Fostul baron Aristotel Cancescu, condamnat la inchisoare cu executare!

15

Aristotel Cancescu, fost presedinte al CJ Brasov, si fostul deputat Ion Dinita au fost condamnati joi de judecatorii Tribunalului Brasov la inchisoare cu executare. Cancescu a primit 7 ani de inchisoare cu executare, iar Ion Dinita a incasat 4 ani de inchisoare cu executare.

Sentintele pot fi atacate cu recurs in zece zile.

Loading...

Cancescu a fost acuzat de DNA de abuz in serviciu si instigare la aceeasi infractiune, luare de mita, spalare de bani si trafic de influenta. In acelasi dosar, Ion Dinita a fost acuzat pentru complicitate la abuz in serviciu, dare de mita si spalare de bani.

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit rechizitoriul citat intr-un comunicat DNA:

Obiectul dosarului il reprezinta fapte desfasurate in perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014, fiind legate de activitatea inculpatilor Cancescu Adrian Aristotel, presedintele al Consiliului judetean Brasov si Ispas Radu Petru, administrator public al judetului Brasov, care si-au folosit functia publica de autoritate locala pentru interesele proprii si ale firmelor SC Gotic SA si SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care le administrau. Aceste doua firme ‘de casa’ detineau cvasi ‘totalitatea contractelor derulate cu CJ Brasov, intrucat le erau acordate preferential, prin incredintare directa, ca urmare a dispozitiei inculpatului Cancescu Andrei Aristotel.

Concret, in perioada 2006 -2007, in urma desfasurarii procedurilor de achizitie publica – licitatie deschisa, Consiliul Judetean Brasov, reprezentat de inculpatul Aristotel Cancescu, a incheiat doua contracte cu societatea comerciala Gotic SA Brasov, declarata castigatoare a licitatiilor, reprezentata de inculpatul Dinita Ion, in calitate de director general.

Aceste contracte aveau ca obiect intretinerea, reparatia si salubrizarea drumurilor judetene (contractul de achizitii publice nr. 69/20.09.2007) si executia, finalizarea si intretinerea drumului Rupea – Racos (contractul de achizitii publice nr. 8798/10.11.2006).

Contractul de concesiune nr. 69/20.09.2007 – privind lucrarile de intretinere, reparatii si salubrizare a drumurilor judetene din Brasov (intretinere si salubrizare in sezonul rece – deszapeziri precum si intretinerea si reparatii pe timp de vara) a fost incheiat pe o perioada de 6 ani, avand o valoare totala de 9.724.823.3 lei cu TVA (8.180.523,78 lei plus TVA).

Desi in cuprinsul documentului nu erau prevazute modalitati concrete de modificare a pretului contractului de achizitie publica, acesta a fost modificat de cinci ori, in perioada 2008-2012.

Urmare a acestor majorari nelegale, valoarea totala a contractului a ajuns la suma de 101.750.482,28 lei cu TVA, fata de valoarea initiala de 9.724.823,30 lei cu TVA, inregistrandu-se o crestere cu 1.046,29 %.

Actele aditionale au fost semnate de inculpatii Cancescu Aristotel Adrian, Cirica Emil, Aurelia Popescu si alte persoane, din partea Consiliului Judetean Brasov, iar din partea firmei Gotic SA de catre inculpatul Dinita Ion. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul celui de-al doilea contract, in valoare de 14.064.497,52 lei cu TVA, pretul acestuia fiind modificat prin trei acte aditionale, in perioada 2008-2010, semnate de inculpatii Cancescu Aristotel Adrian, Ispas Radu, Aurelia Popescu, Costea Viorel si alte persoane, iar din partea firmei Gotic SA de catre inculpatul Dinita Ion.

Actualizarea pretului s-a facut in urma unei intelegeri frauduloase intre inculpatii Dinita Ion si Cancescu Aristotel Adrian, fara a exista vreun temei de fapt sau de drept pentru aceasta, urmarindu-se doar ca primul sa obtina necuvenit o importanta suma de bani din fondurile publice.

De mentionat este faptul ca ultimul act aditional a fost incheiat in realitate dupa ce contractul expirase, iar apoi a fost antedatat.

Desi lucrarile au inceput efectiv abia in martie 2007, cu alta tehnologie decat cea prevazuta in documentatia achizitiei publice, au fost intocmite situatii de lucrari de catre constructorul SC GOTIC SA, care au fost apoi facturate de constructor si achitate de Consiliul Judetean Brasov la nivelul sumei de 1.012.612,16 lei cu organizare de santier si TVA.

Facturile au fost platite prin ordine de plata semnate de inculpatul Cancescu Aristotel, iar din inscrisurile depuse la dosar de Consiliul Judetean a rezultat ca la decontarea acestor sume de bani au stat situatii de lucrari si centralizatoarele lunare intocmite de executantul SC Gotic SA, semnate din partea acesteia de inculpata Gheorghies Maria. Totodata aceste documente au fost semnate de inculpatul Botoman Ioan in calitate de diriginte de santier, precum si de inculpatul Costea Viorel, in calitate de director al D.A.D.P. din cadrul CJ Brasov.

Aceste rapoarte atestau date neconforme realitatii, intrucat lucrarile mentionate nu fusesera realizate. Imediat dupa atribuirea catre SC GOTIC SA a contractului de achizitii publice nr. 8798/10.11.2006, au fost virate, cu titlu de servicii publicitate si reclama, in perioada in perioada ianuarie 2006 – decembrie 2007, importante sume de bani ce au totalizat 1.160.979 lei, catre SC CANARIS SRL, societate detinuta de Cancescu Aristotel Adrian.

