Fostul baron al Constantei, Nicusor Constantinescu, condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare. El mai are doua condamnari definitive

147

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu a primit o nou condamnare, respectiv 10 ani de inchisoare, potrivit Digi 24. Decizia instantei supreme este definitiva. Fostul sef al CJ Constanta executa deja o pedeapsa de sapte ani si patru luni de inchisoare dupa ce a fost condamnat definitiv in doua dosare.

Loading...

In dosarul in care instanta suprema s-a pronuntat joi, Nicusor Constantinescu a fost condamnat in prima instanta la 15 ani de inchiosare, dar a facut apel.

Judecatorii de la inalta Curte de Casatie si Justitie au decis joi sa-l condamne, definitiv, la 10 ani de inchisoare cu executare.

Fostul presedinte al CJ Constanta a fost gasit vinovat de sase infractiuni de abuz in serviciu, spalare de bani si constituire de grup infractional.

Potrivit procurorilor, Constantinescu ar fi dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare de peste 5 milioane de euro catre mai multe institutii aflate in subordinea Consiliului.

Alaturi de Constantinescu au fost trimise in judecata alte 15 persoane, Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta si doua firme.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in prima instanta, in iulie 2016, la 15 ani de inchisoare, decizia fiind ulterior contestata.

in acest dosar, Instanta Suprema a condamnat-o pe Felicia Taicutu, fost director general al Directiei Generale Economico – Financiare din cadrul Consiliului Judetean Constanta, la 3 ani inchisoare cu suspendare.

Titi Cenusa, fost arhitect sef in cadrul Directiei Generale de Urbanism si Lucrari Publice a Consiliului Judetean Constanta si Simion Lucian, fost sef al Serviciului Utilitati Publice din cadrul Consiliului Judetean Constanta, au fost achitati de catre magistrati in timp ce Constantin Vladuca, inginer in cadrul Serviciului Utilitati Publice din cadrul Consiliului Judetean Constanta, a primit doi ani de inchisoare cu suspendare.

George Adrian Gambuteanu, fost director general al Regiei Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, a fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, iar Gica Ene, fost inginer silvic in cadrul Regiei Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare.

Procurorii DNA il acuza pe Nicusor Constantinescu ca, in perioada 2010 – 24.03.2014, alaturi de R.A.J.D.P. Constanta si Gambuteanu Adrian George au constituit un grup infractional organizat, la care ulterior au aderat si o parte din restul inculpatilor, avand ca scop savarsirea unor infractiuni indreptate impotriva intereselor economice ale Consiliului Judetean Constanta.

Nicusor Constantinescu si-a indeplinit, spun procurorii, in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, determinand un prejudiciu in dauna Consiliului judetean Constanta in valoare de 30.782.039 lei.

„La comiterea infractiunilor de abuz in serviciu, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a fost ajutat de ceilalti inculpati, cu functii de conducere in cadrul U.A.T.J. Constanta, care si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, dupa cum urmeaza:

  • Taicutu Felicia, nu a urmarit legalitatea cheltuielilor angajate de la bugetul U.A.T.J., in cadrul programelor aratate, imprejurari care au dus la plata nelegala a sumelor de bani amintite, catre R.A.J.D.P. Constanta.
  • Cenusa Titi, Simion Lucian si Vladuca Constantin nu au verificat respectarea si aplicarea corecta a tehnologiilor de executie, a contractelor si normelor tehnice in vigoare si au admis la plata lucrari corespunzatoare din punct de vedere calitativ si cantitativ.
  • Gambuteanu Adrian George a emis facturile care au condus la plata nelegala a sumelor de bani de catre U.A.T.J. Constanta catre R.A.J.D.P. Constanta.
  • titimeaua Ionut a incalcat dispozitiile legale care interzic plata in avans din fonduri publice pentru achizitia de imobile, prevederile procesului verbal de negociere si a modificat natura actului juridic incheiat cu SC Stop SRL, contribuind astfel la efectuarea de plati nelegale catre societatea comerciala amintita.
  • Parvu Tudorel si Gavrila Dima Bogdan Teoniu i-au ajutat pe inculpatii Constantinescu Nicusor Daniel si Taicutu Felicia sa comita infractiunea de abuz in serviciu retinuta in sarcina lor, prin semnarea unor acte aditionale, in legatura cu contractul de inchiriere al celor 11 autoturisme”, arata procurorii, in rechizitoriu.

Aceasta este o noua decizie definitiva de inchisoare cu executare pe numele lui Nicusor Constantinescu.

El executa deja o pedeapsa de sapte ani si patru luni de inchisoare dupa contopirea celor doua condamnari definitive primite, cea de cinci ani de inchisoare in dosarul Centrului Militar Zonal si cea de cinci ani din dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri (dosar in care Radu Mazare a fost condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare).

in luna mai, intr-un alt dosar, fostul lider PSD a fost condamnat de Tribunalul Constanta la patru ani de inchisoare cu executare pentru achizitia unui elicopter pentru situatii de urgenta, in cadrul unui program transfrontalier. Decizia instantei nu este insa definitiva in acest caz.

Pe 15 decembrie 2014, elicopterul s-a prabusit in Lacul Siutghiol din Mamaia, iar cele patru persoane aflate la bord – pilotul Petre Corneliu Catuneanu, copilotul Ginel Claudiu Cracanel, medicul Laura Vizireanu si asistenta medicala Gabriela Camelia Harton – au murit.