Florin Citu a rabufnit: „Nu stiu sa citeasca un buget sau doar vor sa faca scandal. Sunt mai multi bani la Sanatate”

36

Premierul Florin Citu a avut, luni dimineata, o noua reactie dura la adresa liderilor PSD dupa ce acestia l-au acuzat ca a prevazut in proiectul de buget pe 2021 o suma mai mica decat in 2020.

„Nu este adevarat si asta arata ca avem foarte multi oameni in spatiul public care nu stiu sa citeasca un buget, este si o explicatie pentru faptul ca suntem astazi aici cu Romania. Sunt foarte multi oameni care vorbesc in spatiul public fara sa inteleaga cum se face un buget, fara sa inteleaga cum se citeste un buget si arunca aceste informatii. Repet, Ministerul Sanatatii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decat anul trecut, un an special, cu cea mai mare criza de sanatate in ultima suta de ani si am alocat mai multe resurse intr-un an in care nu o sa avem aceeasi situatie, in plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decat am avut in 2019, cand era un an normal, deci toate aceste discutii in spatiul public sunt ori pentru ca oamenii nu inteleg si nu stiu si nu stiu sa citeasca un buget ori vor sa faca doar scandal si atat, ceea ce este trist, pentru ca totusi noi trebuie sa mergem mai departe, economia trebuie sa mearga mai departe si nu trebuie sa stam in fiecare zi sa-i educam pe oameni cum sa citeasca un buget”, a declarat Florin Citu, conform Aktual24.

Loading...

Intrebat daca ministrul Sanatatii i-a reprosat ceva in acest sens, Voiculescu a negat: „Am discutat cu toti, si cu liderii coalitiei, cu toata lumea, discutam si astazi. Nu exista discutii. Liderii coalitiei si-au asumat un deficit bugetar de 7,16%. (…) A fost publicat bugetul saptamana trecuta pentru a vedea daca exista nevoi in unele zone, s-au identificat unele zone, dar sunt sume mici, cateva credite de angajament. Da, cred ca la Ministerul Sanatatii vor mai fi puse credite de angajament, ceea ce inseamna ca pot sa mai faca contracte, dar in rest pentru plata facturilor si la Ministerul Dezvoltarii, si la Ministerul Transporturilor, si la Ministerul Sanatatii banii sunt alocati. Nu este nicio problema. Asa am avut discutii si in anii anteriori si veti vedea ca nu vor fi probleme la plata facturilor”.

Prim-vicepresedintele PSD Gabriela Firea l-a acuzat pe Citu ca a taiat bugetul Sanatatii chiar luni dimineata.

„Au spus ca nu este prioritara sanatatea, prin vocea lui Citu, si s-au tinut de cuvant. Spre stupefactia tuturor, chiar si a celor care i-au votat. Cea mai cinica si dura decizie a guvernantilor este taierea bugetului Sanatatii cu circa 11%. Se taie si de la Ministerul Sanatatii si de la Casa de Asigurari de Sanatate.

In total -2,6 miliarde lei, bani care ar fi ajuns pentru a imuniza de doua ori toata populatia Romaniei cu vaccinurile disponibile la preturile din prezent. Decizia de a taia bugetul Sanatatii este criminala pentru ca vine dupa 7 incendii in spitale in care au murit arsi de vii peste 30 de pacienti, incepand de la tragedia de la Piatra Neamt, pana in prezent.

Rapoartele intocmite dupa acel incendiu arata ca sunt foarte multe spitale in Romania care sunt vulnerabile la incendii si ar fi avut nevoie de bani in plus, nu in minus, pentru a-si remedia problemele”, a scris Firea pe Facebook.

PSD a anuntat, saptamana trecuta, ca in proiectul de buget au fost taiate 2,2 miliarde de lei de la Sanatate.

„Guvernul Citu taie 2,2 miliarde de lei de la bugetul Sanatatii. Pentru Educatie aloca cel mai mic buget, raportat la PIB, din ultimii 30 de ani – cu 2 miliarde de lei mai putin fata de alocarea din ultimul an de guvernare PSD. La Agricultura e macel, la fel si la Lucrari publice, dezvoltare si administratie. Care sunt prioritatile acestui Guvern?! Nicidecum bunastarea oamenilor. Nicidecum Educatia si Sanatatea, nu producatorii romani si nici firmele romanesti”, sustinea PSD.