Fostul ministru de Externe, Teodor Melescanu, anchetat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului! Ce facea pe 19 si 20 decembrie 1989 trimisul lui Ceausescu!

10

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) s-a autosesizat in privinta activitatii lui Teodor Melescanu in zilele de 19 si 20 decembrie 1989, cand acesta ar fi participat „dezinformarea” propagata de regimul Ceausescu in randul diplomatilor straini, potrivit unui comunicat al institutiei.

Loading...

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la imprejurarile si conditiile in care domnul Melescanu Teodor Viorel a actionat, ca reprezentant al delegatiei romane la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, in contextul savarsirii de infractiuni contra umanitatii de catre autoritatile regimului comunist in timpul evenimentelor de la Timisoara, soldate cu numeroase pierderi de vieti omenesti si ranirea grava a multor persoane”, a transmis ICCMER intr-un comunicat de presa.

„Potrivit telegramelor diplomatice, Melescanu Teodor Viorel ar fi participat, in calitate oficiala, la dezinformarea si diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea in eroare a reprezentantilor diplomatici prezenti la eveniment cu privire la crimele si abuzurile savarsite la Timisoara, plasand infractiunile comise de reprezentantii comunisti in categoria „zvonurilor colportate in scopuri dusmanoase” si a „stirilor de presa neconfirmate”, se mai arata in comunicat.

Analizand faptele cu posibile consecinte penale savarsite de Teodor Melescanu, IICCMER a declansat procedura de investigatie specifica.

„In cauza au fost dispuse cercetari ale documentelor de arhiva si identificare de martori, urmand a fi administrate probe si derulate alte activitati specifice activitatii de investigatii a IICCMER”, mai precizeaza sursa citata.

in cazul in care vor fi identificate indicii concrete privind savarsirea unor fapte de natura penala, IICCMER poate notifica organele competente, urmand sa transmita Ministerului Public toate datele si probele rezultate in urma cercetarilor.

Potrivit cadrului legal de functionare, Institutul este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist in Romania, precum si sesizarea organelor in drept in acele cazuri in care sunt depistate situaţii de incalcare a legii.

In 20 decembrie 1989, Melescanu s-a opus „dur” pastrarii unui moment de reculegere la Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, in memoria victimelor represiunii manifestatiilor de la Timisoara, conform unui document diplomatic american, publicat de jurnalistul canadian Stanley Tromp.

Melescanu a catalogat drept nefondate informatiile din presa occidentala despre evenimentele sangeroase din Romania, potrivit Libertatea.