Festivalul WonderFest: Cum sa realizezi un eveniment cultural pe placul copiilor si adolescentilor!

7

Aflat la a doua editie in acest an, Festivalul International al Filmului pentru Copii si Tineret – WonderFest, un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si organizat in parteneriat cu Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, a fost o surpriza placuta pentru sute de elevi bucuresteni, care se asteptau sa mearga ”cu scoala” la inca un eveniment plicticos. Ei bine, copiii si adolescentii participanti s-au declarat incantati de festival, iar finalul sau – un concert de muzica folk – a fost chiar cireasa de pe tort. Adevarul e ca nici organizatorii nu s-au asteptat la reactia tinerilor participanti…

Loading...

In cele cinci zile ale WonderFest, au fost vizionate cele mai noi filme de scurt metraj si lung metraj pentru copii si adolescenti. Au fost organizate workshopuri de creatie si stimulare a imaginatiei, conferinte interactive educative. Elevii au fost incurajati sa vorbeasca liber, sa adreseze oricate intrebari, sa-si expuna opiniile, prin argumentare si contraargumentare. Temele li s-au parut interesante si s-au implicat direct in machiajul ca efect special cinematografic, precum si in dezbaterile despre Revolutia digitala in cinematografie, Efectul culorii, Culisele si istoria cinematografiei, Comunicarea de la marele la micul ecran.

In sectiunea Competitie a Festivalului WonderFest, au fost inscrise zece filme de scrut si lung metraj pentru copii si adolescenti, intre care o singura pelicula a fost produsa in anul 2016. Restul au fost lansate in 2017 si 2018.
A fost inclus in Festival ti singurul film de animatie 3D de lung metraj produs in Romania ultimilor 30 de ani: ”Strada Sperantei”, in regia lui Radu Nicolae. Pelicula a fost produsa pe durata a patru ani, de o echipa numeroasa, formata 100% din artisti romani. Nu contine niciun element inspirat de vreo alta opera artistica, ceea ce a atras, de altfel, premiul pentru originalitate acordat de juriul WonderFest.

Jurizarea filmelor aflate in Competitie a fost realizata exclusiv de elevi, pe baza unor fise individuale, in care au punctat valoarea artistica a productiilor, mesajul educativ si mijloacele specifice de exprimare in arta cinematografica: jocul actorilor, imagine, decoruri.

Premiul WonderFest pentru lung metraj a fost acordat filmului ”The Invisibles/Invizibilii”, productie Germania, 2017. Este o poveste impresionanta, bazata pe fapte reale, cu patru supravietuitori ai Holocaustului, care au mizat pe ideea ca, uneori, cea mai buna ascunzatoare este la vedere. Atat de marcanta a fost povestea, incat la finalul filmului, multi dintre membrii juriului aveau lacrimi in ochi.

Al doilea premiu al Festivalului WonderFest, acordat pentru scurt metraj, a revenit unei productii irlandeze din 2018 – ”All in a Good Time/Totul la timpul potrivit”. in 15 minute, fantezia ne poarta intre doua epoci diferite, despartite de 100 de ani, traite in acelasi spatiu de catre doi copii, un baiat si o fata, care gasesc o cale de comunicare amuzanta: o sticla bruna, cu mesaje scrise pe suluri de hartie. Copiii se distreaza pe seama functionarii unui astfel de mod de comunicare, dar si pe seama lumilor in care traiesc, diferentele de evolutie fiind de neinteles. O poveste minunata si excelent pusa in scena de cei doi protagonisti, asa incat nu avea cum sa nu fie premiata de copiii de la WonderFest.

Concertul trupei ”Folk Frate”, din finalul WonderFest, a avut mare succes la tinerii spectatori care, desi au privit sceptic aparitia pe scena ai membrilor trupei, au sarit din scaune si au dansat inca de la primele acorduri de chitara pe versurile atat de amuzant ticluite ale artistilor folkisti.