Fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, condamnat la inchisoare cu executare, s-a predat la o sectie de politie din Bari (Italia). El era insotit de avocatul sau. „In dimineata de 4 februarie 2021, Politia Romana a fost informata, prin Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala – Biroul Sirene, de catre autoritatile italiene, ca, in cursul zilei de ieri, un barbat, de 42 de ani, urmarit la nivel international, s-a prezentat la o sectie de politie din Bari, insotit de avocatul ales.
Acesta a fost depus in Penitenciarul din Bari, in asteptarea prezentarii in fata instantei de judecata, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul Bucuresti.
In baza datelor furnizate de autoritatile din Italia, a fost informata instanta de judecata din Romania, care a emis mandatul european de arestare, pentru a traduce si transmite acest mandat catre instanta care va judeca si dispune asupra predarii catre Romania”, a anuntat Politia Romana.
Dragomir a fugit din Romania cu o zi inainte de a fi condamnat.
Fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a fost condamnat definitiv, in iunie 2020, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti la 3 ani si 10 luni de inchisoare in dosarul in care este acuzat, printre altele, de fals in inscrisuri si spalare de bani.
„Condamna pe inculpatul Daniel Dragomir la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. (…) Condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani. (…) Condamna pe acelasi inculpat la pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata. (…) Contopeste pedepsele anterior mentionate, urmand ca inculpatul Daniel Dragomir sa execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare, la care adauga sporul obligatoriu de 10 luni inchisoare (o treime din pedepsele care nu se executa), in final inculpatul avand de executat pedeapsa cea mai grea, de 3 ani si 10 luni inchisoare in regim de detentie”, se arata in minuta deciziei.
In acelasi dosar a fost condamnata si sotia fostului ofiter SRI, Marinela Zoica Dragomir, la 2 ani si opt luni de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta, spalare de bani, participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.
In schimb, instanta a stabilit ca Marilena Dragomir sa presteze munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada de 90 zile, in cadrul SPGC – Serviciul Public de Gospodarire Comunala sau in cadrul Primariei Pantelimon.
Totodata, magistratii au decis confiscarea de la fiecare dintre cei doi a cate 1.015.176,66 lei.
In decembrie 2016, Daniel Dragomir a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la un an de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii.
In schimb, el a fost achitat pentru celelalte infractiuni pentru care a fost trimis in judecata de DNA, respectiv uz de fals; spalare a banilor; folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
In acelasi dosar, atunci, Marinela Zoica Dragomir, sotia lui Daniel Dragomir, a fost condamnata tot la un an inchisoare cu suspendare.
Daniel Dragomir a devenit cunoscut dupa ce a fost arestat preventiv in septembrie 2016 pentru implicare in dosarul ‘Black Cube’ privind hartuirea sefei DNA de atunci, Laura Codruta Kovesi.
DNA sustine ca, in perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Daniel Dragomir, care indeplinea functia de sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul SRI, beneficiind de ajutorul sotiei sale, a pretins si a primit de la un administrator al unor societati comerciale (denuntator in cauza) suma totala de 2.030.353 lei, echivalent a 462.567 euro, compusa din: 1.648.400 lei (echivalent a 374.078 euro), suma primita in numerar intr-un cont bancar deschis pe numele altei persoane; 309.952 lei (echivalent a 70.575 euro), reprezentand finantarea cheltuielilor necesare infiintarii, dotarii si asigurarii functionarii unei societati comerciale, incluzand si un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne; 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentand salariul lunar de 8.000 lei, primit de sotia sa, in calitate de administrator al acestei firme nou infiintate.
Denuntatorul in acest dosar este omul de afaceri libanez Rami Ghaziri, care detinea Avicola Crevedia.
Procurorii declara ca aceste sume de bani au fost pretinse si primite de catre Daniel Dragomir pentru a-si folosi influenta asupra unor functionari publici, factori de decizie in cadrul Ministerului Finantelor, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Garzii Financiare.
Totodata, Daniel Dragomir i-a promis lui Ghaziri ca-i va determina pe acei functionari publici sa faca demersuri pentru rambursarea la timp, catre firmele libanezului, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.
Procurorii mai spun ca sotii Dragomir au transferat, succesiv, sumele de bani primite in conturi care le apartineau lor sau unor membri ai familiei, iar ulterior au constituit depozite si au cheltuit o parte din bani in interes personal, in scopul disimularii originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentand contravaloarea a 374.078 euro.
Pe de alta parte, in sarcina lui Daniel Dragomir s-a mai retinut ca a folosit date si informatii avand caracter clasificat in scopul obtinerii unor sume de bani si alte foloase necuvenite si a permis lui Ghaziri accesul la date care se refereau la activitatea infractionala derulata de acesta si grupul de firme apartinand acestuia.
In sarcina sotilor Dragomir s-a mai retinut ca, in cursul lunii noiembrie 2013, au determinat cu intentie doi martori sa semneze doua inscrisuri sub semnatura privata, in cunostinta de cauza, in care se atestau imprejurari necorespunzatoare adevarului.
Inscrisurile erau un contract de imprumut si o chitanta prin care, in mod nereal, se mentiona imprumutarea, respectiv restituirea sumei pretinse si primite, in numerar, de catre Daniel Dragomir in contul unei persoane din familia sa.