Fostul primar al Primariei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, luni, la opt ani si sase luni, iar cei trei patroni ai clubului au primit cate 11 ani si opt luni de inchisoare cu executare, in dosarul „Colectiv”. Decizia nu este definitiva.
Initial, instanta stabilise ca termen pentru a se pronunta in dosar data de 9 decembrie, insa a decis sa amane luarea unei decizii cu inca o saptamana. Dosarul a fost trimis in instanta in aprilie 2016, initial la Judecatoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucuresti.
La dosarul principal au fost atasate alte doua dosare intocmite de DNA.
In acest dosar sunt judecati cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, reprezentantii firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL – Daniela Nita si Cristian Nita si pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise, fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajati ai primariei – Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea, Ramona Sandra Motoc si pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei.
Procurorii au cerut pedepse maxime, de 15 ani
Tribunalul Bucuresti a finalizat dezbaterile in dosarul Colectiv la inceputul lunii decembrie, cand a fost discutata partea din dosar care se refera la pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei, acuzati ca au permis functionarea clubului, desi stiau ca localul nu are aviz de securitate la incendiu. Procurorul DNA a solicitat ca cei doi pompieri sa fie condamnati pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si uzurpare de calitati oficiale, iar pedepsele sa fie orientate spre maximum prevazut de legea penala, care este de 15 ani, potrivit Agerpres.
in ultimul cuvant in fata instantei, Antonina Radu a sustinut ca nu era in atributiile ei sa intocmeasca fise privind clubul Colectiv si a fost surprinsa cand a aflat acuzatiile care i se aduc in rechizitoriu.
„Aceasta tragedie mi-a marcat viata in cel mai rau mod posibil de la momentul arestarii. M-au luat ca pe ultimul criminal de la ISU, cu presa, cu alai. Tot ce a urmat a fost un cosmar pentru mine si pentru copilul meu, care avea 9 ani si care a realizat ce se intampla, pentru ca era o mediatizare excesiva. si la scoala a avut probleme. Acest cosmar sper sa se termine aici si sa dispuneti achitarea mea pentru ca faptele de care sunt acuzata nu au legatura cu tragedia de la Colectiv”, a spus Antonina Radu.
si celalalt pompier, George Matei, si-a sustinut nevinovatia si a declarat ca el nici nu stia ca exista clubul Colectiv si ca nu are nicio legatura cu izbucnirea incendiului.
„Ori de cate ori citesc rechizitoriul, nu inteleg de ce sunt acuzat. Ce inseamna intrare in legalitate? Nu inteleg ce vor sa spuna procurorii (…). Tavan din lemn si sa verific. Cum? Poate ca acel tavan din lemn avea termoprotectia aplicata, asta nu inseamna ca nu ia foc (…). Presa mi-a facut foarte mult rau. Eram arestat ca si cel mai mare pericol social existent. Eu nu aveam acces la rechizitoriu, presa il avea. Ulterior, am constatat ca domnul procuror mi-a inversat cuvintele. DNA a zis ca s-a transcris gresit. Cum sa spui asa ceva? Scria in presa ca stiam de existenta clubului. Nu e adevarat. M-au afectat foarte mult lucrurile astea. Nu m-a ascultat nimeni. Mi-am schimbat perceptia pentru ca am avut de a face cu sistemul DNA, sa-ti truncheze conversatia, sa te acuze, sa te agate asa, cate un pic, ca sa arate ca tu esti vinovat. Nu e corect sa lucrezi in halul acesta, nu e normal sa prezinti asa lucrurile, fara sa stii ce inseamna legislatia privind securitatea la incendiu. ISU nu da autorizatie de functionare. De ce sa ma acuzi ca am permis functionarea clubului?”, a spus George Matei.
La termenele precedente, procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – la cate 12 ani si 10 luni inchisoare pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca.
Procurorii au mai cerut ca Daniela Nita – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – sa fie condamnata la 14 ani si 6 luni inchisoare, iar pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise, la cate 12 ani si 10 luni inchisoare. De asemenea, Cristian Nita sa fie condamnat la cinci ani inchisoare pentru tainuirea unor probe.
De asemenea, reprezentantii Parchetului au cerut aplicarea unor amenzi maxime pentru SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa.
Procurorii au mai cerut condamnarea fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 15 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv. Aceeasi pedeapsa a fost ceruta pentru trei functionari din Primarie – Aurelia Iofciu (sef al Serviciului autorizari comerciale), Larisa Luminita Ganea (consilier superior), Ramona Sandra Motoc (referent superior).
si Cristian Popescu Piedone a sustinut ca este nevinovat, declarand in instanta ca daca in seara incendiului in club ar fi fost copiii sai ar fi spus la fel ca si acum, si anume ca nu a gresit. „in educatia pe care am primit-o am invatat sa spun adevarul, sa nu mint si sa recunosc unde am gresit. Am spus adevarul si nu am ce sa recunosc pentru ca in situatia de fata nu am gresit cu nimic. Daca in seara aceea in club erau si copiii mei, la fel v-as fi spus, ca nu am gresit. Daca cineva ma considera vinovat, sa ii considere si pe cei peste 300 de primari care au semnat la fel ca mine”, a spus fostul primar al Sectorului 4.
Partile civile din dosar – familiile celor decedati, dar si persoanele ranite – au solicitat ca inculpatii sa plateasca, in solidar cu institutii publice, printre care si Primaria Sectorului 4, despagubiri uriase, care se ridica la sute de milioane de euro.
Dosarul Colectiv a fost trimis in instanta de catre Parchetul General in aprilie 2016, initial la Judecatoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucuresti. La dosarul principal au fost atasate alte doua dosare intocmite de DNA.
Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedura, iar judecatorul desemnat initial sa se ocupe de acest caz a iesit la pensie, fiind inlocuit in octombrie 2018 de Mihai Balanescu. Noul judecator a promis ca va grabi solutionarea dosarului, in fiecare saptamana fiind audiati zeci de martori si victime.