Toate cele 26 de contracte de publicitate au fost semnate din partea SC CANARIS SRL de catre inculpatul Rusu Bogdan Aurelian, director al societatii.

In realitate, contractele susmentionate sunt fictive, nu au fost executate vreodata, scopul acestora fiind doar acela de a disimula adevarata natura a sumelor de bani virate de catre inculpatul Dinita Ion, respectiv foloase necuvenite date inculpatului Cancescu Aristotel, pentru ca acesta din urma sa ii atribuie contracte de achizitii publice, in calitatea sa de presedinte al CJ Brasov.

In perioada 2007 – 2008 intre Consiliul Judetean Brasov si SC Ramb Sistem SRL, administrata de inculpatul Bagiu Gabriel au fost incheiate contractele cu nr. 638/29.01.2007 pentru realizarea investitiei ‘Reabilitare, amenajare refunctionalizare Complex de agrement Tampa’, in valoare de 8.082.044,56 lei si 56/4266 in valoare de 1.739.762,10 lei privind realizarea investitiei ‘Amenajare suprafete de joc – terenuri sportive la Liceul Andrei Saguna’.

Contractul cu nr. 638/29.01.2007, a fost semnat, din partea judetului Brasov, de inculpatul Cancescu Aristotel si de inculpata Popescu Aurelia,in calitate de director economic, inculpatul Emil Cirica, in calitate de director executiv DIUAT. Desi la punctul 20 din contract referitoare la ‘ajustarea pretului contractului’ s-a mentionat in mod expres ca ‘nu se accepta actualizarea valorii contractului’, acest document a fost suplimentat prin actul aditional nr. 2/12.06.2008 cu inca 5.577.621,90 lei.

Consiliul Judetean Brasov, prin inculpatii Cancescu Aristotel Adrian si Ispas Radu, impreuna cu inculpatul Cirica Emil si inculpatul Popa Mircea in calitate de diriginte de santier, au validat si au efectuat, in executarea celor doua contracte, plati nejustificate in valoare cumulata de 664.180,54 lei (263.857,93 lei pentru primul contract si 400.322,61 lei pentru cel de-al doilea).

Platile sunt apreciate ca nejustificate, intrucat in ofertele depuse pentru ambele contracte grosimea stratului de cauciuc tip tartan folosit pentru terenurile de sport care trebuiau amenajate era de 10 mm, insa in realitate a fost folosit un strat de 4,5 mm, dar cu un strat mai gros de material adeziv.

Decontul a fost facut si apoi platit pentru pretul echivalent unui material cu o grosime de 10 mm, iar cu ocazia controlului, constatandu-se aceste deficiente, s-au prezentat documente ce atestau modificarea solutiei tehnice, emise de inculpatul Bagiu Gabriel.

In continuare, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in incercarea de a evita angajarea raspunderii personale pentru prejudiciile cauzate prin aceste contracte de achizitii publice, i-a pretins inculpatului Bagiu Gabriel sa restituie suma de bani obtinuta nelegal prin cele doua contracte derulate de Ramb Sistem SRL (664.180,54 lei), promitandu-i in schimb ca isi va folosi influenta reala pe care o are asupra comisiei de licitatie, pentru a-i determina pe membrii acesteia sa atribuie contractul de achizitii publice vizand renovarea Spitalului Judetean de Urgenta Brasov firmei Ramb Sistem SRL (lucrare in valoare de aproximativ 20 de milioane lei).

Desi in urma organizarii licitatiei a fost desemnata o alta firma castigatoare, inculpatul Cancescu Aristotel, in intelegere cu inculpatul Ispas Radu Petru, a solicitat expres persoanelor din subordinea sa ca aceasta licitatie sa fie adjudecata de SC RAMB SISTEM SRL.

Ca urmare a solicitarii inculpatului Cancescu Aristotel Adrian, membrii comisiei, desi finalizasera procedura, nu au mai inaintat raportul pentru aprobare.

Mai mult, comisia s-a intrunit din nou si a renuntat la raport, cautand solutii pentru invalidarea procedurii si declararea castigatoare a firmei Ramb Sistem SRL, desi aceasta nu indeplinea conditiile de participare, iar oferta de pret era, conform celor specificate chiar de comisie, prea mica in raport cu solutia tehnica, conforma, propusa de cealalta firma, pentru a putea fi considerata reala.

Desi declarasera anterior un castigator al licitatiei, de frica pierderii locului de munca, la presiunile exercitate de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, prin intermediul inculpatului Ispas Radu, membrii comisiei au fost de acord cu solutia propusa si, incalcandu-si atributiile de serviciu, urmau sa anuleze licitatia legal desfasurata si deja finalizata, sa declare neconforme ofertele, iar apoi sa reia procedura, urmand ca prin negociere directa sa fie declarata castigatoare firma Ramb Sitem SRL.

O astfel de situatie nu a mai avut loc, planul infractional fiind intrerupt prin interventia organelor judiciare. Unitatea Administrativa Teritoriala Judetul Brasov a comunicat faptul ca se constituie parte civila in procesul penal, urmand ca ulterior, in termenul legal, sa indice natura si intinderea pretentiilor.