Fake news. Mesaj fals atribuit lui Raed Arafat, distribuit in masa. Reactia Grupului de Comunicare Strategica

12

O noua dezinformare de proportii a fost lansata in spatiul public. Grupul de Comunicare Strategica atrage atentia ca redactiile de stiri au pimit un mesaj fals din partea lui Raed Arafat.

„Grupul de Comunicare Strategica atrage atentia mass-media asupra unui mesaj fals, atribuit Secretarului de Stat Raed Arafat si transmis Directiilor de Sanatate Publica din tara.

Loading...

Mesajul este transmis de pe adresa de mail [email protected], adresa care nu apartine niciunei institutii guvernamentale si care foloseste o succesiune similara, dar partiala, a literelor care compun domeniul de internet rezervat Guvernului.

Textul este conceput pentru a lasa impresia ca se solicita Directiilor de Sanatate Publica sa raporteze discretionar numarul de infectari si de decese.

Mesajul este unul fals si facem apel la mass-media de buna credinta sa nu popularizeze acest tip de mesaje create special pentru a induce ideea ca cifrele raportate public nu sunt reale”, anunta GCS, potrivit Aktual24.

Premierul Orban a atras atentia, duminica seara, asupra unui „bombardament de informatii false”.

„Din pacate, ne confruntam cu o campanie foarte ciudata. (…) Exista un adevarat bombardament de informatii false, negationistii, cei care neaga existenta virusului, cei care sunt promotorii teoriei conspiratiei, o multime de lansatoare de astfel de mesaje pur si simplu transmit foarte intens si foarte bine gandit acest set de mesaje care instiga lumea sa nu respecte niste reguli care sunt respectate in mod firesc. (…) Multe tipuri de lansatoare. (…) Mitingul din Piata Victoriei credeti ca s-a nascut din senin? A fost pregatit. Sunt niste pagini, site-uri, pe care s-a facut mobilizarea la miting. Eu, sincer, nici nu inteleg de ce au protestat… ca nu vor sa poarte masca – purtatul mastii este principala forma de aparare impotriva virusului – ca nu sunt de acord cu legea (carantinarii si izolarii n.r.)”, a spus Orban, la B1 Tv.

El a aratat ca astfel de mesaje se transmit si in alte societati europene. Premierul a facut apel la romani sa nu ia in considerare astfel de mesaje.

„Nu vrem sa mai introducem nicio restrictie”, a mai spus Orban.

Orban a subliniat ca noul coronavirus este un virus periculos si ca se testeaza atat cat este necesar.

„Este o situatie care ne ingrijoreaza si, analizand cresterea numarului de cazuri, am dispus o serie de masuri. Solutia cea mai simpla e sa-i convingem pe romani sa respecte regulile, sa-i convingem pe toti actorii institutionali, indiferent ca sunt din zona publica sau din zona privata, care au responsabilitati in aplicarea legislatiei, in implementarea regulilor sa respecte aceste reguli – purtatul mastii, pastrarea distantei fizice de protectie sanitara de 1,5-2 m, (…) pastrarea regulilor sanitare, spalatul pe maini, evitarea atingerii suprafetelor care sunt atinse de mai multe persoane”, a spus premierul.

El a aratat ca autoritatile de control nu pot sa controleze tot ce se intampla, insa a subliniat ca exista o mobilizare fara precedent a acestora.

De asemenea, premierul a indicat ca alte tari nu au avut o relaxare etapizata a masurilor in contextul noului coronavirus.