recuperati la rectificarea bugetara, care ar putea avea loc luna viitoare.

“Am avut o discutie si avem angajamentul doamnei prim-ministru ca banii care ne-au fost opriti in afara discutiei initiale pe primele trei luni ale anului vor fi recuperati la rectificarea de luna viitoare sau cand va fi rectificarea bugetara. Asta este cel mai important aspect si avem si angajamentul doamnei prim-ministru ca vor da un comunicat de presa in acest sens. De asemenea, avem angajamentul doamnei prim-ministru referitor la efectele Ordonantei 114, care a facut ca multe dintre contractele noastre pe partea de investitii sa creasca. A zis ca vor analiza modalitatea de a ne compensa in vreun fel aceasta problema care se reflecta tot in buget”, a declarat, miercuri, Robert Negoita, dupa intalnirea reprezentantilor Asociatiei Municipiilor din Romania cu premierul Viorica Dancila.