FMI trage un semnal de alarma si solicita Guvernului sa stopeze Prima casa si cresterea pensiilor!

6

Nivelul salariului minim ar trebui stabilit pe viitor pe baza unui mecanism care sa analizeze imbunatatirea productivitatii, deoarece majorarea continua si rapida a salariilor fara o crestere a productivitatii afecteaza competitivitatea, a declarat, vineri, seful misiunii FMI pentru Romania, Jaewoo Lee, in cadrul prezentarii concluziilor evaluarii anuale a economiei romanesti.

Loading...

„Cresterea rapida si continua a salariilor – inclusiv a salariului minim – care depaseste productivitatea dauneaza competitivitatii. Pe viitor, salariile minime ar trebui stabilite printr-un mecanism transparent si obiectiv care sa reflecte cresterea productivitatii”, se precizeaza in analiza facuta de FMI si transmisa de Jaewoo Lee.

Reprezentantul Fondului a cerut Guvernului si o reforma decisa la nivelul intreprinderilor de stat.

„O reforma hotarata a intreprinderilor de stat, insotita de un angajament pentru o guvernanta corporativa puternica, ar imbunatati performantele financiare si serviciile lor pentru public. Sunt necesare eforturi pentru imbunatatirea investitiilor in infrastructura publica, inclusiv pentru o absorbtie mai eficienta a fondurilor UE”, a apreciat reprezentantul Fondului.

Acesta a atras atentia ca proiectele in parteneriat public-privat sunt riscante si ar trebuie inlocuite cu proiectele cu finantare europeana.

„Proiectele in parteneriat public-private implica adesea riscuri substantiale. Prin urmare, astfel de proiecte ar trebui sa faca obiectul unor analize atente in privinta oportunitatii, a riscurilor fiscale si a optiunilor de finantare alternative (de exemplu, fonduri UE)”, se mentioneaza in documentul FMI.

Pe de alta parte, FMI recomanda Guvernului sa renunte la cresterile masive de salarii, in favoarea finantarii investitiilor.

„De asemenea, exista posibilitati pentru imbunatatiri pe partea cheltuielilor. Structura bugetului poate fi imbunatatita prin cresterea moderata a cheltuielilor rigide – cu pensiile si salariile – pentru a face loc majorarii investitiilor. Eficientizarea cheltuielilor poate fi imbunatatita prin consolidarea suplimentara a achizitiilor publice si a controlului cheltuielilor”, se precizeaza in evaluarea FMI.

De asemenea, reprezentantul FMI la Bucuresti a recomandat inasprirea politicii monetare.

„inasprirea suplimentara a politicii monetare este necesara deoarece presiunile inflationiste ar urma sa ramana ridicate. Inflatia este stimulata de noile masuri de relaxare fiscala, de productia care este peste potentialul sau pe termen lung si de cresterea rapida a salariilor. Prima linie a apararii impotriva inflatiei ridicate si a pierderii veniturilor reale ale oamenilor trebuie sa fie independenta si credibilitatea BNR. O doua – inasprirea politicii monetare. Managementul strict al lichiditatilor anuntat de BNR este un pas in directia potrivita. Prin contrast, recent introdusul indice de referinta pentru imprumuturile bancare va limita transmiterea politicii monetare”, a transmis Jaewoo Lee.

Acesta a mai atras atentia Guvernului Romaniei asupra necesitatii continuarii combaterii coruptiei.

„Reducerea coruptiei contribuie la imbunatatirea veniturilor guvernamentale, la cresterea eficientei cheltuielilor si la consolidarea competitivitatii. in timp ce initiativele anticoruptie ale Romaniei au fost recunoscute pe plan international, unele dintre amendamentele la Legile justitiei si codurile penale au fost criticate pentru amenintari la adresa independentei sistemului judiciar al Romaniei si pentru slabirea capacitatii de combatere a coruptiei. Cu toate acestea, salutam angajamentul ferm facut de Guvern de a sustine independenta judiciara si statul de drept”, a completat reprezentantul FMI.