Firea pune taxa pentru masini in Bucuresti. Ce masini vor fi interzise in centrul Capitalei!

11

Primarul General al Capitalei a anuntat, miercuri, punerea in dezbatere a unui proiect de hotarare, care ar urma sa intre in vigoare din 2020 si care prevede interzicerea autoturismelor non Euro, Euro 1 si Euro 2 in centru Bucurestiului. De asemenea, soferii masinilor care nu sunt inmatriculate in Bucuresti sau Ilfov vor plati o taxa (vinieta) pentru a tranzita orasul. Pretul acesteia va fi de 1900 de lei anual.

Loading...

Astfel, conform proiectului initiat de Gabriela Firea, pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau state care tranziteaza Capitala, pretul vinietei electronice Oxigen-B va fi de 10 lei pe zi, sau de 1900 de lei anual.

Autoturismele care au norma de poluare non Euro, Euro 1 sau Euro 2 vor fi complet interzise in centrul Bucurestiului. Zona ar putea fi Piata Victoriei, stefan cel Mare, sincai, bd. Libertatii, strada Presei, str. Mihai Eminescu, bd. Nerva Traian, Calea serban Voda, Cale 13 Septembrie, str. Izvor si alte cateva strazi.

Pentru autovehiculele care au norma de poluare Euro 3, accesul in centrul orasului va fi permis numai dupa achizitionarea unei viniete electronice in valoare de 75 lei/luna sau 900 de lei pe an.

Masinile care au norma de poluare Euro 3,4,5 si 6 si hibrid sau electrice au acces pe toate drumurile din Bucuresti.

De la plata vinietei sunt exceptate autovehiculele care apartin serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta.

Amenda pentru cei care nu respecta prevederile este de la 1500 de lei la 2000 de lei.

Proiectul ar urma sa fie supus votului Consiliului General al Capitalei in luna septembrie, iar daca va fi adoptat va intra in vigoare din ianuarie 2020.

„Capitala Romaniei se afla intr-o situatie dificila din punct de vedere al poluarii, cu valori de noua ori mai mari decat limitele admise. Din cauza ca in ultimii 30 de ani nu s-a luat nicio masura viabila pentru limitarea poluarii, Bucurestiul a ajuns pe un nedorit loc 6 in topul celor mai poluate orase din Europa, iar Romania se afla, incepand cu anul 2011, in procedura de infrigement. Daca vrem ca viitorul orasului si al locuitorilor sai sa nu fie afectat permanent de aceasta amenintare la sanatatea tuturor, trebuie sa actionam! Bucurestiul are nevoie acum de o masura care poate parea drastica, insa viitorul apropiat va arata ca este singura decizie pe care o putem lua. Pentru ca traficul rutier intens este printre principalele motive care determina valori record de poluare – in ultimii zece ani numarul masinilor care circula prin Bucuresti s-a dublat -, propun un proiect de hotarare dupa modelul altor capitale europene, care instituie vinieta electronica pentru circulatia rutiera din Bucuresti pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau state, dar si pentru autoturismele poluante din Bucuresti sau Ilfov, care tranziteaza zona centrala a Capitalei. Acest proiect se va afla in dezbatere publica 45 de zile”, a anuntat primarul Gabriela Firea.